Байден вийшов на трап літака і вдихнув морозного київського повітря.

Завершальне турне на посаді віце-президента.

Це був не перший його візит до Києва. Все буденно. Тим паче, що східна Європа – одвічний кар'єрний хліб західних дипломатів.

Внизу, під трапом, юрмилася купка людей … попри їх намагання виглядати невимушено, вони постійно мінялися місцями і нагадували дітлахів при шикуванні на фізкультурі.

«Під трапом – під Трампом» — виринув в голові Байдена каламбур і він подумки посміхнувся.

Морозець був легкий і приємний. Байден почав спускатися сходами трапу літака.

З-ні-звідки з'явилися три дами в одязі, який не носять в цій країні давно … а може ніколи й не носили. Леді посередині тримала на руках величезний хліб у чудернацько декоративному оформленні. Байден знав, що ці дами стоять, аби він спустившись трапом — відломив шматочок того декоративного хлібу і обов'язково … обов'язково з'їв, хоча б крихту … Бо ті люди, що юрмились під трапом, завжди пильно стежили – з'їсть, чи не з'їсть. Звідки він це знав і хто йому про це казав, Байден вже й не пам'ятав. Протокольні дійства завжди видавались йому банальним тлом на якому відбувається дійсно важливе, заради чого і робляться ці черезокеанські перелети.

Байден відломив від декоративної хлібини і дами в незрозумілому одязі, одразу випарувались. Далі швидше … вітання … рукостискання і посмішки … нарешті машина і кортеж посунув з аеропорту.

- Біл, – звернувся Байден до помічника, – ви ж працювали в нашому посольстві в Києві і здається ваша докторська з історії східної Європи ?

- Так, сер – відмовив помічник.

- Скажіть, Біл … Чому ці люди постійно змушують мене ламати руками хліб і їсти його без нічого … тим паче що я не їм мучного вранці ?

- Сер, – почав помічник, – це традиція …

- Цікаво, – Байден повернувся до помічника обличчям.

- Це традиція, сер, – продовжив помічник, — … Більшість з них, показово імітують сакральне ставлення до хлібу.

- Це я вже зрозумів … я не вперше прилітаю до Києва.

- Мучні вироби займають центральне місце в їхній кухні. Уявляєте, сер, вони можуть їсти варене тісто в яке загортають м'ясо, капусту чи картоплю, з печеним тістом ?

- Це дійсно цікаво, – посміхнувся Байден, — … Але ж чим викликана така сакральність ?

- Сер … цей народ в минулому постійно мав дефіцит їжі … в ХХ столітті в їхній історії було кілька періодів позначених голодом, що призвело до значних людських втрат.

- В ХХ столітті, – здивовано перепитав Байден, — … наслідки війни ?

- Не тільки, сер. Якщо коротко, то керівництво країни, в якій вони жили раніше організовувало насильницьку експропріацію їстівних припасів.

- В ХХ столітті? – знову перепитав Байден.

- Так, сер, в ХХ столітті.

- То чому вони не відбирали силою … чому вони не відбирали силою назад, те що в них забирало керівництво ?

- Цього я сказати не можу, – відповів помічник. Я сам неодноразово запитував у них про це. Вони кажуть, що то були якісь непереборні і об'єктивні обставини.

- Але ж сьогодні вони не голодують … я сам бачив, неодноразово велику кількість дорогих авто на їхніх вулицях … і сьогодні вже ХХІ століття … чому зберігається ця традиція ?

- Сер, вони кажуть що вони хлібороби.

- Хто ? – перепитав Байден.

- Хлібороби, сер !

- Біл, що за нісенітниця … США входять в п'ятірку світових експортерів зерна, але ж ми не називаємо себе хліборобами … я вже мовчу про Канаду … навіть їм не приходить це в голову.

- Вибачте, сер! Я просто відповідаю на ваші питання.

- Біл, друже … не переймайтесь ви так на мої здивування. Я просто намагаюсь зрозуміти … така країна, такий потенціал … вони б могли … Біл – знаєте — я занадто сивий, аби оцінювати країну за офіційними індексами ВВП. Кількість спожитих гамбургерів і кількість авто на вулицях міст – ось дійсна оцінка. Очевидно, Біл – вони дуже … дуже нерівномірно намащують своє масло на свій сакральний хліб … оце і є їх істинна традиція сьогодні. Бо ж сказано в Святому Письмі – «не по словам, а по ділам судіть».

Помічник здивовано подивився на боса.

- Ну хлібороби так хлібороби, – вдумливо промовив Байден … посміхнувся і почав гортати папку з ФБРівськими протоколами допитів екс-депутата Онищенка.