«Кого з усіх Президентів України часів її Незалежності Ви вважаєте найкращим?»

У дослідженні Соціологічна група Рейтинг щодо року Зеленського чи не найбільше питань викликав саме цей слайд.

Українці відповіли так: Кучма — 20%, Зеленський — 16%, Кравчук — 13%, Порошенко — 12%, Янукович — 9%, Ющенко — 6%.

Особливо такі результати обурили прихильників Петра Порошенка.

Розберемося.

Щодо Зеленського і його «відсотків». Володимир Олександрович ще не закінчив свою каденцію, отже результат є зафіксованим на даний час.

Знову ж: Зеленський у рейтингах ніби падає, а ось у порівнянні з минулорічними виборами навіть виріс: за результатом першого туру виборів 2019 року він узяв 30,24%. За результатами дослідження, зараз його рейтинг — 39,3% серед тих, хто піде голосувати і визначився із симпатією. Іншими словами, навіть через рік роботи він є переможцем серед всіх потенційних кандидатів.

Чому так трапилося і що з цим робити — сьогодні буде багато ефірів. Зокрема, про це йтиметься на NewsOne о 20:00 в програмі «Чорний лебідь». Будуть хороші експерти — Охотін, Олексій Кущ, Ігор Попов, Олеся Яхно. Не пожалкуєте.

Про Петра Олексійовича. «Як же так, Кучму люблять більше, ніж Порошенка?» Так, скажу я. Проте Порошенка згадують більш позитивно, ніж Януковича та Ющенка, який привів до обрання Віктора Федоровича.

На мою думку, є декілька факторів, які на це впливають.

1. Різниця між «бути і здаватися». З одного боку, великий патріот і гетьман. З іншого — загравання з Віктором Медведчуком (купівля каналів, інформація ЗМІ про контроль кума Путіна над ринком газу для заправок), СвинарчукГейт і син у футболці "Russia", який потім засвітився на концерті Фейса.

Такі провали потрапляли в інформаційне поле, які Порошенко з Гринівим самі і рили.

До речі, щодо українських моряків у мене питань до Порошенка немає. На мою думку, основною мотивацією Президента було відстрочити дату виборів. Проте станом на 2018 рік він був Головнокомандувачем, отже міг прийняти рішення на основі свого бачення ситуації. Нагадаю: військова служба це робота напряму пов'язана з ризиком.

2. «Банкопад» і велика кількість людей, які втратили заощадження.

Нагадаю, серед грошей, які тоді згоріли були і кошти Фундації Богдана Гаврилишина, які зберігалися в комунальному банку «Хрещатик». Підприємства олігархів були попереджені про ліквідацію банку та вивели гроші.

Серед банків були і такі як «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго чи "VAB" Олега Бахматюка. Залишимо за дужками політику Гонтаревої-Яресько, візьмемо лише електоральні висновки: тисячі людей не змогли отримати зарплати та втратили заощадження. Це теж відбилося на згадках про Петра Порошенка. Напевно, як криза 2008 вплинула на згадки про Ющенка і криза через розпад СРСР на рейтинг Кравчука.

3. Зрада Революції Гідності. Ми можемо згадувати Зеленському Венедіктову чи Портнова, але будемо чесними: у 2014-2019 році розслідувати злочини Майдану було більш реально. Про те, що суди чинили супротив я сумніваюся: про Кононенка-Грановського не писав лише ледачий. У мене немає фактів не за, ні проти. Однак думайТЕ.

Таким чином, Президент Порошенко у 2019 був Президентом розчарування, а Зеленський у 2020 році залишається Президентом надії. Принаймні, для 39,3%.

Поки що даніз соцопитування пояснюються дуже логічно.