Осінь прийшла до партії «Слуга народу» доволі неочікувано. Нардеп Гео Лерос виступив із трибуни із контроверсійними заявами, у яких звинуватив президента Володимира Зеленського в порушенні обіцянок, а керівника Офісу президента – у зловживанні владою і роботі на спецслужби Росії.

Реакція Володимира Зеленського не змусила себе довго чекати – наступного ж дня Лероса виключили із фракції «Слуга народу» у Верховній Раді.

Суспільство ж розділилось на два табори: одні вважають, що це «одноразова акція» і «Слузі народу» нічого не загрожує, а інші стверджують, що це не перший «дзвін», який сповіщає про розвалювання партії та «монобільшості».

То чи можна вважати, що Зеленський втратив контроль над своєю партією, наскільки правильним було рішення вигнати Лероса із фракції та чи розвалиться «Слуга народу»? Про це журналісту ІА «Вголос» розповіли політтехнолог Денис Богуш, політолог Андрій Золотарьов і політичний експерт Петро Олещук.

Чи можна стверджувати, що «вівці» вийшли з-під контролю «пастуха»?

Денис Богуш:

Я думаю, що у даній ситуації взагалі не було ні «овець», ні «пастуха». Це швидше був драйв і «хайп», як вони це самі назвали, і на цій хвилі випливло дуже багато різних людей. Серед них було багато випадкових осіб та багато «нормальних». Але всі вони не мали досвіду в політиці, роботі в партії та в державному управлінні. Зараз економічна ситуація та корупція в країні є просто катастрофічними. Тому центральна влада сьогодні розвалюється.

У цій політичній силі твориться таке, що деякі люди просто не витримують брехні, яка ллється на нас

Сам Гео Лерос завжди був незручною особою для команди президента. Саме він оприлюднив «плівки Єрмака», давав докази корупції у владі, розповідав, що найвищі посади в державі продаються і так далі. Тобто, він викривав усі гріхи цієї фракції. У цій політичній силі твориться таке, що деякі люди просто не витримують брехні, яка ллється на нас.

Андрій Золотарьов:

В принципі, це може стати тенденцією, така можливість, звісно, є. До речі, було вже багато чуток про смерть «монобільшості». Щоправда, ми бачимо, що ці чутки були перебільшенням, бо коли потрібно, необхідна кількість голосів серед «Слуги народу», то вона знаходиться. Я гадаю, що це просто початок доволі потужної інформаційної кампанії, яка має на меті знизити рейтинг Зеленського, на якому все тримається. Думаю, його рейтинг планують обвалити до типових для президента будь-якої держави 15-25 %. Просто, коли президент починає втрачати електорат, то завжди з'являються «пацюки», які тікають із «корабля».

Петро Олещук:

Треба сказати, що це вже далеко не перша заява цього нардепа. Він почав їх робити досить давно і вони співпадають із тим, як Офіс Президента покинув Андрій Богдан. У політичних колах ходять чутки, що саме він привів Гео Лероса у список «Слуги народу» і, як на мене, тут мова радше йде про те, як Богдан завдає удару у відповідь. У нього є всі підстави не любити нове оточення Зеленського і він це робить через тих людей, яких він сам завів у список партії. Більше питання тут полягає у тому, що поки так рішуче у цю боротьбу втрутився лише Лерос, хоча ми добре знаємо, що не лише він із «Слуги народу» пов'язаний із Богданом, тому інші, мабуть, просто вичікують. Але я б це розглядав не у контексті загальнонаціональних процесів, а в рамках внутрішньої боротьби серед оточення президента.

Це може бути пов'язаним із падінням рейтингу Володимира Зеленського?

Денис Богуш:

Гео Лерос оприлюднював «плівки Єрмака» ще тоді, коли цей рейтинг був доволі високим. Зараз, ясна річ, багато людей піде від Зеленського із різних причин. Вони зрозуміють, що вони не матимуть жодної великої фракції, яка буде навколо них щось об'єднувати. На півдні та сході України їхній електорат починає забирати ОПЗЖ, захід теж за них не проголосує, а в центрі у них ще залишиться деякий рейтинг. Тобто, динаміка по Україні для «Слуги народу» не дуже хороша, у тому числі й за рахунок дій Лероса і йому подібних. Вони викривають все, що відбувається у партії.

Андрій Золотарьов:

Падіння рейтингу Володимира Зеленського – це одна із причин, але вона не є основною. Головне – це те, що зараз іде потужна кампанія проти Зеленського із різних груп впливу. Ми ж розуміємо, звідки в партії взявся цей Лерос: він не мав би шансів потрапити до Верхової Ради, якби не Андрій Богдан. Саме він дав «добро» на його включення у список. Помста – це річ, яку дурні подають відразу, а розумні «холодною». Богдан – не дурень і не ляклива людина, тому він, мабуть, просто дочекався моменту. Під час виборчої кампанії такі кампанії набувають належного резонансу.

Петро Олещук:

Знову ж таки, я б не став тут проводити подібні аналогії, оскільки так або інакше депутати «Слуги народу» прийшли до влади саме завдяки цьому бренду. Без Зеленського у них таких шансів не було і якщо він провалиться, то більшість із них завершить свою політичну кар'єру. Тому я особисто думаю, що більша частина депутатів «Слуги народу» буде триматись за цей бренд до останнього. Тим більше, що, незважаючи на падіння рейтингу президента, Зеленський залишається найбільш популярним політиком сучасної України.

Як гадаєте, виключення Гео Лероса із фракції було правильним рішенням?

Денис Богуш:

З точки зору фракції, думаю, що так. З точки зору здорового глузду, повинна бути дискусія в партії. Якщо її немає, а помилки не виправляються, то це погано. Президент повинен прислухатись до своїх же однопартійців, які із ним в одній команді. Якщо у тебе є той же Єрмак, який оскандалився із корупцією, то зроби якесь розслідування, а не просто звільняй людей, які говорять «проти». Треба зробити дослідження, з якого Єрмак мав би вийти переможцем і довести, що він не причетний до корупції. Якщо цього довести неможливо, то його треба тоді звільнити, саме так правильно. Якщо ця корупція існує, то її треба розслідувати.

Андрій Золотарьов:

Гео Лерос – це елемент політичної технології

Я гадаю, що на цей прецедент Зеленському не варто було звертати уваги. Його варто було виключити із партії, коли з'явились перші прикмети того, що відбуваються внутрішньопартійні конфронтації. Тоді це було б логічним і доцільним. Такі дії не проходили б під знаком виборів і я думаю, що резонанс був би набагато меншим. Була б якась інформаційна бульбашка, але в Україні все забувається через два тижні потому. В такому випадку питань до Лероса було б набагато менше. А те, що відбувається зараз, – це помилка команди президента. Зараз Гео Лерос – це елемент політичної технології.

Петро Олещук:

Я думаю, що це рішення було дещо поспішним, бо самій фракції воно нічого не принесло. По суті, вони розв'язали Леросу руки, бо якби він сам вийшов із фракції, це була б підстава, аби позбавити його мандату. А так він залишається позафракційним і вільним. Його ніхто із ВР не вижене, Лерос буде використовувати трибуну задля нападів на владу, яка, очевидно, буде все більш жорсткою. Я взагалі не бачу сенсу цього рішення, бо воно не матиме негативних наслідків для Гео Лероса і нічого не дасть партії.

Це початок тенденції, яка призведе до розпаду партії, чи «одноразова акція»?

Денис Богуш:

Зараз це не стане тенденцією. Я думаю, що ця партія не розпадеться, хоча хтось, безумовно, відколеться. Мені здається, що до кінця поточної каденції ця «Слуга народу» на 80% залишиться такою, як вона є сьогодні. Справа у тому, що дуже багато людей у ній просто «сидять». Вони нічого не пропонують, ніяких ініціатив на себе не беруть, а просто «числяться». Для чого їм іти в іншу фракцію, якщо вони не мають власної позиції?

Андрій Золотарьов:

Вся ця ситуація, безумовно, сприяє тому, що у «монобільшості» можуть розпочатись відцентрові процеси. Думаю, ця єдність зазнає дуже потужного удару. А далі все залежатиме від результатів виборів. Якщо вони будуть дуже погані, то можна буде очікувати таких речей. Якщо ж результати виборів будуть більш-менш задовільні, то єдність, «монобільшість» і партія протримається.

Петро Олещук:

Я вважаю, що поки Володимир Зеленський залишається найбільш затребуваним політиком України, глобальних загроз не буде. Будуть точкові протести, буде внутрішня конфронтація, але партія буде триматись разом, бо Зеленський для них – це остання політична надія.

Роман Гурський, ІА «Вголос'