Наступного вівторка, 3 серпня, проект «Що таке пам'ятати» збере експертів на дискусійній панелі «Вшанування пам'яті у публічному просторі, місця національної пам'яті„, яка відбудеться о 18:30 в Музеї Революції Гідності (Майдан Незалежності 18/2; інформаційний центр).

censor_blogs_content_big.jpg

Є багато способів берегти пам'ять: від пам'ятників, стел, обелісків, музейних експозицій до більш «м'яких» форм пам'яті – іменних стипендій, фестивалів, книг та пісень. Та ми хочемо підняти тему пам'яті, яка має матеріальне втілення в просторі, яку можна побачити чи торкнутись її. Поговорити про місця спомину, куди можна прийти для того, щоб згадати, та про місця пам'яті як інструмент націєтворення. Якими вони мають бути, аби, відвідуючи Національне військове кладовище, українці відчували таку ж гордість за свою країну, яку, напевно, відчувають американці на Арлінгтонському кладовищі.

Якою має бути ця фізично втілена пам'ять, аби, натрапивши у просторі міста чи села на пам'ятник, пам'ятний знак, меморіальну дошку тощо, будь-хто відразу розумів: це – шана захисникові, який загинув на російсько-українській війні? Якою має бути пам'ять у публічному просторі, аби викликати не лише скорботу, а й гордість та відчуття національної єдності? І, зрештою, якими є пріоритети та головні завдання держави у створенні місць спомину?

Учасники дискусії:
Євгенія Кулеба – депутатка Київради.
Андрій Ляхович – Радник Голови офісу президента з питань ветеранів
Юліан Чаплінський – архітектор, урбаніст
Катерина Ковальчук – експертка з питань меморіальної культури
Василь Павлов – Радник Міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної, історик
Іван Начовний – заступник голови Дніпропетровської ОДА.

Модераторка:
Оксана Іванців – засновниця проекту «Що таке пам'ятати», голова ГО Arts&Rights

«Що таке пам'ятати» – це проект, в межах якого проводиться комплексне аналітичне дослідження практик вшанування пам'яті загиблих у російсько-українській війні, за результатами якого буде сформована Візія вшанування пам'яті між усіма інститутами, залученими до формування та реалізації політики вшанування пам'яті.

Проект «Що таке пам'ятати» реалізує ГО Arts&Rights за підтримки Українського культурного фонду.

Посилання на подію у Facebook: Публічна дискусія «Вшанування пам'яті у публічному просторі, місця національної пам'яті»
За бажання відвідати дискусію особисто, просимо вас пройти реєстрацію за посиланням: bit.ly/3eX2LPSИсточник: https://censor.net/ru/b3279419