Чи Boeing досі отримує з Росії 35% титану для цивільних літаків, тримає там найбільший за межами США інженерний центр? і будує другий завод з обробки титанових заготовок, а вартість програм закупівель компанії в Росії сягає $27 млрд.?

Ще в 2009 році Boeing і російське «ВСМПО-Авісма» (належить військово-промислової компанії «Ростех» і держкомпанії «Рособоронекспорт») відкрили в РФ спільне підприємство Ural Boeing Manufacturing (UBM).

У липні 2014го на авіашоу в Фарнборо компанія Boeing і «ВСМПО-Авісма» продовжили довгостроковий контракт на поставку готових титанових виробів, в тому числі титанового прокату, заготовок, плит та штамповок з Росії, до 2022 року (!). А в серпні 2015 (!) Boeing повідомив, що «ВСМПО-Авісма» стала ключовим постачальником титанових штамповок для нового композитного крила 777Х.

З європейським Airbus картина аналогічна: він на 60% залежить від «російського» титану. Скажімо, літак А380 майже весь зроблений з українського титану. Так, українського, адже «ВСМПО-Авісма» завозить необроблений титан на свій уральский завод з України.

Росія, можливо, стоїть на порозі «титанової війни» з США. Саме обмеження поставок титану — найважливішого конструкційного матеріалу в авіа- і ракетобудуванні — може стати однією з контрзаходів Москви у відповідь на чергові санкції Вашингтона.

Інша справа, у відповідь Boeing і Airbus можуть припинити обслуговування своїх літаків, які вони поставили в Росію. За незалежними оцінками, рік тому перевізники РФ експлуатували 491 іноземний літак, а на початок липня 2017 року їхня кількість зросла до 570 машин. Цей парк забезпечує більше 90% пасажирських авіаперевезень в країні. І якщо поважні світові авіавиробники оголосять Росії бойкот, і дійсно припинять обслуговування Boeing і Airbus російського парку літаків, Росія разом позбудеться повітряного транспорту.

Тепер Україна. За запасами стратегічних матеріалів металургії — титану, кремнію, магнію, літію, берилію, цирконію та ін. — Україна займає одне з перших місць в світі. Але повний цикл виробництва більшості з них у нас відсутній (за винятком титану і кремнію). Хоча Україна могла б претендувати на роль лідера в Європі в цих сегментах.

Щоб змінити ситуацію, Мінекономіки давно мав би розробити програму розвитку цього виробництва, знайти інвесторів... Але поки тихо :(

Невже Україна досі сама постачає російську армію титановою і кремній-алюмінієвим сировиною для виробництва титану для аеро-будування та боєприпасів для ракетних установок «Град», які стирають з лиця землі цілі населені пункти Донбасу?

Більше тут http://svpressa.ru/economy/article/179910/ та http://www.dsnews.ua/politics/pochemu-ukraina-prod...