Те, що грошей в бюджеті немає завжди – це той факт, про які говорять постійно і усі представники різноманітних структур уряду. Грошей немає на лікування, на оборону, на пенсії, адже дефіцит пенсійного фонду вже вимірюється сотнями мільярдів. Немає на субсидії, де борг сягнув вже 10 мільярдів. Немає ні на що.

І, можливо, до цих аргументів і можна було б прислухатися, якби в уряді шукали будь-яку нагоду, аби наповнити бюджет. Але це не так, що можна легко продемонструвати на одному простому прикладі.

Як відомо, в Україні заборонений гральний бізнес, але дозволені т.зв. «лотереї». Теоретично їх має контролювати уряд на основі відповідного порядку видачі ліцензій. Практично ж цей порядок, хоча і передбачений законом, але так і не впроваджений в дію жодним урядом з тих пір, як колишній президент Янукович в 2012 році «завів» на український ринок російських олігархів.

Як відомо, два з трьох найбільших операторів українського ринку лотерей – «М.С.Л» і «Патріот», опосередковано контролюються однойменними російськими лотерейними компаніями. Дві ці материнські російські компанії належать близьким до Путіна олігархам – відповідно, Михайлу Фрідману з «Альфа-груп» і «збройовому баронові» Ігорю Кесаєву. Останньому належить завод ім. Дегтярева, що випускає зброю, яку використовують проти ЗСУ російські «відпускники» на Донбасі.

Повторюсь, всі, кому треба, про це знають. 6 листопада партія «Національний корпус» провела акцію по блокуванню роботи лотерейного оператора «М.С.Л.». Учасники акції обклеїли будівлю головного офісу «М.С.Л.» на по Шовковичній, 50 в Києві стікерами, мотивуючи це тим, що «М.С.Л.» веде бізнес на крові, не платить податків та виводить гроші в Росію.

Все це стало моливим завдяки тому, що 2012 року представник «сім'ї Януковича» В. Колобов «провів» закон про лотереї, який, зокрема, дозволив росіянам працювати на українському ринку без жодних ліцензій необмежений період, поки не будуть ухвалені «ліцензійні умови». І, що характерно, ці умови не були ухвалені ні урядом Азарова, ні урядом Яценюка, ні урядом Гройсмана.

Ще цікава деталь з життя і пригод російських «лотерейних магнатів» в Україні – діяльність «М.С.Л.» і «Патріот» була офіційно заборонена в нашій країні ще 2015 року.

РНБО включив обидві компанії до списку 105 юридичних осіб, відповідальних за агресію проти України, і застосував до них санкції. У квітні 2017 року РНБО знову внесла «М.С.Л» і «Патріот» в оновлений список санкцій проти російських компаній. Однак як 2015го, так і 2017го росіяни продовжили роботу в Україні. І жоден з вітчизняних правоохоронців не зацікавився цим «парадоксом».

Несмілива надія виникла навесні цього року, коли на світ з'явилися нові ліцензійні умови, які Мінфін розробив і передав на твердження в Кабмін у травні поточного року.

Проект передбачав виведення 40-мільярдного ринку з тіні за зрозумілою схемою: шляхом стягування ліцензійних платежів. Передбачалося, що вартість ліцензії складе 168,4 млн грн., також оператори будуть зобов'язані заплатити за кожну точку поширення. Таким чином, з однієї компанії бюджет міг отримати близько 200 млн грн. лише фіксованих платежів вже цього року. Крім того, передбачався вихід на ринок трьох державних банків.

Зрозуміло, що росіяни одразу кинулися протестувати проти впровадження нових норм. Адже, по-перше, це б означало, що треба було нарешті платити за «тепле лотерейне місце», по-друге, рішення РНБО є явною правовою підставою, аби не видавати росіянам ліцензії. Не знаю, скільки і кому «занесли» бізнесмени з Москви, але факт залишається фактом. Ліцензійні умови, що мали б врегулювати ситуацію на лотерейному ринку, ніхто і не думає ухвалювати в Кабміні, хоча минуло вже пів-року після внесення відповідної пропозиції Мінфіном. Відповідний документ просто «зник». Немає жодної інформації, чи розглядався він хоч кимось. Більше того, сам Мінфін забажав «забути» про власні пропозиції, і робить вигляд, що нічого не вносив. І це при тому, що, за розрахунками того ж Мінфіну, детінізація «лотерейного ринку» принесла б у бюджет до 1 млрд. гривень.

Отже, нинішня ситуація з «лотереями» в Україні ненормальна через наступні обставини.

1. Ринок контролюється російськими компаніями, які формально числяться у нас «під санкціями» через участь у розв'язуванні війни проти України. Більше того, дехто з власників цих компаній заробляв, озброюючи ці війська.

2. Завів російські компанії до України Янукович, очевидно, не безкоштовно. Для них тоді були створені ідеальні умови роботи в умовах монополії та відсутності як оподаткування, так і контролю через відсутності самих «ліцензійних умові» ведення бізнесу.

3. Під прикриттям «лотерей» у нас виникла ціла мережа грального бізнесу, який теж не платить нічого до бюджету, але, очевидно, «кришується» правоохоронцями.

4. Логічна спроба ліцензувати ринок та ввести нарешті умови виходу на нього у формі досить дорогі ліцензії була «зарубана» після того, як відповідні пропозиції надійшли з Мінфіну до Кабміну.

5. У результаті громадянам України не залишається нічого, як влаштовувати «погроми» російських «лотерейників», які нахабно заробляють в Україні у той час, поки їх «вожді» шлють в Україну нові і нові партії своїх «відпускників».

При тому, що мова про мільярди грошей, які, через відсутність нормальних правил для цього ринку, недоотримає щорічно український бюджет. Це ті гроші, яких не вистачає на армію, на пенсії, на заплати бюджетникам і купу інших потреб.

Нам, звичайним громадянам, що не мають доступу до «високих комітетів», залишається лише гадати: хто ж несе відповідальність за те, чому порядок ліцензування лотерей поки що не затверджений. Прем'єр В. Гройсман? Міністр фінансів О. Данилюк? Чи ще якісь невідомі «сили»? Але факт лишається фактом. Уряд, очевидно, не зацікавлений у тому, аби гроші йшли у бюджет. Значить, у когось є інтерес, аби вони йшли кудись за межі бюджету. У чиюсь кишеню (та й не одну)?