Поки РФ вивозить на експорт у Париж свій тоталітаризм (для мене — це синонім насильства) у масштабному дорогому проекті «Дау», три дні тому на Берлінському кінофестивалі, який зараз ще триває, було представлено художній фільм Агнешки Холланд "Mr. Jones" про Голодомор в Україні.

Пані Агнешка — польська режисерка, відома всьому світу по фільмах «Повне затьмарення» про Верлена та Артюра Рембо з Лео ді Капріо у ролі бунтівного Рембо, "Copying Beethoven" з Едом Гарисом у головній ролі та представленому на «Оскар» "In Darkness" про Голокост у Львівському гетто. Вона також працювала у серіалах «Картковий будиночок» та "1983" (нуарний польський фільм, продовження якого вже чекають кіномани). В неї багато робот у кіно, також вона писала сценарії для Кшиштофа Кесльовського та Анжея Вайди.

"Mr. Jones" — правдива історія про британського журналіста Гарета Джонса (1905 — 1935), який приїхав до Радянського Союзу у 1933-му, йому вдалося втекти від офіційної делегації та побувати в українських селах, де вже панував голод. Це його дуже вразило. Він повертається додому та публікує репортажі про те, як Сталін знищує Україну, пише, що це штучний голод, що вже померли мільйони українців. Але світ не хоче йому вірити, тому що з СРСР поступає тільки дозована інформація про успіхи колективізації, індустріалізацію та «щасливе дитинство» радянських дітей. Західних журналістів легко купити на красиве життя — тому кореспондент "NY Times" у Москві Уолтер Дюранті, який таємно працює на радянську владу, називає Джонса брехуном. Та чомусь люди більш вірять Дюранті.

Фільм показує як живуть обрані у Москві — радянська номенклатура та куплені нею іноземці, та як вмирають українці у своїх селах від голоду, який влаштувала ця сама номенклатура.
У 1935-му Гарет Джонс гине за нез'ясованих обставин, одна з версій — його вбивають агенти Сталіна.

Сама пані Агнешка каже, що її фільм — «це історія про фейкові новини, альтернативну реальність, кризу медіа і боягузтво урядів. На жаль, це все — про сьогодення також».
Трейлера нема, є уривок фільму, завтра та 17 лютого кіно ще можна подивитися у Берліні — https://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.html?film_id=201912053
Послухати пані Агнешку Холланд можна тут: https://www.svoboda.org/a/29568654.html