Цей рік для України був напевно одним з найважчих від 2014-го. З самої весни почали активізацію різні політичні сили у передвиборчому напрямку.

Все перемішалося.

На своїй пам'яті, за майже 10 років журналістської діяльності, не пригадую скільки фейків, які падали дощем з різних сторін у ЗМІ. Україна проковтувала їх і рухалась далі.

Треба відзначити, що політично-економічна криза також залишила свій відголос, як на державі, так і в суспільстві. Україна і тут продовжила рух вперед.

Чи не найболючіше проходить процес реформ. Їх піддають критиці, у більшості безпідставній по персоналіях які їх впроваджують. Особливо вона стосується охорони здоров'я.

Розвиток демократії чи не найбільше позначився на країні. Ми побачили море негідників котрі випливли на поверхню адвокатуючи популізм та толеруючи брехню.

Важливо, що основний кістяк українського суспільства навчився розбиратися відділяючи правду від брехні, негідників від достойних, реальність від ілюзії.

І тут Україна продовжила впевнено йти до розвитку.

Відриваючись від імперського світу, українці змінилися.

Україна росте. Розвивається. Оживає.

2019-й буде тестовим для українського суспільства на адекватність. За китайським календарем, це – рік свині.

За українськими традиціями свиня національна тварина, адже українське сало славиться в усьому світі.

Лишається побажати всім: злагоди, мудрості, здоров'я і миру для світу. А все решта отримається працею.

З святами вас український народе і давайте вже вжаримо тих 2019 старих свиней за нашою українською традицією, щоб послідовно розвивалася молода держава.

Слава Україні!