США таки розвернули два своїх бойових кораблі, що мали увійти вчора в Чорне море, і немає підстав сумніватися, що це стало частиною телефонних домовленостей Байдена і Путіна. В цілому ситуація, звичайно, неприємна. Як і у випадку з самим дзвінком Байдена Путіну, матимемо справу з різними типами мислення.

Для поліцейського важливо відвернути злочин. Або хоч би уникнути жертв. Для терориста — отримати викуп і лишитися цілим.

Очевидно, як мінімум пропагандистську перемогу Путін отримав. Ну — на своїй ментальній території. Якщо дзвінок Байдена у їхній пропаганді був неабиякою перемогою над супостатом, то розворот есмінців — це буде просто я й не уявляю який тріумф. Вашингтону-то шо, там займаються дипломатією і досягають конкретних результатів: наприклад, як, очевидно, в даному випадку було, обіцянок «деескалації» з боку Кремля. Їм не до психології провінційних гопників, чиє хуліганство в далекій Україні Вашингтон, звичайно, хвилює, але далеко не в першу чергу...

А от в Росії це, канєшно, буде Дєнь Побєди, да.

Що важливо: не вестися на неадекватних младших братьєв і не влаштовувати й собі День Трауру. Бляха, ми всі сім років знали, що есмінці можуть скільки хочеш ходити, але в разі чого все одно американці воювати ні за нас, ні навіть пліч-о-пліч із нами не будуть.

Авжеж, тепер московський гопник знахабніє ще більше, і це в цій ситуації погано. Але ж усе одно наші проблеми з неадекватним сусідом, повторюся, ніхто за нас вирішувати ніколи не збирався і не буде. Саменькі, все саменькі.

Що ще важливо — це уважно дивитися, чи не піде справа до поступок уже реально нашими інтересами. Та ж вода в Крим абощо. Пильнувати, але в жодному випадку не істеричити зарання.

Якщо нічого подібного так і не станеться, поточну ситуацію ми зможемо з повним правом записати собі в актив: вийде, що єдина позиція Заходу і навіть не демонстрація сили, а тільки натяк на неї з боку США таки змусили Путіна відмовитися від досягнення своїх цілей, якими б вони не були, і дурно витратити купу грошей на масове перекидання військ

Паніка і зневіра по цей бік кордону — значно потужніша зброя в руках ворога, ніж «Іскендери» і спецназ — по той.

Dixi.

P. S. А ні. не "dixi". Вже після розміщення цього блогу американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена підготувала новий пакет санкцій проти Росії, які носять не лише економічний характер, але і включають висилку з США низки російських дипломатів. Ці санкції ніяк не пов'язані з Україною, і, зрозуміло, готувалися задовго до телефонної розмови Байдена з Путіним. Але сама логіка російської пропагандистської машини є такою, що «Дєнь Побєди» над двома есмінцями ця новина таки добряче зіпсує... І, можливо, хтось і Білому Домі саме на це й розраховував — все-таки подібну інформацію не завжди «зливають» медіа заздалегідь.

Професійний аналіз економічного аспекту нового пакету санкцій читайте у Сергія Фурси.