Українська економіка – одна із найбільш кризових економік у Європі. За офіційними даними, рівень життя у нас також чи не найнижчий на континенті, проте люди постійно купують дорогі автівки, житло і зовсім не схожі на бідняків. Для оцінки цих речей можна просто подивитись, які автомобілі їздять по вулицях країни, яка ось уже 6-й рік веде війну проти агресора. Як так виходить, що у людей гроші є, система оподаткування в Україні затверджена, а казна часто не може достойно профінансувати ту чи іншу галузь економіки?

2020-й рік видався, м'яко кажучи, не простим. Тут мала місце пандемія коронавірусу, карантин і навіть світова економічна криза. Проте нам не слід забувати про проблему, яка існує ще з моменту здобуття незалежності України – «тіньова» економіка. Згідно нещодавнього опитування Центру Разумкова, 36% українців отримують заробітну плату «у конвертах», тобто уникаючи оподаткування. Експерти ж кажуть, що ця цифра насправді є набагато більшою. У зв'язку із цим бюджет України щороку недоотримує чималеньку суму, що і відбивається на нашій економіці.

То чому роботодавці не гребують «чорними» зарплатами, скільки грошей ідуть повз казну і як із цим нам слід боротись? Про це журналісту ІА «Вголос» розповіли економічний експерт Андрій Новак, кандидат економічних наук Олександр Охріменко та доктор економічних наук і професор Олег Кузьмін.

Чому працедавці часто видають зарплату «у конвертах»?

Андрій Новак:

Підприємці просто хочуть мінімізувати свої витрати. Через те, що зарплата видається «у конверті», бізнесмен не сплачує за неї податок на доходи фізичних осіб. Ніхто ж не рахує цих грошей офіційно, тому і податок за них не сплачується. Це перша і головна причина такої поведінки наших підприємців.

Олександр Охріменко:

Якщо малий та середній бізнес буде сплачувати податки прозоро і в повному обсязі, то просто розориться

Перш за все, оця «чорна» зарплата є такою популярною в Україні тому, що у нас діє старий трудовий кодекс. Саме він не дає роботодавцям звільнити свого працівника у випадку виробничої необхідності. Малий та середній бізнес в Україні дуже динамічний і бувають навіть випадки, коли потрібно оперативно звільнити працівників, а бізнесмен не може цього зробити, бо діюче законодавство це забороняє. А «у конверті» дуже зручно – дав конверт і вже звільнили.

Друга причина полягає втому, що наш малий та середній бізнес повинен платити досить великі податки. Якщо він буде їх сплачувати прозоро і в повному обсязі, то просто розориться.

Олег Кузьмін:

По-перше, для того, аби не платити податки. Це, я думаю, найголовніша причина, бо наші працедавці змушені платити надзвичайно великі податки. Також, є ще соціальний податок, який, знову ж таки, зовсім не полегшує їм життя.

По-друге, багато хто не хоче показувати свої реальні доходи. Платити офіційно, легко, від зарплати перерахувати на обсяги випуску продукції чи здійснення послуг – це нікому непотрібно і дехто боїться це показувати.

Також, є бізнесмени, які закривають «дірки» у своєму бізнесі шляхом наймання дешевої робочої сили. У нас існує законодавство, яке встановлює мінімальну заробітну плату, а через зарплати «у конвертах» цей момент можна обійти і платити менше. А люди йдуть на таку роботу, бо альтернативи немає.

Скільки внаслідок такого стану речей недоотримує українська казна?

Андрій Новак:

Про це доволі складно судити, оскільки неможливо визначити розмір заробітних плат «у конвертах» в цілому по країні. Оці, так звані, «чорні» зарплати стають невидимими для економіки чи обліку.

В цілому ж, відсоток «тіньової» економіки в Україні сьогодні оцінюється приблизно у 45-55%, тобто, близько половини. Звичайно, що більша частина – це використання офшорних операцій, контрабанда на наших кордонах (як по імпорту, так і по експорту) і третій факт – це зарплата «у конвертах». Тобто, проблема не лише у підприємцях, які намагаються мінімізувати свої видатки, але вони також складають немалу частину «тіньової» економіки України.

Олександр Охріменко:

Експерти рахували ці цифри по-різному. Мова йде про приблизно 300-350 мільярдів гривень, бо у нас сьогодні приблизно половина зарплат в Україні видається «у конвертах». Це доволі велика сума і вона суттєво впливає на нашу економічну ситуацію і формування бюджету. Тому, якщо сказати коротко, щонайменше 50% економіки і зарплат у нас «чорні».

Олег Кузьмін:

50-60% економіки України перебувають в «тіні»

Складно говорити про наш бюджет, але набагато простіше сказати про те, скільки у нас «тіньової» економіки – приблизно половина. У нас 50-60% економіки перебувають в «тіні». Звідси вже можна рахувати, скільки коштів іде повз бюджет. Він формується не тільки з податків, тому ця сума буде меншою, ніж половина, але, все ж, вона немала.

Яким чином можна боротись із «тіньовою» економікою?

Андрій Новак:

Держави, які вже мають довгу традицію публічності політики та фінансових питань, банально не стикають із таким явищем, там його просто немає. Тут я маю на увазі країни Європи, Сполучені Штати Америки, Канаду – усі розвинені країни. У країнах пострадянсього простору і у Східній Європі «тіньова» економіка поступово викорінюється. До речі, у Східній Європі цей процес пройшов набагато швидше, ніж у країнах так званого СНД, де викорінення «тіньової» економіки і вищезгаданих зарплат «у конвертах» проходить вкрай повільно. Україна тут, на жаль, винятком не стала.

Для того, щоб ми прискорили цей процес, нам необхідно загальне покращення економічної ситуації в Україні. Тоді нашим працедавцям не буде потрібно приховувати податки. По-друге, серед платників податків, в тому числі й бізнесменів, повинна утворитись довіра до держави і її апаратів, бо саме держава потім розпоряджається цими коштами через бюджети. Якщо така довіра буде, то будь-якому платнику податків (і фізичній особі, і юридичній) не доведеться нічого приховувати і штучно зменшувати. Третій аспект – це підняття загальної фінансової культури серед людей, в тому числі й культури сплати податків.

Олександр Охріменко:

Нам вкрай необхідно прийняти новий трудовий кодекс, як у Європі. Але зробити це буде складно, бо тут відразу виникає конфлікт. Так, Тимофій Милованов пропонував новий кодекс, але для того, щоб його ввести, треба бути дуже рішучим і радикальним. У нас все, як і завжди: хтось проти, хтось «за», це дуже непопулярна тема серед політиків, тому вона просто обросла дискусіями і на тому все. Але я вважаю, що такі реформи дійсно позбавлять нас такого явища як «Чорна» економіка і зарплата «у конвертах».

Олег Кузьмін:

Насправді, «тіньова» економіка у тій чи іншій мірі є практично у всіх країнах світу. Проте у більшості країн, особливо у демократичних, її значно менше. У таких державах створені такі умови, за яких показати свій заробіток – це нормально. Там люди пишаються тим, що заробляють офіційно. Ми йдемо по цьому шляху, ми тепер будемо стежити за всіма витратами людей і тоді у нас теж буде престижно і навіть необхідно показати саме правдиві доходи. Оці слідкування, поширення у пресі й публічні обговорення допоможуть нам у цьому.

Роман Гурський, ІА «Вголос»