21 листопада 2013 року почалася Революція Гідності. Значить, цій події буде присвячена нова хвиля про те, що відбулося сім років тому.

Вважаю, що Революція Гідності була потрібною. І вона вирішила низка задач.

По-перше, зупинила мирне завоювання України Росією. Пам'ятаєте ці гидкі символи типу охоронця Януковича з російським громадянством чи голови СБУ з кадебешним значком? Таке поступове завоювання є більш небезпечним, ніж відкрита агресія з порушенням Росією міжнародного права. Іншими словами, Революція Гідності не дозволила росіянам легітимно окупувати країну.

По-друге, врятувала нас від холодного економічного душу. «Та долар ще впав втричі! Ти що?» Ні. Переконаний, що ще кілька років долара по 8 привело би до того, що ми змушені були би російським державним корпораціям мирно віддавати стратегічні ресурси за борги.

По-третє, Революція Гідності пришвидшила соціальну мобільність. Так, ми в кризі. Проте це криза зростання, коли висока соціальна мобільність і велика маса населення з освітою не можуть себе реалізувати при низьких економічних показниках. Наявність свободи слова та робота механізмів демократії, а не операція «прєємнік» свідчить, що суспільство у нас здорове.

Фактично, найбільше досягнення Революції Гідності — це те, що влада залежить від українців.

Хотів Янукович привести до влади своїх синів? Чемодан! Вокзал! Ростов!

Революція продовжується щодня.

У нас як активно іде перманентна революція між старими елітами, «глибинною державою» родом із 90-х та новими силами. І поки що народу вистачає мудрості проганяти лідерів, які не впоралися, шляхом виборів. Що би там не писав Кузьмін, відпрацьовуючи тридцять срібників, а генпрокурором він не є.

Петро Порошенко веде активну опозиційну кампанію, проте він міцно асоціюється якраз з втраченими можливостями перших років революції.

Так само як би не скуповував канали Віктор Медведчук, у більшості людей він буде асоціюватися з Путіним і наслідками дій Росії.

Люди обирають нових гравців як тільки з'являється альтернатива. Доведено виборами президента у 2019 році та місцевими виборами 2020 року.

Щодо дискусій про «переворот» чи «революцію».

Історія знає приклад успішного перевороту в 1917 році. Він був успішним: більшовики вигнали Тимчасовий уряд. Трагічні та нелюдські наслідки цих подій відомі. Проте сам Ленін у 1918 році вважав жовтневий переворот лише важливою частиною всесвітньої революції. Ще 5 років у комуністів пішло на те, щоб легітимізуватися. Почитайте Річарда Пайпса «Російська революція». У 1917-1918 року багато хто з тогочасних політиків на більшовиків дивився звисока. Групка вискочок, які і профспілки не завжди проконтролювати могли. Красномовний факт. У січні 1919 року вулична банда Якова Кошелькова пограбувала Леніна, забравши в нього документи та браунінг.

Висновок один: роботи багато. І нагадування про те, що рухало людьми в 2013-2014 роках є актуальним. Врешті-решт, усі суспільства пройшли цей шлях. Почитайте історію Британії, наприкоад з 1649 по 1832. Або історію США, скажімо, з 1774 по 1945.

Тому, друзі, є у революції початок, немає в революції кінця!