Оце послухав я Кубіва на семінарі з розвитку інвестиційного потенціалу … та й зажурився … а як виступив Гройман, то й взагалі пішов люльку тютюнцем набивать …

Сижу – пихкаю люлечкою і все не доберу, що ж мені так сумно … хлопці наче оптимістично звітують … про плани там, про перспективи, про просування реформ … Гройсман навіть анонсував створення «Служби фінансових розслідувань» — нового органу покликаного … і на який буде покладено … а взагалі то – просто замість податкової міліції …

В цілому звітували учасники семінару достойно … ми каже для покращення інвестиційного клімату зменшили те то … скоротили те то … послабили те то … і взагалі покращили умови для інвестування так то …

А я оце сижу і думаю собі – те що вони зменшили, скоротили і послабили, може й харашо … інвестиції де ? Розкажіть тоді про цифри в результаті підписання договору вільної торгівля з Канадою … коротше гроші де ? І якщо ви так вже покращили все для інвестицій, то чому самі не вкладаєте … ви ж там наче недавно надекларували вільних незадіяних коштів на кілька держбюджетів. Якщо так все масляно – то вкладайте … чому ж ні … чи може вони не вміють … чи боронь Боже не тямлять нічого — ні в інвестиціях, ні в економіці.

І я оце сижу і гадаю пихкаючи … вони не хочуть … чи все таки не вміють ? От така в мене значить намалювалась ділема.

Слухаю значить далі … А Гройсман і каже … ми значить розробили стратегії які мають чіткі критерії оцінки ефективності … економічний блок уряду зосереджує свою увагу на наповненні бюджету і бла бла бла …

Ага думаю – так ви значить хлопці не про інвестиції, а про наповнення бюджету … так от чого ви не вкладаєте в покращений вами клімат … воно канєшно бюджет юзать цікавіше ніж інвестувати. І що означає «увага на наповненні бюджету». Я так понімаю, що у них або з наповненням погано … або з витратами – добре.

А з іншого боку які у вас проблеми з наповненням бюджету ? Беріть і доводьте до кінця всі оті історії з офшорами, сліпими трастами та іншою приблудою … воно канєшно слова красиві … тільки от, якого героя з форбса не візьмеш, то все бізнеси на якихось осторовах зареєстровані … кайманових там чи хрін його в дідька знає – одним словом на карті України таких нема … бо може те чого в бюджеті так не вистачає, там десь на островах і лежить.

Але щось загули ті історії з офшорами і у виступах про них хлопці не згадують … мабуть що не планують наповнювать бюджет з тих островів.

А з кого ж тоді наповнювать того бюджета ? От значить яке питання получається.

Очевидно, що наповнювать його доведеться з тих, хто не має змоги дістатися до тих чарівних островів … тобто з конкретної тітки що торгує хлібом там чи ковбасою, з конкретного дядька, що лагодить своїми руками автомобілі чи шиє черевики … з кого ж іще наповнювать ?

Дослухав я Гройсмана … а особливо в частині про «службу фінансових розслідувань» і зрозумів, що нічого я не тямлю в економіці … єдине що я поняв, це те що наповнювать будуть з нас … бо з них не получається.

А чого б і ні … справа хоч і з скрипом, а йде … он тарифи ж ми платимо … операцію з підвищенням в 3 200 – теж проковтнули … далі всілякі там податки додаткові … не получиться податки – можна збори різні впроваджувать.

Так що готуймось.