Сьогодні був поставлений черговий антирекорд по виявленню нових інфікованих коронавірусом в Україні (1592 випадки). В Україні і Європі відбувається зростання захворюваності на COVID-19 не тільки через послаблення карантину, але й через реактивацію хвороби у багатьох хворих, які перехворіли раніше. У Китаї, де чітко відслідковуються такі випадки, за повідомленням Сіньхуа, мешканка китайської провінції Хубей, яка перенесла інфікування коронавірусом пів року тому, знову здала позитивний тест на COVID-19. Причому усі, з ким вона контактувала, вже здали тести на коронавірус – і ні в кого інфікування не підтвердилося. Зараз у жінки погіршилось самопочуття і вона перебуває на лікуванні в режимі ізоляції.

На жаль, українська влада не вважає за потрібне обрати правильний шлях боротьби з коронавірусною епідемією, про який я вже писав раніше, а саме – усіх хворих, у яких пройшли гострі прояви коронавірусної хвороби, необхідно вважати не одужавшими, а такими, що перебувають у стані ремісії. Зараз після отримання негативного ПЛР-тесту такі хворі вважають себе повністю здоровими, причому навіть із захисними антитілами, і не вважають за потрібне дотримуватись правил карантину. Проте, у зв'язку з ураженням коронавірусом усіх органів і систем людини, у тому числі імунної системи, рівень антитіл протягом 2-3 місяців падає і у них знову може відбутися загострення клінічних проявів хвороби – вони знову стають заразними. Це прискорює розповсюдження COVID-19 у суспільстві. Попередження хворих, які одужали від після першого загострення хвороби, про те, що у них знову може відбутися загострення хвороби, зменшить їх самовпевненість і нехтування загальноприйнятими карантинними обмеженнями.

Ми тільки на початку пандемії, яка літом мала дещо вщухнути. Теперішня друга хвиля обумовлена активізацією хвороби у тих, хто переніс її легко раніше та зараження ними значної кількості здорових людей. Про це свідчить виявлення поодиноких активних хворих у більшості районів і областях України та масові зараження у деяких районах після культурно-масових заходів, як то релігійні свята, весілля тощо. Осінню очікується значне збільшення масштабів розповсюдження коронавірусної хвороби через похолодання та настання сприятливих умов для розповсюдження вірусу.