УКРІНФОРМ 4 год Kyiv

Сьогодні відбувся круглий стіл, який організувала Асамблея національностей України. Питання на порядку денному було про ситуацію дискримінації ромів, та як допомогти їм інтегруватися у суспільно-політечне життя в Україні.

У своєму виступі, я зауважив, що доволі роздулося питання конфлікту штучно. Адже самого конфлікту, як такого не має. Є маркери совка, які сьогодні ще використовуються. І вони являються тими імпульсами дискримінації, яку окремі політикани та спекулянти називають масовою. Разом з тим, ромська громада доволі велика, що вирізняє їх серед інших національних меншин за кількістю. Циганські барони між собою ділять владу, а страждає простий люд. Тому ромам можна допомогти і треба. Так само необхідно реагувати на штучно організовані провокації. Але з боку ромських лідерів, має бути єднання, та крок до самоорганізації в напрямку інтеграції.

Мені особисто завжди подобалися циганські/ромські пісні, танці та ансамблі. Незважаючи навіть на те, що я родився на Гуцульщині, де маркери дискримінації існували виключно на основі негативного бекграунду діяльності окремих ромських представників. Адже як сказав сьогодні один учасник круглого столу, представник ромської громади(доречі, один з перших воїнів АТО): «Циганський народ, роми, професійні у своїй діяльності, навіть крадуть так професійно, що за руку впіймати, практично не можливо...» — вважаю, що серед українців та інших національностей є не менш професійні жулики та аферисти. Так само вважаю, що ромський народ дійсно талановитий і має свою автентичну культуру, котру потрібно ширше нести в маси. Для цього, сьогодні живучи в епоху інтернету, роми мають використовувати цей сучасний інструмент, та задіювати механізм народної дипломатії. Щоб руйнувати придумані маркери та стереотипи в уяві більшості суспільства.

Найважливіше!
Потрібно користуватися українським законодавством. Замість жити у лісах, краще заселятися у селах, де пустує земля, обробляти її та навіть реалізовувати продукцію.
Самоорганізація!
Інтегровуватись в життєдіяльність місцевих громад. Ромська громада є дуже багатою, вони можуть інвестувати в українську економіку, легалізувавши джерела доходів та сплачуючи податки. Відстоювати громадськістю на рівні держави свої інтереси у законний спосіб. Уже є живі приклади, сьогодні на круглому столі ми почули, як ромська громада інтегрувалася у життєдіяльність одного з сіл на Київщині у Биківні. Все можна, головне бажання і діяти. Коли буде ініціатива єднання, хороші посили. Впевнений ми всі, спільно, зможемо комплексно вирішити будь-які питання. Адже питання ромів — це питання України. В першу чергу вони є українцями, як і всі інші національності проживаючі в Україні.

Правильно зауважив сьогодні представник #СБУ: «ворогу не вдалося взяти Україну в лоб, тому він її намагається розхитувати зсередини». Абсолютно солідарний з його словами. Адже почалося все з кримських татар, а тепер роми. Та кримськотатарський народ організувався і спільно з державою борється за свою самобутність та територію. У ромського народу землю ніхто не відібрав, залишилось тільки організуватися, зробити перші кроки і отримати позитивний фідбек від держави. Сьогодні Україна на чолі з діючим Президентом дає для цього всі можливості, комфортні умови, сприятливий мікроклімат для рівного спільного проживання.

Не погоджуюсь з тезами, що потрібен окремий державний уповноважений з питань ромів. Вважаю повинен бути державний представник з питань національних меншин та етнічних груп. Не можна виокремлювати одних і дискриміновувати інших. Переконаний, що сьогоднішній круглий стіл і в подальшому такі дискусійні майданчики, стануть запобіжником від спекулянтства. Всьо буде файно, ромський народ організується і спільно з державою буде реалізовувати свої ідеї в суспільно-політичному житті України!

Журналіст, громадський діяч
Роман Реведжук (Roman Revedzhuk)

(Теги: #Ромське_питання #Реведжук #Україна)
Оригінал: https://www.facebook.com/roman.revedzhuk/posts/2187057301345356