Сьогодні спробував порівняти дії глав двох православних конфесій за останній час в умовах загальної ізоляції і вирування смертельного вірусу. ПЦУ та РПЦ.

Глава ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, з самого початку карантину в Україні закликав прихожан дотримуватися самоізоляціi, молитися і відзначати Великдень віддалено у себе вдома. Нагадав, те, що ми повинні бути ЛЮДЬМИ, піклуватися не тільки про себе, а й про всіх оточуючих нас. Окремо подякував усім медикам, підкреслив важливість і самовідданість цих людей, прирівняв їх роботу до подвигу, бо в їхніх руках головна цінність — людські життя. Вiн підкреслив, що творити добро і рятувати людські життя — це глибоко християнська справа.
Цитата: «Дорогі брати і сестри! Долучайтеся до молитви за лікарів та усіх медичних працівників і просімо разом у Господа для них здоров'я, сил і терпіння. Подаруймо їм від себе те, що можемо, ту „часточку серця“ — молитву, щоби наша невидима, але відчутна завдяки Божественній благодаті підтримка надала їм наснаги та сил. Молімося за медиків!»
I ще одна цитата: «Тож з довірою Спасителю молімося до Нього про допомогу — і нам, і нашим рідним, усім хворим і тим, хто їх лікує — щоби дав силу і здоров'я перемогти цю пандемію, гідно пройти пов'язані з нею випробування та укріпитися всім тілесно й духовно! Слова справжнього духовного наставника.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило, до останнього заперечував небезпеку зараження коронавірусом, навіть коли з Кремля почали звучати натяки на небезпеку. Всіх кликав до храмів РПЦ, яких кількість щороку збільшується гігантськими темпами. Розпорядився поставити біля і усередині цих храмів термінали для пожертвувань прихожан. Навіть, коли Путін 25 березня оголосив „довгий вихідний тиждень“ і стало зрозумiло, що вiн буде продовжений не менше, ніж до Великодня (можливо під іншою назвою), Кирило був не згоден з цим. У РПЦ вважали цю міру, що суперечить Конституції, пославшись на ст. 28 основного закону „Про свободу совісті та релігійні об'єднання“, які гарантують росіянам свободу віросповідання. У Московській патріархії заявили, що обмежити ці права можуть тільки федеральні закони, у актів органів влади суб'єктів Росії такої сили немає. Но яке це має значення в РФ, коли є рішення Путіна?
Конфлікт Кирила і президента РФ все більше стає помітним. Путін вже почав готувати свого улюбленого Тихона (Шевкунова) до заміни Кирила. Але, це інша тема.
Кирило вимушено 29 березня закликав прихожан поки утриматися від відвідування храмів, а також закликав виконувати всі приписи влади, пов'язані з поширенням коронавирусной інфекції. Вимушеність цієї заяви видна у фразі — цитата: » Я б ніколи цього не сказав, якби не дивний, святий приклад преподобної Марії Єгипетської ". І, як би випадково, дав зрозуміти, що храми РПЦ на карантин не зачиняються.
Крім занепокоєння за свої доходи, ніякого гуманізму, турботи про людей, подяки до медиків так i не пролунало...

5e84d5ed0083d.jpg

5e84d1ff4c38d.jpg

5e84d77cb8f67.jpg