З Росією межує не лише Донбас але і Сумщина і Чернігівщина і Харківщина. Чому там немає війни? Невже Путін такий добрий що вирішив пощадити ці регіони? Очевидно ні. Просто в силу багатьох причин повномасштабне вторгнення в Україну десятками і сотнями тисяч солдатів для Росії зараз неможливе. А гібридний конфлікт через постачання найманців, озброєння і т п і т д можна було розпалити лише там де була критична маса проросійськи налаштованих людей, де масова свідомість вже у значній мірі русифікована. Тобто на Донбасі

І звісно питання не лише в мові. А в ідентичності загалом(яка включає безліч речей серед яких мова одна із, але далеко не єдина). Не треба говорячи про російську агресію впадати в крайнощі виставляючи Донбас Другою Галичиною де в кожному селі стояли пам'ятники Бандери і Шухевича, а потім туди прийшли росіяни і все знищили. Все було трошки складніше. Є російська агресія. І є масовий(чверті, може третини чи 40%, одним словом великого числа місцевого населення) колабораціонізм без якого в Росії б нічого не вийшло.

Говорячи про російську агресію на Донбасі ми маємо пам'ятати про ці дві складові — російські сірники і місцеві дрова. Не було б сірників дрова не запалали б. Але і в сірників не вдалося б розпалити пожежу якби не було дров.

P S Знов таки питання: невже Росія не могла закинути диверсантів у Суми чи Конотоп? Могла б. Кордон там і тоді і зараз пильнується прямо скажемо не дуже. Теоретично провести кілька десятків чи навіть пару сот солдат в Контоп чи Суми або Чернігів для російських спецслужб не проблема. Але щоб це дало? Диверсанти постріляли б, повбивали б, покалічили б людей. Але врешті решт без підтримки місцевого населення їх би невдовзі полонили українські війська та і все.