Я вже неодноразово раніше піднімав питання легалізації грального бізнесу, яке, як відомо, було зафіксовано у передвиборчій програмі чинного президента В. Зеленського. На перший погляд, ця норма видавалася «найлегшою» для реалізації, адже не передбачала якихось тектонічних рухів у суспільстві (як той же «ринок землі», що теж був зафіксований у програмі), тому після формування «монобільшості» у ВР видавалося, що це питання майже вирішене. Тим більше, що сам Зеленський почав наполегливо «нагадувати» про необхідність ухвалення відповідних рішень якомога швидше, і парламентарі, наче, теж були готові, але коли справа дійшла до голосування, вони його … успішно провалили.

І тоді ж стало зрозуміло, що існує дві серйозні проблеми у питанні легалізації грального бізнесу: опір тих, хто займається ним зараз на напівлегальних або повністю нелегальних засадах, і встигли за роки «заборони» вибудувати власні бізнес-імперії. Вони, очевидно, не зацікавлені у тому, щоб щось змінювати, і мають ресурси для лобіювання. Друга проблема – формат самої легалізації. Як виявилося, мало задекларувати легальність, треба вирішити конкретні питання з оподаткуванням та принципами роботи самої гральної індустрії. І тут кожен нюанс є важливим.

На даний момент у ВР зареєстровано декілька законопроектів про «легалізацію грального бізнесу». Усі вони походять від депутатів правлячої «Слуги народу», і кожен з них має виразні проблеми і переваги (просто деякі складаються майже з самих проблем). На даний момент парламент «завис» на розгляді «земельного питання», тож про гральний бізнес дещо підзабули, хоча не викликає сумнівів, що скоро «згадають», і змушений буде це зробити новий уряд, якому треба буде терміново «латати дірки» у бюджеті. Надходження від грального бізнесу тут виглядають цілком привабливим способом наповнити бюджет, тим більше, що це має стосунок до передвиборчої програми Зеленського.

Тож питання «легалізації» буде точно розглядатися у досяжній перспективі, і має шанси все ж бути ухваленим. Але тут починається найцікавіше. Власне, а який формат вирішення питання буде обраний новим Кабміном? На жаль, тут поки що нічого не ясно. Уряд не сформулював поки що свою позицію з даного питання. У Кабміні Гончарука питанням легалізації займався Мінфін, що і був головним рушієм процесу. Очевидно, він має зберегти це домінування та визначитися з власною позицією. Ну і часу затягувати у них немає, бо кожен день відтермінування – втрати грошей для бюджету.

При цьому, поспішати теж треба «з розумом», бо необачні кроки жодних доходів не принесуть, а можуть навпаки коштувати бюджету додаткових видатків. Очевидно, що одержати високий дохід для бюджету тут і одразу можна лише шляхом впровадження дорогої ліцензії за входження на ринок, а от із впровадженням оподаткування валового ігрового доходу (GGR), мабуть, поспішати не варто, аби не відлякнути потенційних гравців та не перетворити легалізацію на фарс.

У будь-якому випадку, все це має бути предметом обговорення на рівні, в тому числі, Уряду, а сам вищий колегіальний орган виконавчої влади має розробити адекватне політичне рішення, залучити до його обговорення усіх, кому є що сказати, і провести такий закон, який реально виведе бодай частину грошей із тіні та забезпечить підвищення доходів бюджету. Іншого шляху у цій ситуації я не бачу.