А ПРОЙДЕМОСЯ ПО ТОМОСУ

Процес надання Томосу реалізовано. Синод утвердив статут «Української Церкви», а сам документ буде вручено, новообраному Предстоятелю. Наскільки мені відомо, цей процес почався одразу після президентських виборів у 2014-му. Уже коли було досягнуто певних домовленостей, Порошенко виніс на голосування Верховної Ради, проект звернення до Вселенського Патріарха. Тому зараз створення української церкви розвивається дуже швидко. Президент України успішно забезпечив прагенння українців мати власну, не залежну Церкву.

Зараз лишився ще один важливий фактор, від якого залежить ключ від української церкви. Для цього кожному українському єпископу потрібно відкинути свої амбіції і перестати заглядатися на Москву. Взяти на себе місію життя, об'єднатися і прийти, створити Церкву, та обрати Предстоятеля. У цьому процесі держава вже впливу не має, тут все залежить від священнослужителів. Від цього виграють всі, адже українська церква згідно Томосу є незалежною іншим 14 Помісним Церквам. Її утворення знаменує духовної незалежності вірянам та зміцнить їх єдність.

По завершенні цього процесу, РФ не матиме важливого речага котрим впливає на Україну останні 100 років. Зрозуміло чого сьогодні йде така масова агресія і вона все більше акцентується на Президента. А все тому, що Порошенко перший хто за останні 23 роки, створив усі і внутрішні, і зовнішні передумови для створення Автокефальної церкви. І це перекрило Москві величезні можливості, та приносить серйозні втрати. Тому в процесі виборів можна буде спостерігати, як кремлівська агентура битиметься в конвульсіях і агресивно з ненавистю вести виборчі кампанії, розуміючи свій кінець.

І ТРОХИ ЦИФР, АБИ ЗРОЗУМІТИ РЕАЛІЇ:

У Росії проживає близько 2 млн українців, які мають громадянство Росії. Ще ближче 3 млн заробітчан. Тим не менш, за станні 27 років у РФ не відкрилося жодної церкви українських конфесій: УАПЦ або УПЦ КП.
УПЦ КП після анексії Криму зазнала гонінь, втративши храми, віряни не мають змоги молитися в своїй церкві.
В Україні живуть більше 8 млн росіян-громадян України. На території нашої держави 11 296 храмів УПЦ (МП)
Тобто на кожні 700 росіян є одна церква в Україні, а н 2 000 000 українців у Росії немає жодної.

Виходячи з цифр, стає зрозуміло, що релігійні права українців в Росії порушені цілком і повністю. Навіть більше скажу, що на території України частина українців відрізана від української церкви, що порушує їх Конституційні права які зазначені у статті 35. Наприклад: буває так, що в населеному пункті в Україні немає церкви української конфесії лише тому, що поширюється пропаганда про неканонічність УПЦ Київського Патріархату.
Ми часто чуємо про Конституційні права і їх порушення чи виконання. Так от саме в цьому випадку Президент України, як гарант Конституції, виконав свої зобов'язання перед українцями. І треба не піддаватися російській пропаганді, а дякувати Президенту України за його рішучість та наполегливість.

30.11.2018 р.

Журналіст Роман РЕВЕДЖУК