Період карантину позначився змінами, у тому числі і у сфері торгівлі ліками. Зокрема, у газеті «Урядовий кур'єр» 11.04.2020 було оприлюднено постанову КМУ від 23.03.2020 р. № 220 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», якою внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929.


Відповідно до зазначених змін до Ліцензійних умов на період дії карантину аптекам дозволили організовувати та здійснювати доставку лікарських засобів, які відпускаються без рецепту, лікарських засобів, які включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» та супутніх товарів безпосередньо споживачам.

Теоретично все виглядало досить логічно. В умовах зупинки транспорту, ускладнення контактів з різними частинами України, критично важливо було забезпечити безперебійне надходження усіх необхідних ліків. Але очевидно, що все це так декому сподобалося, що, не зважаючи на поступовий вихід країни з карантину, дія постанови №220 досі працює, чим наводнює ринок лікарських засобів препаратами, які можуть стати шкідливі через недотримання температурних режимів з боку кур'єрів, що не мають обладнання.

При цьому, створення нової правової бази одразу ж спричинило численні спекуляції. Зокрема, уже лунають заяви про необхідність «узаконити» торгівлю ліками онлайн на постійній основі, що, звісно, уже виходить за межі будь-яких карантинних потреб.

У чому проблема даної ситуації? У зв'язку з ситуацією, що склалася на фармацевтичному ринку, зараз кожен може замовити будь-які ліки через інтернет, навіть без рецепту. Ніякого контролю за якістю немає, крім цього, сервіси доставки не обладнані засобами температурних умов для зберігання ліків. Зрозуміло, що ліки – це не флешки і не квіти. І «Глово» не може їх розвозити.
Нещодавно (18 червня) ситуація була обговорена на круглому столі на тему «Дистанційна торгівля лікарськими засобами: користь чи небезпека». Що відзначали учасники:
По-перше, ніхто не може гарантувати відсутність контрафакту серед ліків, що доставляються за новою постановою Кабміну. По-друге, ніхто не може гарантувати відсутність підміни ліків під час доставки. А це вже питання життя і здоров'я громадян. Ясно, що не можна зупинити життя, і не можна заборонити продаж чогось через Інтернет. Але так само очевидно, що тут треба орієнтуватися не на анархію, а на досвід розвинених країн.
Наприклад, в Європейському союзі існує директива 2001/83/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС від 06.11.2001 «Про зведенні законів Співтовариства щодо лікарських засобів для людини». Нею передбачається створення єдиного переліку інтернет-аптек і єдиний логотип для них. І чітко визначено перелік існуючих лікарських засобів.
Зрозуміло, що торгувати ліками – вигідно, тому зараз ми спостерігаємо зіткнення різноманітних лобістських груп та їх представників. Але тут уже мова не про бізнес-інтереси, а про дуже серйозні проблеми. Зрештою, хаос у торгівлі ліками лише стимулюватиме іншу серйозну українську проблему – самолікування та шкоду від нього. Тож необхідно, аби Кабмін серйозно зайнявся проблемою. Карантин рано чи пізно завершиться, але неконтрольована торгівля ліками через Інтернет уже стала проблемою, яку треба буде вирішувати найближчим часом.