Останнім часом групи доморощених зрадофілів та квазівійськових «експертів» закордонного штибу (з сумнівним досвідом рівня командира відділення, максимум — взводу) проводять інформаційну кампанію з дискредитації командування Збройних Сил України. Проглядається мета: посіяти в суспільстві сумнів в здатності Генерального штабу розвивати армію, планувати і управляти майбутніми бойовими операціями.

Іншими словами – «гнати зраду» і працювати на применшення ролі, авторитету і поваги до армії в українському суспільстві. Вони не пропонують жодної конструктивної моделі розвитку. Їх завдання просто гавкати і гадити за ті брудні фінанси, які їм платять російські покровителі.

Щоб заткнути їхні чорнороті пельки наведемо декілька висновків і висловлювань справжніх авторитетних військових стратегів про наші теперішні Збройні Сили.

Генерал Бен Ходжес (Lieutenant General Frederick Benjamin "Ben" Hodges III) – бувший командувач ЗС США в Європі:

«Ті українські військові, за котрими я спостерігав, дуже швидко покращили свій потенціал за останні три роки. Вони добре „підковані“ технічно, краще чим я думав… Правда в тому, що не дивлячись на погану підготовку на момент початку війни, українські військові за цей час навчилися і підтягнулися, і ми бачимо результат – по суті їм вдалося зупинити російські сили. Це вселяє в мене оптимізм відносно потенціалу України і її військових»

https://ua.censor.net.ua/resonance/449504/komanduvach_zbroyinyh_syl_ssha_v_yevropi_ben_hodjes_try_priorytety_reformy_armiyi_boyiova_pidgotovka

«Ми (США, — авт.) дійсно багато чому навчилися в українських солдат, які зіткнулися в боях з російською артилерією, ракетами, дронами, з російськими засобами радіоелектронної боротьби. І не тільки ми цінуємо цей досвід – всі (союзники) взяли до уваги, інкорпорували його в свої навчальні системи.

https://wartime.org.ua/36159-komanduvach-armyeyu-ssha-v-yevrop-rozpovv-pro-osoblivost-konflktu-na-donbas.html

генерал Веслі Кенн Кларк (Wesley Kanne Clark) – генерал армії США у відставці. Командував силами НАТО в Косово, коли він очолював Вищий штаб союзних держав Європи (Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) з 1997 по 2000 рр.

„Армія (ЗСУ, – авт.) показала хороші результати у бою. Хотів би, щоб військові продовжували свою роботу, але при цьому – втрачали менше людей. Коли гине один чи два солдати в день – це трагедія...“

https://ua.112.ua/interview/heneral-vesli-klark-myrotvortsiam-na-donbasi-slid-nadaty-pravo-peretynaty-kordon-z-rosiieiu-424593.html

„Під час боїв, які пройшли зимою 2014-2015 років в районі Дебальцево українські військові досягли успіху, зупинивши російський наступ і зруйнувавши російські плани захопити дві області повністю. Я можу сказати, що українська відповідь була більш ефективною в даному випадку“.

„Україна проводить підготовку оборонних позицій, тренує війська за участю інструкторів з США, Канади і Британії, перебудовує свої Збройні Сили. Я думаю, армія просувається до того, щоб ефективно реагувати на нинішній виклик“.

http://news.liga.net/interview/politics/14870795-uesli_klark_dlya_vstupleniya_v_nato_nuzhno_poborot_nazhivu_na_voyne.htm

Генерал Філіп Марк Брідлав (Philip Mark Breedlove). Верховний головнокомандувач Об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі (2013-2016). До цього був командувачем американських Військово-повітряних сил у Європі та Африці.

„Я чесно вважаю, що вони (ЗСУ, — авт.) здивували своїх противників у протистоянні з ними. Існує багато речей чи сфер, у яких ми можемо діяти разом. Ми чудові партнери. Українські й наші військові співпрацюють, і ми відчуваємо сильну підтримку наших зусиль у майбутньому“.

https://day.kyiv.ua/uk/article/den-ukrayiny/vy-ne-samotni-na-shlyahu-do-svobody

„Генерал Віктор Муженко, його Генштаб і командири на передовій не отримали того визнання, якого заслуговують. Ніщо інше, крім виключного лідерства, не може пояснити, як неготові і списані з рахунків Збройні Сили України змогли зробити те, чого ніхто не очікував: мобілізуватися, стабілізувати фронт, зупинити пряму агресію Росії, відновити і реформувати бойову структуру військ, продовжуючи вести боротьбу без будь-якої зовнішньої допомоги летальним озброєнням. ЗСУ стали одними з найбільших, найбільш підготовлених і чудово керованих воюючих армій в Європі. Ми вважаємо генерала Муженка розумним лідером, який не тільки займається технічною готовністю військ, а також серйозно турбується про особовий склад“.

https://focus.ua/magazine/556

Резюме.

Потенціал українських військових вселяє в американського генерала оптимізм…. Їх бойовий досвід інкорпорували в свої навчальні системи.

Українські військові досягли успіху під Дебальцево!

ЗСУ здивували противника. Генерал Муженко – розумний лідер.

P.S. Хто такий Ґрант? Глен…