Днями Макрон та Меркель оголосили про плани створення спільної європейської армії. Цю ідею відразу підтримали ще низка лідерів країн ЄС і ніби вже найближчим часом почнуться консультації з цього приводу.

Очевидно, що даний проект є як продовженням інтеграційної політики ЄС, так і заходами на противагу США та очолюваних ними НАТО. Тобто ця заява носить виключно антиамериканський характер. Проте щодо реалізації даного наміру є низка питань, бо ЄС сьогодні:

Без військової доктрини вже наразі незрозуміло – про яку армію може йти мова, проти яких загроз вона створюється, і наскільки вона буде дієвим інструментом для вирішення поставлених завдань.

Так, звісно, пересічний українець переконаний в тому, що наразі ЄС розглядає своїм головним ворогом путинську Росію (і так само цю новину подають російські ЗМІ). Проте я чомусь переконаний, що це далеко не так, бо загальний «образ ворога» в ЄС відсутній. Мовне питання теж важливо, бо про англійську можна забути, і виникає питання – яку мову оберуть для цієї армії, французьку, німецьку чи італійську?

Тут варто згадати, що ЄС ніколи не міг створити єдину суто європейську військову коаліцію, бо завжди на чолі цього процесу виступали США (які мають доктрину, а також тягнуть на собі левову частку воєнних зусиль та бюджету). Достатньо згадати ISAF в Афганістані чи антилівійську коаліцію. Цікаво, що президент США Трамп вже зіронізував з цього приводу, мовляв, краще б Німеччина та Франція в повній мірі вкладалися в фінансування НАТО.

Також нагадаємо, що в 40-і роки ХХ століття в Європі вже була обмежена спроба створення єдиної європейської армії. Проте тоді як раз була доктрина, чітко визначений ворог та спільна ідея. Тому, теоретично, що залучивши свій традиційний досвід, сучасні європейці теж зможуть створити щось цікаве та боєздатне. Проте мені чомусь видається, що історичний досвід залучати не будуть, а швидше обмежаться поверховим рівнем – формуванням якогось зведеного підрозділу для участі в парадах чи миротворчих місіях, на кшталт україно-польсько-литовської бригади. В будь-якому випадку, питання створення цієї армії – це питання не одного року, бо сучасна європейська бюрократія не здатна на швидкі та ефективні рішення, і так само відсутня єдність в середині самої ЄС. Тому знову повертаємося до початку – без військової машини США Європа навряд чи здатна себе сьогодні захистити.