Тема пандемії Covid-19 та глобального економічного спаду, який вона запустила, цілком природньо домінують у медіа та блогосферах. Журналісти впливового американського видання Politico, яке висвітлює проблеми політичного життя, опитали провідних американських вчених про світ після пандемії. Експерти висловили широкий спектр надзвичайно цікавих думок про трансформацію різних сфер суспільного життя: https://www.politico.com/news/magazine/2020/03/19/...

Зокрема американських політолог Марк ЛоуеренсШрад (Mark Lawrence Schrad) звернув увагу на таке: в США патріотизм традиційно ототожнюють з повагою до збройних сил. Але ми не можемо застрелили вірус. За умов пандемії коронавірусу лікарі ризикують своїм життям і виказують сміливість та навіть героїзм заради того, щоби врятувати життя інших. Відтак, на додаток до поваги на адреси тих, хто захищає свою країну зі зброєю в руках має додатися любов та піклування до своєї громади. Здоров'я — в медичному та соціальному сеансах цього терміну — має стати нашим пріоритетом.

Але як цього досягнути, особливо в ситуації коли українська держава звикла жити відсторонено від громадян, змушуючи їх, своєю чергою, покладатися в першу чергу на себе, а відтак не надто поважати державу?

Останніми тижнями ми спостерігали таку картину: на тлі хаотичних дій центральної влади, кадрового хаосу та хронічного браку ресурсів, стратегічну ініціативу боротьби з поширенням коронавірусу переймають місцева влада. Тут своє лідерство підтверджує київський міський голова Віталій Кличко. Він поєднує ділову та чітку риторику з рішучим та сміливими діями, діями які задають загальнонаціональні тренди та спрямовані на приборкання побороти епідемію.

Але не будемо забувати, що Україна не має у своєму розпорядженні економічних та технологічних ресурсів, якими володіють розвинені заможні країни. Відтак, ключовою стає роль політичного та громадянського суспільств та їхніх лідерів, які здатні організовувати волонтерів та шукати обмежені ресурси для допомоги тим, хто їх найбільше потребує. І тут необхідно усвідомлювати, що під час боротьби з епідемією ми не повинні забувати про соціально-економічні наслідки своєрідного «замороження» економіки внаслідок запровадження карантину. Як влучно висловився Віталій Нестор — лідер Київської організації «Батьківщини» — безробіття та економічна криза є не менш небезпечними, ніж вірус (і це коректний діагноз навіть з суто медичної точки зору — погіршення економічних умов спричиняється до погіршення фізично та метального здоров'я у населення).

Пом'якшити наслідки кризи можуть активні лідери місцевого рівня, які спрямовують свій політичний та соціальний капітал на допомогу громадам. Так, Віктор Нестор паралельно з очоленням Київського міського осередку «Батьківщини» є керівником Центру захисту киян — громадської організації, яка надає безкоштовні юридичні киянам та контролює міську владу аби остання чітко виконувала свої обов'язки щодо тої ж дезінфекції приміщень та нагляду за дотриманням карантину установами, які не віднесено до ключових галузей. А запитів по консультації — ба більше, допомогу — надходить багато: як оформити допомогу по безробіттю (державні установи теж на карантині!), як карантин випливає на відпустки, лікарняні, оплату комунальних. Ґрунтовніше про діяльність цього центру можна дізнатися з інформативного інтерв'ю Віталія Нестора агенції УНІАН: https://www.unian.ua/health/country/10946573-vital...

Багато розвинених країн закликають медичних працівників, які зараз або є пенсіонерами або працюють в іншій сфері, повертатися до системи охорони здоров'я аби допомогти їй впоратися з піковим навантаженням під час найважчих моментів епідемії. Центр захисту киян створює реєстр медпрацівників та волонтерів, які готові допомагати іншим у теперішній час. Не можу не відзначити, що Віталій Нестор поєднує унікальні ресурси, які є критично важливими для політика, позаяк на додаток до власне політики (зокрема горнило президентських та парламентських виборів), він залучений до роботи громадянського суспільства на рівні міської громади Києва.

З таким дієвим та енергійним політиком як Віталій Нестор «Батьківщина» має змогу поборотися за керівництво столицею на місцевих виборах. Причому в Києві це буде не просто конкуренція двох яскравих особистостей, двох Віталіїв — Кличка та Нестора — але й конкуренція здобутків та ідей. Від політичної боротьби такого штибу і такої якості ми та наші громади лише виграють.