Розкажу Вам одну історію, котра запам'яталася мені на все життя. Історія з власного досвіду спілкування з одною сім'єю. Чоловік відомий політик, а дружина звичайна домогосподарка, котра не має ніяких захоплень чи хоббі. Єдине чим відрізняється від інших жінок за словами чоловіка, вона чудова мати, та турботлива дружина. За період нашого спілкування я звернув увагу, дійсно в домі завжди прибрано, акуратно поскладано, їжа приготовлена діти чисті, доглянуті. А скажу Вам відверто, дім там не маленький.


Познайомились вони ще у школі і так йшли по житті разом. Його батьки медики, котрі після виходу на пенсію зайнялась невеликим бізнесом. У неї батьки звичайні педагоги і вона за освітою також вчитель. Якщо бути чесним, спостерігаючи за їх стосунками та порівнюючи з їх сімейною історією, у них жодних особливостей. Звичайна класична сім'я котра після більше 20-ти років подружнього життя, переживають сімейну кризу. Таке часто трапляється і тільки сильні вміють виходити переможцями.

Історія така, чоловік її працював завжди найманим працівником і ніколи не задумувався про політику. Але як вияснили у процесі нашого спілкуванняі, у нього ще з студентських років була своя власна позиція, щодо тих, чи інших подій в Україні та світі. За перших десять років спільного життя, у них ніколи не було сварок, адже дружина завжди підтримувала чоловіка, покладалася на нього, а він тим часом досягав успіху не тільки в роботі, а й в науковій сфері. Вчився, захищався, здобував звання і все йшло своєю колією.

Жили вони не бідно, бо з одного боку у його батьків розвивався бізнес, з іншого він почав заробляти не погано. Уже побудували власний немаленький будиночок на околиці Києва, є діти та навіть сімейні традиції. Кожні вихідні по неділях збиралися великою родиною з батьками, сестрами і дітьми, влаштовуючи сімейні обіди.

І тут за короткий період часу ситуація кардинально міняється. У нього захворів батько. На роботі проблеми, довелося звільнитися. Батько помирає. Мати пригнічена, бізнес почав занепадати, він роботу не може знайти, все звалилося на раз. Здавалося світ на голову перевернувся. Почав потрохи допомагати мамі з бізнесом. Адже він один син у сім'ї і не було на кого покинути все. Не пройшло й року після смерті батька, помирає матір. Чоловік почав вживати алкоголь, бувало ночами ходив по місту, міг заснути на лавці, прокидався під ранок і йшов додому.

У цій ситуації наймудрішу позицію проявила його дружина. Котра жодним словом його не зачепила, а навпаки доглядала за ним, як за маленькою дитиною. Я так не зможу описати ті емоції, зізнаюся чесно, коли він розповідав мені свою історію, то у мене сльози наверталися на очі. Бізнес стабільно занепадав, гроші почали закінчуватися, появилися борги. Він сидів на стакані так плотно, що уже жоден день не проходив без алкоголю.

Так пройшло два роки. Дружина залучила свою сестру, котра хоч трохи мала розуміння у бізнесі, позаяк мала торгову точку на Троєщинському ринку. І як він говорить, сестра хоч і сильно не помогла, але як мінімум не дала вмерти до кінця тому бізнесу. Робила що могла. Він повернувся до життя. Каже не одразу, поступово, але повернувся. Не говорячи всіх деталей, він повторює одну фразу: «все завдяки моїй дружині». Почав вникати у справи батьківського бізнесу, адже людина з економічною освітою, науковими роботами. Як кажуть розум не проп'єш.

За доволі короткий період, йому вдалося відновити роботу, та навіть налагодити власну виробничу лінію. Через 5-ть років уже були міжнародні угоди. Не скриватиму, він багато товарів постачав до Росії. Став непогано заробляти. І тут каже почалися різного роду сімейні сварки. Спочатку дружина переконувала, щоб він продав бізнес, бо мало часу з нею проводить. Потім каже тижневі мовчання, дійшло до того, що вона почала ставити ультиматум, або бізнес, або вона і діти. Каже постійно не розумів у чому справа, всі спроби відверто поговорити, завершувалися скандалом. Каже навіть подумав за що сьогодні кається, що дружина когось іншого має і зраджує йому.

Революція 2004-го, активно приймав участь, каже навіть дружина допомагала. У сім'ї ніби налагодилося. Та результат активної участі у революції, дав свої непередбачувані для нього результати. Каже зблизився з політиками наскільки, що й не зрозумів, як сам зайшов у політичний процес. Все каже закрутилося так швидко, що зараз важко йому самому пригадати деталі. Потім вибори, постійні засідання, постійно в роботі. Бізнес довелося передати в управління іншій компанії. Вдома появлявся наскільки рідко, а інколи місяцями не було. Тоді така була обстановка котра затягнулася на довгі 10-ть років.

Мені він розповідав цю історію, коли отримав повістку до суду. Дружина подала на розлучення. До психолога він боявся звертатися, щоб не було ніяких маніпуляцій, тай взагалі, за його твердженням дуже важко довіритися комусь у таких питаннях. Мені він розповів, адже ми давно знайомі, ділилися різними історіями і як він говорить, я добре вмію берегти таємниці. Найбільше чого він не хотів розходитися з дружиною, тому що дуже відданий їй, любив її. У його словах про неї була така теплота, що мурашки по шкірі. Такого можна тільки заслужити вчинками, і як Ви уже зрозуміли, вона заслужила це на все життя.

Ми прийняли рішення відкинути всі справи, політику і рятувати сім'ю. Я поїхав з ним до дружини. Розмова була довгою, та вона дала свої результати. Я переконаний, що ніхто з вас і ніколи не здогадається, що могло стати причиною, по якій дружина подала на розлучення. Одразу відкидайте всю банальщину про зраду, що не приділяв увагу, бо там заряджено все фінансово наскільки, що декому й не снилося. Щодо зради там роботи скільки, що в голову нема коли почухатися. Жінка йому абсолютно довіряє у цьому плані. Дуже прогресивна, там рівень спілкування інший, навіть у скандалах.

Справа у глибокій психологічній проблемі. Чому вона хотіла, щоб він продав бізнес, а потім пішов з політики. Як вияснилося, вона не хотіла аби він заробляв багато, щоб виступав на телебаченні, бо рано чи пізно до них увірвуться бандити і вб'ють їх через великі гроші. Страх наскільки був панічним, що їй два роки підряд, снилися подібні жахіття. Зрозуміло, що в такій ситуації не допоможе жоден курс психології.

Позаяк людина в Україні відома, ми домовились шукати вирішення цієї проблеми у Європі. Зконтактувався з своїми друзями, ми поїхали туди, там дружина пройшла обстеження, де вердикт психічних розладів у дружини підтвердився. Далі її помістили на лікування, навіть йому профілактично підібрали програму. Завершаючим етапом, їх направили на курс сімейної терапії.

На сьогодні у цій сім'ї все нормально, дружина позбавилася проблеми, два рази на рік їздить на обстеження, у неї проявився талант, почала малювати картини. Звісно для себе, та скажу Вам відверто, картини вартують уваги, навіть я людина не глибокого мистецтва, та скажу відверто очі зупиняються на деталях. Глибокий талант.

Я знаю, що ця сім'я читатиме цей текст, зараз вони перебувають закордоном, тому я їм бажаю лише, щоб у них продовжувалося життя таким, яке воно є. А всім іншим хочу сказати, я не психолог, але запам'ятайте одну просту річ. У вашому житті, мають бути люди, котрим ви можете довіритись. Це можуть бути близькі, перевірені часом люди, а інколи це можуть бути абсолютно незнайомі Вам, котрі порадою чи вислухавши, зможуть вирівняти ситуацію.

Діліться часом з людьми, коли відчуваєте, що потрібні.

Ну і на завершення, хочу звернути увагу тих молодих людей, котрі збираються будувати сім'ю, починайте будувати в собі відповідальну людину. Позаяк інститут сім'ї в Україні зруйнований, не бійтеся слухати лекції на цю тему. Навіть якщо Ви вважаєте, що знаєте краще інших, навіть якщо до вас звертаються за порадами, навіть якщо ви природжений психолог чи мегадипломат. Запам'ятайте у власних стосунках розбиратися важко, а для того щоб вміти, треба навчитися. До сім'ї треба готуватися.

На сьогодні я знаю в Україні не багато людей, котрі дають можливість розібратися, та навчають, як вибудувати гармонію в сім'ї за принципами християнської моралі збудувати міцну родину. Відкрию Вам таємницю, був час коли я звертався до нього за порадою, за яку персонально йому вдячний. Це Адріан Буковинський не буду багато описувати про нього, в інтернеті більше знайдете. Кращого фахівця сьогодні в Україні, який би так доступно пояснив засади сімейного щастя я не знаю.

Живіть щасливо і хай Вам Бог помагає!



Роман РЕВЕДЖУК

ОРИГІНАЛ: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2256158201101932