«Суспільство отримує від збройних сил саме те, про що воно просить – не більше і не менше. Коли країна дивиться на свої збройні сили, вона дивиться в дзеркало і бачить власне обличчя».

Генерал Джон Хекет

«Професія військового» (1983 р.)

Українське суспільство має свою унікальну соціально-психологічну атмосферу, яка формує систему наших цінностей і громадську свідомість. Одним з показників цієї атмосфери може бути рівень довіри як до співгромадян, так і до соціальних інститутів.

Чому за останніми соціологічними дослідженнями найвищий рівень довіри суспільства до соціальних інститутів є до Збройних Сил? Тому що інтереси, мотиви, цінності українських військовослужбовців не суперечать уявленням про них у більшості індивідів – членів суспільства. Іншими словами, цінності наших громадян співпадають з цінностями представників армії. Тим самим доводиться відома теза: «Армія – це дзеркало суспільства». Якщо ці інтереси, мотиви і цінності і надалі будуть корелювати – рівень довіри до армії буде утримуватися високим. Особливо, коли від Збройних сил залежить безпека суспільства.

В рамках дослідницького проекту "The World Values Survey" в період з 2010-2014 років вивчалися ціннісні орієнтації жителів різних країн, рівень довіри та толерантності в суспільстві, а також моральна атмосфера в ньому. Опитування в Німеччині проводилося у 2013 р., у Нідерландах – у 2012 р., у Польщі – у 2012 р., у Росії – у 2011 р. Кому цікаво – результати та масив даних цього дослідження розміщені на сайті http://www.worldvaluessurvey.org

У березні 2017 р. соціологічна служба Центру Разумкова також провела в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей дослідження з означених вище проблемних питань. Його результати розміщені http://razumkov.org.ua/uploads/journal/ukr/NSD169-170_2017_ukr.pdf у виданні «Національна безпека і оборона» №1-2 (169-170) 2017 р.

Це дозволило соціологам здійснити порівняльний аналіз отриманих результатів щодо рівня довіри нашого суспільства до Збройних Сил України в порівнянні з Німеччиною, Нідерландами, Польщею і Росією.

Отже, серед соціальних інститутів найбільшу довіру українців мають Збройні Сили – 70% повністю або певною мірою їм довіряють. Вони займають перше місце. Наприклад, Церква (66%) – на другому місці.

Що стосується поліції, в Україні їй навпаки не довіряють 66% респондентів. Найменше українці довіряють політичним партіям (9%), Парламенту (10%), судам (12%), Уряду (13%) і банкам (15%).

Цікавою інформацією є те, що в Україні до таких соціальних інститутів як Церква, Збройні Сили, преса, телебачення, профспілки, поліція україномовні респонденти ставляться з більшою довірою, ніж російськомовні.

Результати опитування респондентів щодо довіри своїм збройним силам свідчать про те, що:

Отже, своїм Збройним силам довіряють більшість або відносна більшість опитаних у всіх країнах, але в Україні рівень довіри – найвищий (70%).