Вашій увазі фрагмент з інтерв'ю для новинного ресурсу з Прикарпаття.


1. Чи обгрунтованим є рішення проведення позачергових парламентських виборів 21 липня 2019 року? (для діючої влади та для народу)


Таке рішення є обгрунтоване виключно для новобраного президента Зеленського. Адже рейтинги його високі, поки суспільство не встигло розчаруватися, треба брати, як кажуть «тепленьким», щоб мати в парламенті свою більшість. Все на поверхні. Якби він переймався за країну, а не за власні рейтинги, то дочекався б чергових парламентських, які мали відбутися двома місяцями пізніше. У всій цій грі, прихована маленька деталь, яка може бути ключовою. Я неодноразово говорив, що у Зеленського проглядається дивна поведінка вередливої дитини, а маючи велику владу до розбещеності рукою подати. Тому оті рейтинги можуть помогти маленькому диктатору стати великим узурпатором. Дайбог аби я помилявся!

2. Яка з виборчих систем є найоптимальнішою для виборів парламентарів? (Якщо пропорційна з відкритими списками, то чи не буде ризику в тому, що віддалені гірські округи не матимуть свого представника у Верховній Раді?)

Я притримуюсь позиції, що сьогодні Україна має успіхи здобуті президентом Порошенком, але це не так багато, навіть, якщо візьмемо післяреволюційний термін. Суспільство не виросло свідомістю наскільки. Так у нас є розвиток демократі, але не подоланий олігархічний вплив на економіку країни. Тому пропонувати відділити головний законодавчий орган від суспільства, поки являється недоцільним. Країна у процесі реформ, повинна пройти процес повної модернізації. А коли буде переорієнтована економіка повністю з радянської на сучасну, форма правління стане республіканською, парламент двопалатним, тоді можна поговорити про відміну мажоритарної системи. Хоча я не бачу проблеми з мажоритаркою, від слова абсолютно. Треба дивитися не на тренди задані популістами, а на життєдіяльність організму країни. Хочу наголосити, що розвиток країни, це – розвиток суспільства. Такі розвинуті країни, як США, після революції пройшли більше 50-ти років аби досягнути успіху. Тому в сьогоднішніх умовах і на найближчі 5 років, поки не сформується усталена економічна модель сучасного типу, категорично не рекомендую маніпулювати зі зміною виборчої системи. Раджу зайнятися зміною складів місцевих рад та зменшенні кількості депутатів усіх рівнів. А також напрацювати систему відкликання голосів.

3. Які партії, на Вашу думку, мають шанси пройти до Парламенту?

Зараз серед лідерів ідуть «Слуга народу – Зеленський», «Опозиційна платформа – Медведчука», «ЄС – Порошенка», «Батьківщина – Тимошенко», «Сила і честь – Смішко». Та треба розуміти, що на правих електоральних полях будуть гарцювати сателітні олігархічні проекти, які матимуть за мету відкусити частину рейтингів в одних у користь інших.

4. Соціологічна група «Рейтинг» «пророкує», що до нової Ради можуть потрапити п'ять партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа», БПП, «Батьківщина» та «Сила і честь». Чому знову «пролітає» «Свобода»?

От цікавий момент зі Свободою. Вони у наборі мають все, патріотизм, популізм, радикалізм та націоналізм. Але, як показала практика, в їхньому наборі немає найважливішого – висновків. Зараз праве поле під себе забрав Порошенко і він з ним програв президентську кампанію. Чому? Все просто. Старі методи, старі підходи і не зроблено висновків. Якщо так далі піде, то партія «Європейська солідарність» повторить шлях «Свободи». Серйозний ребрендинг тут не допоможе. Сучасний світ демократії, диктує нові умови сприйняття. Європою шириться радикальний популізм на якому виграють авантюристи поки стратеги планують хитромудрі комбінації.

5. Остаточний список для голосування буде відомий 30 червня. Чи варто очікувати сюрпризів на виборчих округах Прикарпаття?Чи вплине партійність на вибір мажоритарників на Івано-Франківщині?

Не думаю, що сьогодні можна чимось здивувати українського виборця. Після перемоги Зеленського, український виборець бачив все. Партійність обов'язково вплине, буде змагання брендів по всій Україні не тільки на Прикарпатті. Крім брендів, буде змагання «грошовими мішками» та адмінресурсом нової адміністрації президента. Йде процес реабілітації олігарха Коломойського, який буде проводити своїх депутатів в тому числі й мажоритаркою. І Прикарпаття також входить у його поле діяльності, адже тут управляє його васал буковельський олігарх, через котрого пан Коломойський буде розширювати своє поле діяльності. До всього пакету контролю на Прикарпатті, сьогодні він вирішив забрати 89 виборчий округ у котрий входить Косівщина, Верховинщина, Снятинщина. Туди на округ він активно просуває свого кандидата.

6. В ЦВК заявили, що не встигають підготуватися до виборів (надрукувати бюлетені через проведення торгів на Прозоро). Чи є загроза зриву виборів?

Загрози немає, тому, що з боку нової АП тиснуть на ЦВК і зроблять все, щоб вибори відбулися 21 липня. В іншому випадку, якщо не зможуть, такий результат лише добавить рейтингу самому Зеленському, а й відповідного «Слузі народу».

7. Новий Президент і оновлений Парламент: коли чекати миру в Україні?

Згідно Конституції після позачергових виборів, новообраний парламент має річний імунітет. Тобто рік не можна з парламентом нічого роботи, навіть, якщо не буде коаліції. А далі я думаю, що політично-економічна криза, яку відкрив в день своєї інаугурації Зеленський, дасть про себе знати. Тому після закінчення імунітету треба готуватися знову до позачергових перевиборів парламенту, а можливо й президента. Є така приказка: «хочеш миру – готуйся до війни». Нам мир буд........ь-якою ціною непотрібен !

04.06.2019 р.
Журналіст, політичний діяч
Роман РЕВЕДЖУК