Чи знаєте ви, що означає рух дірок у фізиці? Це коли електрони в кристалі-напівпровіднику спрямовано рухаються в одному напрямку, створюючи ефект руху порожніх місць у протилежному напрямку. В суспільстві так само.

Такі порожні місця (їх ще фізики називають квазі-частинками) насправді існують тільки умовно — десь так, наскільки може існувати нуль чи дірка від бублика. Це навіть не позитрони, які дійсно є, мають свої властивості і так далі. Це радше обернене існування, відсутність, обмежена рамками, що існує завдяки тим рамкам, а не завдяки самій собі, маючи зворотні характеристики, зумовлені суто ілюзією зору, просто на контрасті.

Саме на такому контрасті, огульному і безпощадному, переможна хода Зекоманди й відбувається. Намацавши всередині свідомости необхідну пустоту, виївши її до потрібних розмірів непереможною зрадою, зарядивши її непробивним отріцаловом, зелена чумка не знає поразок. Підкувавши в кузні кадрів голосочок «під Європу», доводячи розуміння демократії до абсурду, вона з хитрою посмішкою задкує в лабета щонайдурнішого авторитаризму.

Якщо ти скоріше повіриш написам на паркані, ніж даним з Форбсу, тобі ніхто не страшний. Якщо ти думаєш, що ти щось зміниш, — давай вже після «Сватів». Якщо ти вимагав посадки Порошенка за те, що той не садив Медведчука, більше, ніж посадки самого Медведчука, — тобі буде личити його кохання.