Перше вересня 2018.

Старт Нової української школи.

Серед частини батьків та частини вчителів «радянської формації» (і вік тут ні до чого) — паніка, треш і угар: «Ай-ай-ай! Діти тільки будуть лише гратися! А як же ЗНО? Давайте всіх дітей негайно посадимо струнко та змусимо готуватися до ЗНО з першого дня у першому класі!»

Шановні прихильники шкільної муштри, не панікуйте.

Для батьків, які того не знають, або для педагогів, які погано вчили (або геть забули) вікову психологію, нагадаю деякі загальновідомі речі, які визнані всім цивілізованим світом та професійними, освіченими українськими педагогами. Крім адептів «радянської школи», звичайно.

Так от.

1. Дитина — зростає. Форми її пізнання світу стрімко змінюються з віком. У 6-7 років основна пізнавальна діяльність дитини реалізується через гру. У більш старшому віці навчання змінює форми — до більш високого рівня вимогливості до результатів навчання. І ми це будемо робити. І вже робимо.

2. Неможливо вимагати від 6-річної дитини «відповідальності та дисципліни» у тому сенсі, як це розуміє доросла людина: дитина сприймає світ зовсім інакше. Можна, звичайно, загнобити маленьку людину вимогами «сиди струнко, не запитуй зайвого, читай швидко, навіть, якщо не розумієш прочитаного» — тощо.

3. Відповідальність і звичку до навчальної праці учнів треба формувати поступово, наполегливо і відповідально. Перший крок — надзвичайна увага розвитку академічної доброчесності. Простіше кажучи: вчителям — об'єктивно оцінювати результати навчання, а дітям — перестати списувати. Бо саме несправедливі оцінки та тотальне списування нищать відповідальне ставлення до навчання.

4. Для тих, хто сильно схвильований тим, «що дитині ж тепер все дозволено, а в класі буде хаос», маю повідомити: перше, чому мають вчитися діти у першому класі — спілкуватися одне з одним, враховувати не тільки власні бажання, але й бажання інших людей. І одне з перших завдань, які виконають діти у першому класі — це спільно обговорити правила життя у класі, спільно їх ухвалити — і дотримуватися цих правил.

Так що — спротив вкрай необхідним змінам в освіті є і буде шаленим. Це — нормально. Дивно було б бачити інше.

Але — нам своє робити. І все буде добре! Все буде заради дітей! Все буде #НУШ :)

#ОновлюємоОсвітуРазом

Джерело: Facebook