Громадська організація Arts&Rights розпочинає комплексне аналітичне дослідження практик вшанування пам'яті загиблих у російсько-українській війні, за результатами якого буде проведено серію експертних дискусійних панелей та видано книжку, – «Що таке пам'ятати».

Проект «Що таке пам'ятати» спрямований на глибокий та комплексний аналіз (культурологічний, соціологічний, історичний та правовий) політики та наявних практик вшанування пам'яті загиблих захисників у російсько-українській війні, а також налагодження суспільного діалогу стосовно концептуальних питань вшанування пам'яті, як важливої складової формування громадянської свідомості та національної ідентичності.

В результаті дослідження в межах проекту на основі експертних дискусій зі стейкхолдерами буде сформована Візія вшанування пам'яті між усіма інститутами, залученими до формування та реалізації політики вшанування пам'яті.

censor_blogs_content_big.jpg

«Війна – це подія, яка залишає глибоку рану у нашій колективній свідомості, і те, наскільки ми готові працювати з нашою пам'яттю, обернути наш біль у нашу силу, і визначає наше майбутнє. Саме тому наша місія – у співпраці з державними інституціями, експертами та громадськістю створити Візію вшанування пам'яті загиблих захисників та сприяти виробленню системної політики вшанування пам'яті, яка грунтується на всесторонньому аналізі та широкій суспільній дискусії„, – зазначає засновниця проекту Оксана Іванців.

Вшанування пам'яті загиблих захисників є надзвичайно важливим для формування національної ідентичності та громадянського суспільства. Державні інституції, які працюють із вшануванням пам'яті, не мають злагодженої візії національної політики вшанування пам'яті, яка б допомогла рухатися в одному напрямку, виробити та декларувати потрібні меседжі. В українському суспільстві зазвичай застосовується обмежена кількість практик вшанування пам'яті, які є здебільшого вихолощеними, «бутафорськими», а іноді й травмуючими. Власне, проект «Що таке пам'ятати» допоможе знайти прогалини у наявних політиках вшанування пам'яті, підняти та здійняти розголос у суспільстві з приводу цієї теми, а також запропонувати аспекти, які варто було би змінити.

Над проектом працює команда фахівців, зокрема:
Оксана Іванців – засновниця проекту «Що таке пам'ятати», очільниця ГО Arts&Rights, правозахисниця, менеджерка соціальних та культурних проектів, продюсерка документальних фільмів.
Тамара Марценюк – наукова кураторка дослідження, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії. Сфера наукових інтересів включає військову соціологію, співавторка близько 5 соціологічних досліджень на цю тематику, низки наукових статей.
Владислава Осьмак – координаторка історико-культурологічної частини дослідження, керівниця Культурно-мистецького центру НаУКМА, дослідниця Києва, екскурсоводка, лекторка. Сфера дослідницьких інтересів – міський простір як простір спільного, зокрема, пам'ять у міському просторі.
Віталій Кузьменко – дослідник правової частини, юрист, член Громадської ради при Мінветеранів, ветеран російсько-української війни.

Раніше, у 2020 році проект «Що таке пам'ятати» у партнерстві з Українським інститутом національної пам'яті та Міністерством у справах ветеранів України вже проводив серію успішних дискусійних панелей «Пам'ятати довго, говорити сучасно: як шанувати загиблих у російсько-українській війні», «Мистецтво та героїзація: жива людина, а не пафосний міф», «Що сім років заважає парламенту ухвалити закон про воєнних злочинців?» та «Пошук сучасних традицій вшанування пам'яті».

Проект «Що таке пам'ятати» реалізує ГО Arts&Rights за підтримки Українського культурного фонду.