Не тільки в офісі президента Зеленського можуть переплутати Латвію з Литвою. В офісі американського конгресмена-республіканця Браяна Маста переплутали кручє. Справа в тому, що 13 жовтня Військово-морський флот США відзначав своє 244-річчя. А конгресмен від Флориди походить з військово-морської сім'ї, та й сам послужив у відповідних підрозділах.

Тим цікавіше вийшло, коли користувачі виявили, що своє привітання американським військовим морякам у твітері Маст проілюстрував фото російського ракетного крейсера «Пьотр Вєлікій». Першим це встановив журналіст і публіцист в оборонній тематиці Дейв Браун.

5da961b1c5e6a.jpg


Російська пропаганда, як завжди, «пожала, где не пахала – не сеяла»: ляпсусу конгресменових помічників присвятили цілий сюжет у вечірній програмі «Время» на цілому «Первом канале».

Ведучий Кіріл Клєймьонов особливо тішився з того, що на картинці назву крейсера було «замазано», хоча андріївський прапор при цьому лишився. Ніякого притомного тлумачення цим фактам він, щоправда, не надав (та й взагалі ніякого не надав).

Вже після цього на твітер конгресмена почали натовпами забігати росіяни й лишати стьобні коментарі на кшталт ось цього («як ветеран флоту, теж хочу подякувати армії США за її чудову службу").

5da961945c4c1.jpg


У Маста тим часом прокоментували, що фото було взято з ресурсу, який завжди замазує назви кораблів (і це таки правда), а прапор на фото надто маленький і його не помітили. Від імені конгресмена принесли вибачення, фотку негайно поміняли на патріотичне тридцятисекундне відео, але прикол не тільки в цьому.

Бо, як зазначили користувачі одразу під офіційними вибаченнями речника Маста, конгресменові не звикати приности вибачення. Практично напередодні, нагадали вони, він уже вибачався за те, що його штаб прийняв "аж" $ 2400 на виборчу кампанію від "російської мафії".

5da9617781175.jpg


Насправді доларів було не 2400, а 2173, але важливо інше. "Російська мафія" в даному випадку – це "українські бізнесмени" Ігор Фурман і Лев Парнас. Ті самі, яких 10 жовтня затримали в США за начебто незаконну пожертву у виборчий фонд самого Дональда Трампа. Тут сума вже серйозніша — $ 325 000. Але головний пришпил у тому, що саме цих товаришів називають зв'язковими між адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані та українськими посадовцями, яких Трамп нібито схиляв накопати компромату на його головного політичного суперника Джо Байдена – ну, всі ви знаєте цю історію.

Моралі історія не має, хіба що американським політикам урок. Спочатку зв'яжешся з українцями (і що з того, що прізвища в них цілком космополітичні))), а там не помітиш сам, як і до реклами російських крейсерів докотишся :)