Привіт, Хунта.
Підведемо підсумки за останні дні?
А після підсумків нехай кожен сам собі намалює перспективку на найближче майбутнє.
Спочатку прислів'я в новій редакції:
Якщо китаєць десь в Ухані чхне, то в Жмеренці буде пандемія. Ну і в Лондоні також, а ще десь там у Нью Йорку, та й Берліні, мабуть, теж.
Це я до того, що в сучасному світі все дуже сильно поєднано і ми залежимо один від одного та впливаємо один на одного набагато більше, ніж можемо собі уявити.
Люди, товари та послуги зараз дуже швидко переміщуються з однієї частини світу в іншу, інформація взагалі передається миттєво. Політичні, економічні чинники не зникають нікуди, навіть коли ми їх не бачимо, чи ніколи про них не чули.
Якщо фінансові брокери на Уолл-стріт всі раптово захворіють, то в Україні ляже половина економіки, якщо не вся. (та вся-вся ляже, навіть не майте сумніву, то я так сказав, аби ви не відразу налякалися)

Розпочнемо із загально-світових новин.
1. Голова МВФ заявила, що світ увійшов в кризу, яку очікували ще рік-два назад. (Це тепер офіційно — криза розпочалася. До цього її наче не було)
Ця криза буде складніша та набагато глибша, ніж попередні спади. (1998 та 2008 років. Вона має всі шанси завершитися аж в 2021 році. Але це при умові злагоджених дій всіх держав, всіх світових товарних та виробничих ринків. Тобто, в 2021 році криза може і не завершитися. Якщо не поладнають між собою уряди та центри світової сили.
Якщо злагоджених дій між державами, між об'днаннями держав та різними центрами економічного і політичного впливу на нашій земній кулі не буде — тоді буде щось схоже на локальні хаоси, турбулентності та інші регіональні зрушення, аж до конвенціональних зіткнень заради утриманя влади, просування владних інтересів як окремих осіб, так і певних групових інтересів, просування інтересів окремої держави тощо.
(Якщо простіше, то в світі по іншому НЕ буває, НЕ було і ніколи НЕ буде — чекаємо на якийсь суцільний гібридний вивернутий мир. Всі проти всіх).

2. На світову кризу накладається пандемія вірусу та глобальні економічні зсуви. Шторм не ідеальний, але все ще може статися. Тут я оптиміст в тому сенсі, що з часом все буде тільки гірше. Дуже вже багато накопичили негативу.

3. Вірус в одному місці затухає, в іншому місці він сказився.
В Квінсі та на Манхеттені вперше після теракту 11 вересня до моргів підігнали авторефрежиратори для покійників. Захлинається Каліфорнія, Бостон, Флорида. У лікарів немає засобів індивідуального захисту і забезпечення лікарень цими засобами ледве досягли 10%. І це Америка!!!
— Про що там казав Трамп? Що вірус то фігня? Може, нехай знову позвоне Зеленському?
— В Англії захворів принц Чарльз і прем'єр Джонсон.
— В Германії на карантині Меркель.
Я щось тут на світовій мапі ніде не бачу України. Зовсім. Але ми вже десь поруч.

4. Пакистан відмовився від закупівлі нафти. Новина наче так собі. Але Пакистан став першою країною в світі, яка вщент заповнила всі можливі ємності для зберігання нафти і нафтопродуктів. Трейдери в світі не мають поняття, де зберігати куплену нафту.
Ємності в різних країнах заповнені нафтою щонайменше на 80%, в деяких країнах заповнення вже відбулося на 90%.
— Ціна на нафту може впасти до 15 долл/барель.
— Остаточне заповнення всіх резерварів — максимум до літа.
Слідом за ціною нафти падають всі ресурсні ринки світу. Доходи України, як сировинної та ресурсної країни, впали також.
Економіка всіх країн погіршується, ринки рушаться. Збуту нема і ціни на всі сировинні товари прямують до нулів.

5. При зупинці збуту нафти Росія свої сховища наповнить за 8 днів. Майже миттєво. Що буде далі — ніхто не знає. Але російське чорне золото вже зараз майже ніхто не купує.
Я так розумію, що Росія зараз — то велике гніздо «кукушки». І вона готова з гнізда вилетіти будь-коли в будь-якому напрямку. Як з бомбами, так і з новими вірусами.

Тепер наші ближчі новини.
6. В Україну повертаються заробітчани з різних країн. І в ЗМІ повно крику, що заробітчани не мусять повертатися додому, а мусять перечекати пандемію там, де вони працювали.
Як тут у нас деякі кажуть, аби не везти заразу додому.
Нагадаю, що саме заробітчани привозили великий обсяг валюти в країну, значною мірою утримвали вітчизняну економіку та своєю відсутністю підвищували зарплати всім, хто тут лишався. Пора віддавати борги.
Українців на чужині першими позбавили роботи там, де економіка розпочала падіння. І цим людям нема куди подітися, як повернутися додому.
Збільшується кількість робочої сили, робочих місць навпаки нема і до того ж скорочуються існуючі.

7. За останній рік (без трішки) в Україні відбувся значний спад промислового виробництва, спад ВВП, спад надходжень до бюджету (зараз ідемо в мінус 35%), а також інші різноманітні спади та обвали усієї економіки. Відбувся такий собі вЗеленський погром по всім напрямкам. Кінця краю тій задниці не передбачено.

8. Якщо днями Зеленський віддасть Приватбанк Коломойському і не відкриє ринок землі — МВФ не дасть кошти для підтримки економіки. Країну чекає дефолт.
Дефолт — це по справжньому страшна історія. Там дуже сумні наслідки.
Отримаємо дешеві ресурси, безкоштовну землю та голодну робочу силу.

І все це на фоні того, що в нас ще не розпочалася епідемія.