Що не день, то інформаційна хвиля поглинає вчорашню. Уже й самому трудно розібратися у цьому вирі подій. Уявляю собі, як тому простому люду, котрий новини черпає лише з телевізора, а там «зрада на зраді, та щей зрадою поганяє». Колись писав уже про це й не раз. Отже, з цим потоком новин, пропустив дуже важливу новину від близьких сусідів моєї малої батьківщини, з Буковини.

26 липня депутати Чернівецької міської ради проголосували за відставку мера, яку ініціював секретар цієї ж ради Василь Продан. Ви скажете: ну зняли – то й зняли, а чого мене це цікавить. Та й справді, чого б мене цікавили місцеві питання, якби не один нюанс. Перед цим, як розказати про нього, хочу пригадати одну історію. Спробую коротенько, хто захоче більше, то я дам посилання на ціле кіно в кінці.

Після «Революції гідності», всі говорили про «децентралізацію». Згодом почався процес підготовки законодавства, а в подальшому прийняття та впровадження тої самої «децентралізації. У містах та селах, появлялися „уповноважені“ представники територіальних громад, з пропозиціями зареєструватися „суб'єктом публічного права“ і творити „народовладдя“. Люди у нас довірливі, тай підписували документи, ставали від „народних підприємців“ до „народних суддів“. Ба більше, охотні до наживи, навіть платили гроші цим „уповноваженим“ за посади в так званій „територіальній громаді“.

vvUVy0MP0RTyn8YVspM6b6XBoyDkLAISilhbLbKM.jpeg

Саме найцікавіше почалося тоді, коли почався реальний процес „децентралізації“. Оголосивши про об'єднання, представники держави, виявляли, що в деяких селах, районах і навіть областях, уже функціонують „територіальні громади“. Парадокс. Почались перевірки, які виявили, що ці громади видають окремі документи з гербовими печатками, та навіть замість паспорта, видають „посвідчення людини“.

L0X7Ef2sZ6EZwKKzakGtKoTvlMe4eQeSDWTWJ1cu.jpeg

hgWGfUA1xwixne8grPqrx8x4SfnwGt6oh36PbYKJ.jpeg

cP5uaPiD4i0CzLy9ugZy8iBFNyT0LOabajoJzY1b.jpeg

Почались затримання, СБУ провела обшуки у результаті котрих виявили. Цей проект не новий, а уже давно діючий на території України. Власне створений він спецслужбами Росії, та впроваджувався у нас через інтерпретацію федералізації. Щоб зрозуміліше й простими словами, в Україні є така політична партія „Український вибір“ котру очолює кум Путіна Віктор Медведчук.

Якщо пригадати події 2014-го, то незаконні формування ДНР і ЛНР створилися у такий самий спосіб, лише масово і там вдалося це зробити швидко, через велику кількість проросійського населення. Зрозуміло, що Росія стратегічно проти будь-якого руху України у напрямку демократичного проєвропейського вектору. Тому такі власне фейкові міні республіки були потрібні по всій Україні. Для того, щоб блокувати роботу органів державної влади. Так би мовити використовувати правовий інструмент маніпулятивно, для неправової діяльності. Робилося все лиш для того, аби послабити державу, спровокувати внутрішній конфлікт і довести до перевороту котрий має за мету роздробити Україну на окремі губернії.

Все робилося для того, аби не випустити Україну з кремлівської матриці вертикальних структур і впливу. Особливі зусилля вкладалися в роботу на Західній Україні. А щоб процес був не настільки очевидним, у справу включені люди з оточення як інтелігенції, так і громадські діячі, політики, чиновники місцевого рівня. Найголовнішим у їх діяльності було те, що декотрі з них будучи наприклад журналістами чи активістами, аби не викликати у суспільства токсичність, вони говорили публічно, що Медведчук то ворог народу і будь-які закиди в їх строну відпадали. Людей брали виключно спільною проблемою, чи інтересами. Якщо цікаво, щоб розуміти, тут можна почитати більше про це: http://decentralization.uacrisis.org/fake

Особливо для РФ споконвічним неспокоєм була Західна Україна, де люди вільніші й незалежніші від держави і цінності їх доволі прогресивніші у проєвропейському напрямку. І якщо взяти окремо Чернівці як місто, то воно значно вирізняється серед інших обласних центрів України. Гість міста одразу відчуває, тут люди притягують своєю колоритністю, автентичністю, природньою добротою, чуйністю і небайдужістю. Але це, як хороший показник, так великий мінус, бо через цю щирість і відвертість, там досить легко маніпулювати цими щирими людьми.

Наприклад, будь-яка директивна ініціатива вертикалі, може сприйматися, як загроза вільного руху, особливо коли до цього прикладуться місцеві популісти та маніпулятори. Поруч кордони сусідніх держав і багацько етносу живе у власному комфорті. З найменшої неточності, популізмом можна роздмухати настільке велике полум'я, що потім загасити буде трудно. Це стратегічна область для України, на такі області, спецслужби РФ поглядають ласо з обох боків кордону.


Хочу пригадати, як Медведчук у 2016-му запустив в Україні вірус конфедерації. Тоді в обласних радах синхронізовано ініціювалось питання про перехід області на договірні відносини з центральною владою. Якщо не помиляюся то з десяток обласних та міських рад прийняли звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів про перехід на договірні відносини. І це вже Вам не федералізація.

Тут Ви спитаєте у мене, навіщо я Вам це все розповідаю, і до чого тут Чернівці та відставка мера. Не спішіть, питання доволі не просте і потребує цих всіх роз'яснень. Я ж не буду з бухти-барахти кидатись словами чи не дай Боже якимись звинуваченнями. Про фейкові тергромади проведено багато журналістських розслідувань. Один з проектів журналістського розслідування, очолював я, безпосередньо у Західному регіоні. Ми аналізували, відслідковували всі ці течії фейкових тергромад на місцях, а зокрема й у Чернівцях.

І от власне історія на чернівецьких просторах котра дасть зрозуміти, що ж насправді відбувається в місті. 16 люто 2017 року у Чернівцях відбулася чергова зустріч куратора „медведчуківських тергромад“ Валентини Виноградової. Організацією та супроводом зустрічі займався за дорученням Василя Продана депутат його партії „Рідне місто“ Володимир Бешлей. Після цього збіговиська, Виноградову відвели на телеканал котрий належить тому самому Продану, де їй влаштували офіційну зустріч та надано годину ефіру. Впровадження проекту дестабілізації роботи органів державної влади зокрема у Чернівцях, проходило через проект „Народних Зборів“. Пригадайте собі історію цього зібрання, проаналізуйте їх тези, а також пригадайте самопроголошеного „бургомістра Дідуха-Кобзаря“ і його діяльність та провокації в міській раді на сесіях. У час активної діяльності „тергромадівців“ ми інформували СБУ, як на місці, так і центральний апарат.

Від хаотичності до більш інтелектуального способу дестабілізації. Якщо Дідух і Виноградова виглядали для когось смішно, та свою роботу в Чернівцях вони виконували доволі ефективно. У допомогу їм виступав ще один колаборант, фігурант „списку Суркова“ — Олег Хавич, хто забув Сурков — це помічник Президента РФ Путіна. Хавич проводив різні дестабілізовуючі акції, власне він виконував більш ідеологічну місію, його метою було донести суспільству, що держави Україна не існує, а всі органи влади являються нелегітимними, тому державу треба перезаснувати з початку, або вона належить всім, тільки не українцям. Як відомо, жодного заходу, Хавич не провів без свого помічника Святослава Вишинського. А коли Хавича затримали, після чого він втік закордон, Продан одразу забрав Вишинського до себе на телеканал, де він веде власні телепроекти. Яку ідеологію може нести цей помічник „колаборанта“, можна тільки здогадуватись.

RKxNBHkwOJwZDgPfLFRYeiW4JuFtDWEKnF6N1lNA.png

А тепер інструмент влади, у якому співставимо саму мету діяльності „медведчуківських тергромад“. Склад міської ради на чолі з міським головою Каспруком не за весь період не міг прийняти жодних важливих рішень, що стосуються життєдіяльності міста. Коли Каспрук пропонував збільшити кількість автобусів, щоб довозити людей у важкодоступні райони міста, за ініціативи Продана депутати вносили пропозицію „збільшити кількість тролейбусів“. Депутати виділяють землю під пильним оком Продана, міський голова накладає вето, на наступній сесії депутати його долають. І так по колу. Таке блокування апарату ради Продану вдається впроваджувати через найбільшу фракцію у міській раді власної партії „Рідне місто“. А через його телеканал доволі ефективно закладаються тези „народовладдя“ та „федералізації“ помічниками колаборантів.

Коли мені стала відома участі Василя Продана у „медведчуківських проектах“, я подумав, що можливо він не розібрався в деталях, чи його бува обманули, й звернувся до його дружини котра є народним депутатом України. Позаяк з самим Василем я не знайомий, а Оксану знаю із часів Майдану. Ми зустрілися, я розповів їй, як державному діячу про цей випадок. Вона обіцяла розібратися, але наскільки бачу нічого не змінилося, як кажуть в народі „рука руку миє“. З того часу протекло багато води, а ситуація набула свого критичного масштабу. Хочу нагадати, що Оксана перебуває у президентській фракції Блоку Петра Порошенка, відповідно було б звичним, що й чоловік на місцевому рівні мав би займати, як мінімум державницьку позицію. Та ініціативи пана Василя говорять про інше і ніяк не котуються з державою.



От наприклад: За ініціативи Продана на розгляд сесії Чернівецької міської ради, був внесений проект рішення, про те, що „громада Чернівців висловлює щире обурення антиконституційними подіями, що відбулися 3 березня 2018 року під стінами Верховної Ради України“. Ну хтось скаже, нічого дивного, місцеві політики та й не тільки місцеві, завжди собі роблять піар на популізмі. Але йдемо далі, заголовок проекту один, а фабула проекту зовсім інша:
- „В порядку імпічменту достроково припинити повноваження президента Петра Порошенка, як гаранта Конституції, який систематично не виконує свого прямого обов'язку щодо захисту конституційних прав громадян“.
- „Звільнити Генерального прокурора Юрія Луценка, як співучасника корупційної системи на державному рівні“.
- „Звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, як особу, яка використовує силові структури для повалення демократії в Україні“.

Депутати збентежились не на жарт, коли побачили у зверненні вимоги, які ніхто на розгляд попередньо не виносив. Звісно, що навіть прийнявши такий проект, юридичної відповідальності ніхто з ініціаторів не поніс би, а закону про політичну відповідальність, у нашій країні, як відомо не має. Проаналізуйте для чого такі ініціативи, розкольницька позиція та дестабілізовуючі антидержавницькі меседжі. Це живий приклад сучасної колаборації з застосуванням гібридної форми внутрішнього протистояння на розкол держави. Україна справді займає передові позиції у розвитку демократії, але як говорить практика, часто демократією користуються вороги, негідники та проходимці.

Липнева відставка мера Каспрука – це ще не фул-хауз, але фінішна пряма у діяльності Продана. Зараз він одноосібний розпорядник коштів міського бюджету, тому співпраця з „імперією“ не тільки вигідна, а й прибуткова, лишається розділяти і владарювати. У перспективі чернівчанам не треба дивуватися, якщо Медведчук „воскресне“ ближче до виборів у офісі партії „Рідне місто“, там доволі сприятливі умови і члени партії з досвідом. От наприклад інформація з відкритих джерел про ченів партії Продана: Валерій Чинуш добре відомий працівникам міліції ще з підліткового віку: наперстки, шахрайство, рекет, наступні кроки фірма „Надіна“, власником якої був Чинуш бере в банку кредит і не повертає. Віталій Міхайлішин — в 90-ті відомий в місті гопнік „кОбан“, до речі кілька останніх років в нього практично нульова декларація. Хоча можу припускати, що дивлячись на довірливість та мовчазну згоду містян, Медведчук може появитися й у ратуші міста, під керівництвом в.о. голови міста Василя Продана.

Уже відомо, що централізовано Медведчук скуповує телеканали, активно готується він і регіонально на вибори, тому медіаресурси – це основний функціонал для реваншу 5-тої колони. Кого скаже Медведчук, того й підтримають партнери. Наразі „проданівський“ телеканал являється рупром медведчуківських ідей та кремлівських постулатів у скритій формі, які доволі ефективно приспали увагу буковинців. Зняли мера, знімуть тризуб, потім прапор, а потім за необхідності й проголосять Буковинську Народну Республіку під патронатом Румунії, на чолі котрої стане Василь Продан. А постраждають лише звичайні ні в чому не винні буковинці.



Ось тут кіно, яке допоможе глибше ознайомитись з діяльністю ФСБшного проекту:

Хочу нагадати, що це уже не перша відставка мера в такий спосіб.
Зрозуміло, що Каспрук має всі шанси скасувати рішення сесії за його відставку, адже якщо подивитися пропорційність голосування, то за мера Каспрука проголусувала перевежна більшість чернівчан. Тепер лишається два варіанти, один з них судитися, що потягне не малий час, який грає насправді не в користь міста, а виключно в користь кишень „гопників“, „колаборантів“ та їх сірих кардиналів – бізнесменів.

13.08.2018
Незалежний журналіст
Роман РЕВЕДЖУК


Джерело: https://enigma.ua/articles/znyali_mera_znimutb_i_t...