Реформа пенсійного фонду викладена одним реченням : " Влада відмовляється нараховувати розмір пенсії, а натомість допомогає його формувати".

Щоб замінити нарахування на консультації по ефективному формуванню власної пенсії, владі потрібно виконати (як варіант) 17 пунктів плану :

Реформа пенсійної системи.

Перелік пунктів реформи :

1.категорії громадян,що потребують реформу

— пенсіонери по віку

— по стану здоров'я

— по інвалідності

Всі категорії громадян,які обслуговує ПФУ. Також :

2.Принцип перерахунку існуючих пенсій для усунення дискримінації по відношенню до значної частини громадян.

Одночасно відмова від принципу та формул по нарахуванню пенсій по методикам Мінсоцполітики,ПФУ та перехід до формування власної пенсії кожним працездатним громадянином персонально

3.Дві системи пенсійного забезпечення – солідарна та накопичувальна.

Механізм впровадження та функціонування.

4.Формування пенсії.

5.Граничні розміри пенсії,що визначає особа персонально.

Чому пенсія в 1 гривню сама приваблива для певної категорії громадян ?

6.Пенсія у спадок.

7.Вік виходу на пенсію.

8. "Президенська пенсія" пільговий режим для певних категорій.

9.Механізм формування довгострокової державної політики по працевлаштуванню населення.

10.Механізм переходу до бездефіцитного бюджету КдгУ.

11.КдгУ – в короткотерміновій перспективі — головний інвестор в економіку України.

12.Спосіб використання пенсійних коштів населенням. Унеможливлення використання коштів КдгУ на тимчасово окупованих територіях для фінансування тероризму.

13.Руйнування корупційних схем та початок вивидення готівкових коштів з тіньового сектору економіки.

14.Принципова перебудова відносин КдгУ – банківська система.

15.Ріст реальної пенсії шляхом ревальвації гривні.

16.Пенсіонери в транспорті,громадському харчуванні,сфері послуг. Комірне та енергоефективність.

17.Боротьба з …………….

Щоб пояснити широкому загалу в чому конкретно полягає реформа, анонсую суть та сенс кількох пунктів.

П.2. Усунення дискримінації. Так сталося,що певна категорія пенсіонерів отримує пенсії, що перевищують мінімальну в сто разів. Як така велика пенсія їм була нарахована — тема для окремої розмови, але у нас діє Конституція. Ми – живемо в правовій державі!

Моделюю ситуацію з нашого сьогодення : " Уряд вирішив підвищити мінімальну пенсію на 7%" Як це довгоочікувано та шляхетно! Нарешті. Та раптом, дідусь-пенсіонер виявив, що йому не нарахували цього підвищення. Добряче ковтнувши корвалолу він збирається, одягається та йде шукати правди у цьому жорстокому світі. Ось він, спітнілий та захеканий, заходить до приміщення,де сам працював, де його почують,зрозуміють та допоможать. З кабінету виходить суддя в мантії та медальйоном на ланцюжку і грізно кричить на дідуся : "Тату! Я вже сам написав,зареєстрував,розглянув та виніс рішення за позовом тебе до ПФУ! Іменем України! Суд тебе захистив! Вертайся додому, все заплатять до копійки".

Наша Конституція захищає пропорцію від ПФУ. Якщо до мінімальної пенсії додати 5 копійок, то пенсіонеру-мажору ПФУ зобов'язане додати 200 гривень. І це – не жарт!

Едина можливість зруйнувати таку систему — анулювати ПФУ. Немає ПФУ – немає підстав до такого нарахування всіх пенсій. А що натомість ?

П.3. Зруйнувавши несправедливу існуючу солідарну систему маємо чистий лист. Як його заповнити ?

Існуючі пенсіонери матимуть солідарні пенсії від 1 до 5000 грн. 5000 гривень — максимальна пенсія для всіх категорій без виключення.

З цього моменту кожен формує власну пенсію як солідарну, так і накопичувальну одночасно. Без варіантів. Тобто, двірник може сформувати собі солідарну пенсію у 5000 як і екс-президент. А ось розмір накопичувальної пенсії буде індивідуальним.

П.4. Формування пенсії. 40 років. По 12 місяців. Два платежі щомісячно. До соціальної та накопичувальної. Держава допомагає формувати, роз'яснюючи стратегію кожному персонально. При цьому, соціальну можна сплатити авансом, а накопичувальну — помісячно.

П.5. Хитре "але" … При пенсії у 5000 (максимальній) громадянину заборонено робити внески до накопичувальної системи. При пенсій в 1 грн таких обмежень по величині вкладів взагалі немає.

Сьогодні можновладці отримують сотні тисяч заробітку і пенсію їм нарахують до 80% від заробленого.

Після реформи буде так : заробіток конкретної особи нікого не обходить. Але бажаєш гарантовано зберегти зароблене – вкладай кошти у накопичувальну систему, а пенсію солідарну формуй на рівні 1 гривні.

Чому така форма спрацює ? Бо фонд гарантування вкладів населення треба вивести з банківської системи та спрямувати його діяльність виключно на захист коштів,що формують накопичувальну пенсійну систему. А останній дозволити купувати банківські метали та зберігати їх.

П.10. До моменту накопичення коштів та банківських металів у накопичувальній пенсійній системі всіх пенсіонерів перевести на внутрішню криптовалюту. На 2-3 роки, а потім все перевести в гривню.

По всім викладеним пунктам напрацьовано 70 сторінок тексту з детальним описом по практичній реалізації реформи. З усієї доступної публічної інформації можу зробити попередній висновок : величезні сумніви, що діюча влада здатна реформувати ПФУ. А справи-то : замінити таблички на ПФ та впровадити 17 пунктів реформи. Якщо без вихідних працювати, вистачить 10 днів.