Реваншисти обер-фіскали старого режиму виправдовували фактичний погром Державної податкової служби тим, що вона начебто погано дає ради зі збором податків, а от коли вони — старі, загартовані схемами кадри — повернуться, то ми всі заживемо щасливо і заможно. Бо ж бюджет почне наповнюватися зборами рекордними темпами!

Втім, все сталося так, як лише і могло статися за такого підходу. Спершу новий міністр фінансів (Марченко) скорочує своїм «міньйонам» (тобто фаворитами) з митної та податкової план надходжень до бюджету. Звісно, у часи пандемії та карантину наповнювати бюджет потреби не має. А як раптом бюджету знадобляться гроші, то завжди можна взяти в борг! Повернення боргів та відсотків на них теж не проблема — наші нащадки якось із цим впораються! Тобто бачимо, що життєва та економічна філософія обер-фіскалів чудово описується формулою: «Після нас хоч потоп».

Цифри говорять самі за себе. Якщо за попереднього керівництва ДПС плани зборів до загального фонду держбюджету у 2019 поці виконувалися та перевиконувалися, то тепер у квітні 20-го року надходження до бюджету зменшилися майже на 7 відсотків, а у травні вже майже на 9 відсотків! Невиконання зборів з боку нових, але «досвідчених» фіскалів маскується гучними заявами на ТБ-шоу про те, що якщо не впораються, то буде їм «ай-ай-ай». Але ці погрози не більше, ніж як «паперові тигри», і просто маскують реальність, яка описується формулою «рука руку миє».

Натомість масмедіа переповнені повідомленнями про корупційні дії новопризначених обер-фіскалів. 2 місяців у владних кабінетах вони заповнили цілодобовою «роботою» з відновлення схем та «скруток». Найсвіжіша, найскандальніша та наймасштабніша новина — це повідомлення про затримання Миколи Ільяшенка (першого заступника керівника главку ДПС у Києві) при спробі передачі хабаря у 6 (шість!) мільйонів доларів США! За свідченням правоохоронців хабар було призначено для закриття кримінальної справи проти власника скандально відомої «Бурісми» Злочевського. Нардеп Ярослав Железняк вказує на 700 млн грн «скруток» — запаморочлива цифра, якої досягли нові-старі фіскали лише за 18 днів своєї «діяльності» під керівництвом Олександра Любченка! Железняк як професійний економіст говорить і про страхітливі обсяги коштів, які недотримуються бюджетами різних рівнів через цих фіскалів. Місцеві бюджети за 4 місяці недоотримали 11 млрд грн. Центральний бюджет – мінус 42 млрд грн. Такі недоотримання будуть змушувати підвищувати і так важкий податковий пресинг, який буде використовуватися в ручному режимі, з одного боку, та до скорочення виплат й інвестування в довготермінові проекти — з іншого. Невтішні новини надходять і щодо державної митної служби. За інформацією журналістів-розслідувачів корупції одна з ключових митниць — Закарпатська — опинилася під керівництвом людей, які розглядають держслужбу як особисту годівничку. Тому боротьбу з контрабандою вони сприймають дуже своєрідно і просто обкладають бусики, що провозять крам з Італії, власним «митом», яке незаконно звільняє ці транспортні засоби від огляду, а готівка іде до кишень керівництва Закарпатської митниці. Причому «такса» за пропуск «без огляду» стрибнула з 200-500 євро до 700-800!

На додачу посилюється тиск на бізнес, тиск, який збагачує обер-фіскалів сьогодні, але позбавляє Україну майбутнього, позаяк руйнує клас підприємців, а відтак знищує податкову базу суспільства. Тактика, яку обрали, — надзвичайно проста та вульгарна. Фіскали розсилають підприємцям «листи щастя» з надуманими вимогами: наприклад, звітувати про 10 років співпраці з одним з постачальників якоїсь фірми, тим самим фактично блокуючи роботу бізнесу, позаяк для такої «звітності» потрібно тільки тим і займатися, що мінімум місяць сканувати документацію. Відтак, втрачається можливість займатися власне бізнесом, який генерує зарплати та податки!

На жаль, обер-фіскали не забули свої схеми, а порядності не набули. Схема фіскалів-реваншистів зрозуміла: вони хочуть й надалі обкрадати бюджет, а недостачу витискати з українського бізнесу, який і так ледь животіє.