Сьогодні Петро Порошенко вкотре повідомив, що у листопаді ЄС має-таки проголосувати за лібералізацію візового режиму з Україною. Тобто — відмінити необхідність оформлення віз.

Новина приємна, але вже зараз «найрозумніші» люди із зон Малого Прикордонного Руху створюють значні проблеми на кордоні.

90df78faff-qip-shot-screen-1369.png

По-перше (через знайомство місцевих з прикордонниками), це неймовірна корупційна діра, при чому діра там, де подібних проблем взагалі не має бути.

На моїх очах прикордонники з пункту пропуску «Ягодин» (Україна-Польща) пропускали «своїх» людей з волинськими номерами окремою смугою, штучно утримуючи чергу з майже 300 машин «простих смертних».

По-друге, різниця у акцизах дозволяє (знову таки, не без підтримки прикордонників) контрабандистам займатись своєю брудною справою. Вони займають черги, знахабніло лізуть перед іншими машинами, створюють метушню, чим затримують інших. Відбувається це лише по нашу сторону кордону.

І це сьогодні, коли бюрократичні привілеї має лише населення, яке проживає близько до кордону. Що буде, коли для в'їзду у ЄС не буде потрібно нічого, окрім закордонного паспорту?
На сухопутних кордонах станеться колапс.

Це не означає, що я проти візової лібералізації. Я всіма руками «за»!

Просто мені огидні корупціонери-прикордонники та контрабандисти-співвітчизники. Огидні настільки, ніби ми — представники різних видів.

При чому на тому ж пункті «Ягодин» проблему можна вирішити дуже просто: та окрема смуга, через яку мають проїзд «блатні» товариші (див. малюнок нижче) має давати змогу лише розвернутись. Вона не має бути альтернативним заїздом на митницю.

cdeb08fcaf-qip-shot-screen-1367.png

Для цього достатньо, наприклад, поставити у кінці відбійник, який не даватиме змогу обганяти машини з основного ряду:

5a63b09561-qip-shot-screen-1368.png

Хочеш розвертатися — будь ласка. Але не лізь з окремого ряду перед іншими.

Загалом, ця проста пропозиція — лише часткове вирішення проблеми. Доки «хитрожопість» не карається хоча б адекватними штрафами, доки цінова політика створює передумови для контрабанди (а звідси — й корупції), ладу не буде.

Чекаємо на тижневі черги на кордонах у листопаді?

P.S. Віртуальний тур у майбутнє можна пройти у картах Google ось тут, рухатись слід туди, де більше машин.