Якшо порівнювати формули «Россія встайот с калєн» та "Make America great again!", то головна різниця між ними лише в тому, що перше застосовується для виправдання військового нападу на сусідів, а друге — щоб розісратися з союзниками по всьому світу.

Спільне між ними — центр генерування меседжів і орієнтація на найпримітивнішу та найагресивнішу цільову аудиторію.

Так працює так звана міжнародна «корпорація лузерів» — час від часу ситуативно виникаюче об'єднання ретроградів, свідомість яких намертво прикута до уявної «величі» в уявному ж «минулому», образ якого написаний для них політтехнологами з використанням примітивних емоцій та марень.

Об'єднання в мракобісні клани маргіналів різних країн, в тому числі з утворенням ситуативних міжнародних альянсів, задля помстити за власну тупість решті людства — цілком нормальний етап в історії.

Простіше кажучи, гучно хлопнути дверима, щоб потім ображено підглядати в шпарину «як вони там без мене? погано їм?», і чекати нагоди знову з'явитися на порозі перед черговим розгубленим натовпом «забутих, загноблених і ображених» жертв наступної зміни технологічного укладу зі словами «а ми ж вам гаварілі!»

Етап, повторюваний на кожному витку.

Якшо на ті витки подивитися зверху, то чисто геометрично вони виглядають колом, як будь-яка пружина.

Технології змінюються, але людство продовжує рухатися в межах тієї ж самої траєкторії.

Позитивно сприйматиме зміни і генеруватиме їх завжди приблизно однаковий процент людства. Неприємна частина цього закону природи — решта людства служить при цьому «поживною речовиною» прогресу.

Бо ми і досі та сама планета, де життя полягає в тому, шо всі всіх їдять, і при цьому їжі всім не вистачає.

От коли вистачатиме, то тоді точно капець.