Запитуйте, що держава зробила для вас, і женіть геть тих, хто запитує, що ви зробили для держави.

«Тільки запамятати, чи їхати рятувати майно громадян?» — Запитує Максим Лациба у моєму пості про те, що Фонд держмайна намагається відбити рейдерську атаку на ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія через фейсбук: з офіційної сторінки закликають приїздити журналістів.

Насправді ця ситуація з ДП „ОГХК“ продовжує показувати спробу спаратизувати на патріотизмі та доброті громадян.

З державою історія така — у неї теж є обов»язки. Тут же мова йде не про наступ з Росії, а про суперечку навколо власності. Для цього є суди та Мін'юст.

Бути безкоштовною «тітушкою» у даному випадку бажання немає. Врешті-решт, «Батьківщина вас не забуде, але й не згадає».

Для усіх охочих нездатність держави захистити майно може виступити стартовим пострілом для «нової приватизації». Дев'яності тут і зараз. Тільки з проплаченими опінініонлідерами, новинними сюжетами.

Особисто я не розумію, чому якісь корумповані районні чиновники чи топ-корупціонери, які десятки років крали гроші на розпилі, мають «виїжджати» на доброті окремих активістів чи малого бізнесу, який віддасть свої гроші, щоб купити маски чи поїде захищати держмайно.

Швидш за все за те, що ви надаєте, відбираючи кошти у своїх дітей, вони прозвітують як за куплене за державний кошт. І чекатимуть, коли відкриються кордони, щоб вивезти зароблене нечесною працею у більш приємні юрисдикції країн Західної Європи, щоб звідти критикувати недолугих співвітчизників.

У періоди смути думайте про свій інтерес. Більшість з вас і так вклалися в підтримку держави — спаленими вкладами в Сбербанку СРСР, спаленими приватизаційними сертифікатами, втраченими грішми у 1998, 2008 і 2014; вкладеними часом і грішми на Помаранчевій і Революції Гідності; волонтерством під час війни. Врешті-решт, тим, що в 2019 році не зробили кровопролитну революцію, а довірилися позасистемному Володимир Зеленський і дали йому шанс.

Запитуйте, що держава — податківці, голови РДА, поліцейські, співробітники Мін'юсту — зробила для вас, і женіть геть тих, хто запитує, що ви зробили для держави. Ви зробили багато.

Тепер час і вам запитати в держави, де ваші доступні кредити, соціальні гарантії, можливість дихати чистим повітрям і мріяти про майбутнє.

29 років «опереткові» державники – з хрестом на пузі і патріотизмом на устах — виводили гроші та ділили майно. Тепер запитуйте про ваш інтерес.