3 листопада у Сполучених Штатах Америки відбудуться вибори президента. У боротьбі за цю посаду конкурують двоє політиків – чинний президент республіканець Дональд Трамп і його візаві із табору демократів Джозеф Байден.

Обидва політики мають свій електорат і по-різному «заграють» із виборцями напередодні голосування. Частина обіцянок кандидатів стосується і зовнішньої політики. І Трамп, і Байден активно говорять про стосунки США із Росією, Китаєм та іншими країнами світу. Питання Росії є цікавим і для нас, адже саме політика Штатів може стримувати агресію Кремля за допомогою санкцій та невизнання анексії Криму, як це відбувається сьогодні. Тому, від того, як проголосують американці, залежатиме і доля російсько-української війни.

То хто із політиків має більші шанси на кабінет у Білому домі та який із кандидатів є кращим для України? Про це журналісту ІА «Вголос» розповіли експерти.

Микола Капітоненко, міжнародний експерт:

Я думаю, що переможе Джо Байден, але для України не буде особливої різниці. Все буде приблизно так, як є сьогодні. Американська зовнішня політика, так би мовити, однакова. Дуже рідко у цих питаннях є якісь зміни, коли міняється адміністрація. Якщо після приходу Байдена до влади і відбудуться якісь зміни, то, швидше за все, вони стосуватимуться Європейського Союзу і, можливо, політики на Близькому Сході. Також, думаю, що може дещо змінитись політика США щодо Росії. Самої ж України немає серед пріоритетів ні для Байдена, ні для Трампа.

Політика щодо України у Штатах залежить від стратегії поведінки щодо РФ. І Байден, і Трамп вбачають у ній певну загрозу, тому і тут зміняться лише певні нюанси. Вони обидва готові до діалогу з Москвою у тих питаннях, які цікавлять США, вони не визнають анексію Криму і така ситуація їх обох стратегічно влаштовує. Я думаю, що Байден буде намагатись залучити сюди інших союзників під гаслами боротьби за демократію. Таким чином він буде намагатись стримувати російську загрозу і підтримувати громадянське суспільство в РФ. Якщо переможе Трамп, то він буде проводити більш тактичну політику. В обох випадках Україна буде отримувати обмежені обсяги американської допомоги, буде продовжений режим антиросійських санкцій і зберігатиметься тиск на РФ для того, щоб вона вийшла зі східної України та Криму. Оці основні елементи збережуться.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього:

Важливо розуміти, яку роль ми самі для себе формулюємо у стосунках із США. Я констатую, що ця роль нами не сформульована до кінця

Сьогодні складно говорити, хто переможе, оскільки різниця між ними є дуже великою. Думаю, результат виборів залежатиме від того, як проголосують штати, що коливаються. Ключовими, на мою думку, тут будуть Техас і Флорида. Саме серед штатів, які ще не визначились зі своїм вибором, Техас і Флорида мають найбільший відсоток виборців. Є й інші фактори, які вплинуть на вибори у США – це і явка, і настрої серед різних соціальних груп. Наприклад, зараз кандидати розгорнули дуже потужну кампанію за голоси американських католиків. Тому скласти точний прогноз дуже важко.

А хто із них кращий для нас, треба визначати, відштовхуючись від того, чого бажає сама Україна у своїх відносинах зі Сполученими Штатами і як Україна сприймає саму себе у світі. І Трампа, і Байдена можна аналізувати із різних боків. Їхні передвиборчі програми мають як плюси, так і мінуси. Є речі, які Україна може використати на свою користь, але є і ризики для України у плані міжнародних відносин. Важливо розуміти, яку роль ми самі для себе формулюємо у стосунках із США. Я констатую, що ця роль нами не сформульована до кінця. Відповідно, за таких умов, для України не має значення, хто переможе на цих виборах.

Олександр Мусієнко, політичний експерт:

Якщо на попередніх виборах я стверджував, що точно переможе Дональд Трамп, то тепер я так сказати вже не можу. Думаю, цього разу на нас очікує перемога Байдена і демократів.

Джозеф Байден вже відкрито заявляє, що якщо його оберуть президентом США, він буде підтримувати Україну і надасть нам ще більше летальної зброї

Якщо говорити у контексті України, то я вважаю, що такий сценарій для нас є непоганим. Зараз і більшість у палаті представників належить демократам, і сам Джо Байден фактично заявляє про підтримку України. Він взагалі дуже добре знає наш регіон, а демократи неодноразово висловлювалися про збільшення санкцій проти Росії та стримування Москви в цілому. Вони декларують необхідність підтримки України як у питанні зброї, так і в питанні фінансів. До того ж Джозеф Байден вже відкрито заявляє, що якщо його оберуть президентом США, він буде підтримувати Україну і надасть нам ще більше летальної зброї.

Звичайно, не можна казати, що нас не підтримував Трамп, адже попри будь-які заяви Україна продовжувала отримувати підтримку від США за його президентства. Я маю на увазі і «джавеліни», і санкції проти РФ, і спільні військові навчання Україна-НАТО. Але я думаю, що у випадку перемоги Байдена ці процеси ще більше активізуються.

Юрій Олійник, міжнародний експерт:

Наразі США – це демократія. Попри всі проблеми, я прогнозую, що у Дональда Трампа є більше шансів на перемогу у цих виборах. Це зараз не надто очевидно, суттєвої переваги не має ніхто, але суспільство, все ж, проголосує за Трампа. Навіть з огляду на останні корупційні скандали, які були пов'язані із Джо Байденом і витоки іншої інформації щодо його сина.

А що стосується вигоди для України, то обидва кандидати нас підтримують. І Байден, і Трамп готові продовжити надавати нам допомогу. Проте, ми бачимо, що кращі результати співпраці Америки та України мали місце саме за президентства Дональда Трампа. Це і надання нам летальної зброї, і спільні військові навчання, і багато іншого. Сподіваюсь, що у випадку перемоги Джо Байдена це все не буде скорочено.

Роман Гурський, ІА «Вголос»