Як думаєте, чого відбулася відставка керівника Нацбанку? Ви, мабуть, згадаєте про конфлікт між Правлінням та Наглядовою Радою НБУ, який триває півроку. Про те, що у керівництва Нацбанку останнім часом суттєво розходилося бачення економічного зростання із керівництвом держави. Хтось може згадати, що Смолій був призначений за Порошенка…

А як вам версія, що все через те, що Нацбанк почав питати у маловідомого «Місто Банку» про долю … заводу з переробки сої у Новій Каховці. Принаймні, така «версія» останнім часом просувається у деяких ЗМІ.

Звісно, на перший погляд все це видається конспірологічною маячнею, однак не все так просто, якщо згадати про роль, яку у цій історії відіграє екс-очільник президентського офісу А. Богдан. Задовго до того, як останній познайомився з Зеленським, він уже був адвокатом широко відомих у вузьких колах братів Сегалів. Тих самих, яких називали в числі головних винуватців краху банку «Надра».

Зокрема, це визначив звіт компанії KPMG про управління (forensic due dilligence) банку «Надра». Як випливає зі звіту, Гіленко та Сєгалі викрали з банку близько 6 млрд грн та видали 16 млрд грн неповоротних кредитів. Це і стало причиною банкрутства банку.

Зокрема відзначається, що станом на дату введення першої Тимчасової адміністрації у 2009 році, активи Банку включали приблизно 5,2 млрд грн кредитів, виданих сторонам, потенційно пов'язаним із Попередніми акціонерами (Сєгалями), та інвестиційні сертифікати на суму 1 млрд грн, випущені сторонами, потенційно пов'язаним із Попередніми акціонерами. Кредити та акредитиви на суму 1,9 млрд грн були видані сторонам, потенційно пов'язаним з Попередніми акціонерами, у період з 7 жовтня 2008 р. (дата отримання першого траншу кредиту рефінансування НБУ ) до 10 лютого 2009 р. (дата введення першої Tимчасовой адміністрації).

Історія з цим соєвим заводом цілком вписується в історію банкрутства «Надр». Ще 2010 року він був стягнутий банком «Надра», що тоді мав адміністрацію «Нацбанку», оскільки Сегалі видали самі собі зі свого банку заставу якраз під цей завод. З 2017 року завод знаходиться на балансі «Місто Банку»

Тепер найцікавіше. Богдан захищає Сегалів, Сегалі воюють з власником «Міста Банку» І. Фурсіним. Тривалий час Богдан витратив на те, аби довести незаконність конфіскації заводу у Сегалів 2010 року, і, одержавши відповідні рішення, провести рейдерську атаку на завод.

Тож немає нічого дивного, що зараз з'являються якісь публікації про зв'язок Нацбанку і якогось соєвого заводу. Просто треба готувати чергову атаку, ну а інформаційний привід для неї вигадати не так і важко. Просто береш щось актуальне і прив'язуєшся до цього. Не вийшло з розбудовою владної вертикалі під себе, навіть «козліна дурна» не висловила поваги у зоопарку, то чого б не повернутися до витоків? Старого доброго рейдерства?

Лише так і можна тлумачити появу відповідних публікацій у ЗМІ. Ні, це не конспірологія, а звичайний супровід специфічних операцій. Можливо, не останній. Адже кожен має робити те, що йому вдається найкраще. Для когось це «правовий супровід» рейдерства.