На соціальний крах нашої держави з надією дивляться у Кремлі. А ми чомусь лінимося подути на їх струхлявілі опори.

Для росіян нова українська криза – це можливість переплавити у котлах бурятів, вагнерівських маргіналів і зголоднілих козачків.

Мрія Путіна — всього лиш гордо пройти в латаному ФСБ-шно-потьомкінському мундирі, поскрипіти скрєпами і прикрити свої провали Україною. Там нема ресурсів для великих звершень.

Зневіра росіян у «міцній руці» — гарний час для того, щоб використовувати онлайн-технології для впливу на російську політику.

АКТИВНИЙ РЕЛІГІЙНИЙ РУХ ВІДВОЛІЧЕ РЕСУРСИ РОСІЙСЬКИХ СИЛОВИКІВ

Чому б українським спецслужбам не розробити онлайн-секту на кшталт «Білого братства» чи курсів із вуличних протестів. В онлайні українські силовики працювати вміють – бачимо це по звітах щодо арештованих вебкам-моделей. А можна ж енергію витратити на корисні штуки, не тільки «привати» безплатно розглядати.

Релігійне вчення зробити не так дорого. Виробництво відео, реклама в соцмережах, цікаві завдання для адептів. І взагалі – чому ФСБ може утримувати свою церковну мережу на території України, а ми не можемо запустити для них онлайн-Магараджу?

Уявіть собі натовпи аполітичної російської молоді, яка штурмує Храм Христа-Спасителя та відволікає думки кремлівських старців від портових Одеси, Миколаєва та Херсона.

ОХОЧІ СКИНУТИ РЕЖИМ ПУТІНА МАЮТЬ УМІТИ ЗРОБИТИ ЦЕ ПРАВИЛЬНО

Потрібно навчати усіх бажаючих знести режим Путіна робити це правильно. Щоб не їх пакували в автозаки, а щоб браві російські поліцейські кидали свої водомети і втікали.

Досвід українців, здобутий на революціях 2004 і 2013-2014 років є дійсно унікальним. Уявіть собі ютуб-лекції Андрія Парубія з вуличного спротиву для росіян. Про правильно створену логістику та структуру самооборони. Про комунікацію з людьми. Такі відео принесли би більше користі, ніж переслідування Парубія зі сторони органів української влади. Просто подумайте як це прекрасно – десятки майданів і «Врадіївок» по усій Російській Федерації.

«Бандерівська» і «петлюрівська» романтика досі має аромат «запрєщонки» для росіян. Наприклад, прізвисько «Бандера» носить кримінальний авторитет Віталій Дьомочка. А псевдонім «Петлюра» має два шансоньє – покійний Юрій Барабаш і живий Віктор Дорін.

РОСІЙСЬКІ ПАТРІОТИ ПОВИННІ БАЧИТИ У ПУТІНІ ЗРАДНИКА

На початку 2000-х інтернет-простором екс-СРСР ширилася «Концепция общєствєнной бєзопасності». Костянтин Петров – літній чоловік зі званням генерал-майора ракетних військ розповідав конспірологічні теорії про справжню побудову світу та економіки.

Невже нам не знайти трішки божевільного військового, який би розповідав росіянам про те як Путін сварить слов'ян і вивозить гроші у Британію?

Особисто я вважаю, що було би дуже непогано, аби схиблені російські патріоти щиро ненавиділи Президента РФ і думали як йому помститися за геополітичні провали. До того ж, у середовищі російських військових з'являються такі, хто готовий опонувати російському режиму. Наприклад, «дикий десантник» Асхаб Алібеков, який ще у 2018 році критикував російську політику в Україні та звинувачував керівництво Росії в корупції. Ефективність залучення офіцерів-перебіжчиків завжди давала гарні плоди для інформаційних операцій. Натискай і дуй.

ПОКИ МИ ВІДПОЧИВАЄМО, ВОНИ ПРАЦЮЮТЬ

Перенесення інформаційної війни на територію суперника – важливий крок. Зважте, ми зараз говоримо про досить бюджетні, «партизанські» проекти. Проти України Росія ж веде повномасштабний наступ – викуповує телеканали, знімає фільми, залучає в свій пул експертів, таких людей як Олівер Стоун і інші.

Іншими словами, пасивне очікування приводитиме лише до більших втрат. У нашій ситуації контрнаступ просто необхідний.

Вперше опубліковано на сайті газети «День»