Чи є привід захоплюватись рішенням Трампа щодо визнання Ієрусалиму столицею Ізраїлю?

Вчора Президент США Дональд Трамп офіційно підтвердив наміри перенести Посольство США до Єрусалиму. Формально визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю відбулось ще у 1995 році. Тоді Конгрес США прийняв Акт про посольство в Єрусалимі, згідно якого, за певних умов посольство США повинно бути перенесено з Тель-Авіву до Єрусалиму. Право прийняття такого рішення було покладено на Президента США, і до сьогоднішнього дня жоден президент не наважувався ввести його в дію.

Які ж наслідки може мати таке «спонтанне» рішення? В усякому разі перебіг подій показує, що у мирний спосіб вирішити питання Східного Єрусалиму стане набагато важче. І ось чому.

На початку літа 2017 року молодий та амбіційний наслідний принц Саудівської Аравії бін Салман спробував створити коаліцію проти зростаючого впливу Ірану на фоні розтиняння Сирії. Проте його візит у Москву був невдалим. Кажуть, що умови, які були поставлені Путіним щодо долі Асада виявились неприйнятними для саудитів.

А на початку жовтня світ сколихнула новина, представити яку ще декілька років було неможливо: різні джерела сповістили про таємний візит у вересні 2017 року кронпринця у логово найзапекліших ворогів – Ізраїлю, який було підтверджено самими ізраїльтянами . Поспішність. з якою саудити спростували цю інформацію, могла означати, що витік інформації, який відбувся, міг завдати удару по створенню антиіранської (та врешті-решт антиросійської) коаліції на Близькому Сході.

Що ж ми маємо на сьогодні в «сухому залишку» після рішення Трампа?

Вже сьогодні рух «Хамас»закликав до протистояння палестинців з ізраїльтянами.

Ердоган скликає лідерів мусульманських країн.

Всі близькосхідні країни виступили єдиним фронтом проти такого рішення.

Радбез ООН на прохання восьми країн-учасниць через рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю збирається на засідання у п'ятницю. Які ж країни ініціювали засідання РБ? Це Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Британія та Уругвай. А де ж «борець за права знедолених» Росія? Чому її немає в цьому списку, адже порушені декілька резолюцій ООН.

Єдина відповідь, яка йде в голову, це те, що такі дії Трампа мали на меті зірвати досить хиткий союз між одвічними ворогами — Саудівською Аравією і Ізраїлем, що спробували об'єднатись заради спільної боротьби з ІДІЛ.
Якщо Трампу це вдасться. хто ж в такому випадку отримає профіт? Здогадайтесь з першого разу.