Послаблення карантину

Фото: ВВС


У різних групах «Слуги народу» від Зеленського до Разумкова, як і у всіх парламентських фракціях, тверезо оцінили руйнівні наслідки конституційної кризи, що перенищила антикорупційні органи та інструменти, і вирішили закріпити цей «успіх» скасуванням ув'язнення за брехню в е-деклараціях. Потенційним кандидатами в президенти з різних політкіл ж треба вже працювати на перспективу, заслуговувати лояльність олігархічних груп та чиновницько-депутатських апаратів. Тепер українці знову будуть обирати в президенти людей з корупційним досвідом чи з багажем рішень на захист корупційно-чиновницької системи.Бо саме такі люди потраплятимуть на «олігархічні аукціони». Політиків менше не стало, а грошей в «традиційних інвесторів» не більшає. Конкуренція.


Від 34 до 42% українців не знають хто такі Разумков, Єрмак, Шмигаль і Степанов, тобто це люди, що фактично не цікавляться державою, не дивляться новини навіть час від часу. Якби не стан економіки та держави на усіх рівнях, то вони могли б бути дуже щасливими людьми і жити спокійно.На жаль, переважно, причина їх політичної необізнаності не щастя за західним зразком, а політична апатія на фоні важкого та бідного життя випробувань.


Владі дуже легко заявити про «в нас покращення по пандемії» і «карантин вихідного дня спрацював». Треба просто «прикрутити» кількість щоденних тестів, щоб Зеленський і Степанов себе похвалили. При цьому, на фоні цієї «перемоги» все одно чомусь надходить інформація, що з 2 січня буде введений локдаун на 2 тижні. І цей локдаун, як видається, буде сумішшю напівзаходів, бо буде працювати громадський транспорт, будуть відкриті гірськолижні курорти, готелі, церкви. Але якщо він не спрацює, то влада знову прикрутить тести і скаже, що це завдяки їх ефективним рішенням. Так виглядає владна істерика.


На виборах мера у Кривому Розі можливо могла перемогти «людина Зеленського». Але оскільки Зеленський послав на вибори «людину Ахметова», то тепер мером форпосту президента буде представник ОПЗЖ.Ось так олігархічні договорняки посилюють політичні позиції проросійських сил.


Знаєте чому в Зеленського так захищають таких як Татаров та Венедіктова? Не тільки через наявність певних домовленостей і впливів. На їх місце з професійно кращих чи з репутаційно чистіших вже ніхто не хоче йти. А тому їх відставка спричинить не тільки складний пошук, нові складні політичні договорняки, але й новий шквал критики через їх гарантовану заміну на не менш, а може й більш зашкварених через корупцію, «риго» чи «російський слід».


Різні політичні структури за допомогою великих медіа чи соціологічних опитувань вже починають пропонувати «заміну Зеленському».

Парламентські політичні партії зрозуміло, що говорять про своїх політичних лідерів. В Порошенка сподіваються, що політична ситуація виведе його у лідери рейтингів, а на найближчих президентських виборах він стане «меншим злом» на фоні Тимошенко чи кандидата від ОПЗЖ. Зрозуміло, що головну електоральну роль гратиме перерозподіл «зеленого пирога» (якщо Зеленський не балотуватиметься знову, хоча все одно має поки найкращі шанси) на користь когось з Зе-команди як Разумков чи ще хтось. При тому, очевидно, що після місцевих виборів 2020 за час до виборів матимуть шанс розкрутитись, або ребренднутись місцеві політичні лідери як Кличко, Філатов і навіть вже ніби-то «забуті» як Гройсман, Яценюк і їм подібні, що демонструє соціологія і інформація про потенційні кримінальні справи проти Гройсмана. Список потенційних претендентів на «розкрутку» можна поповнити ще 5-7 людьми, від Сенцова, Зеркаль і до Саакашвілі. Українська політична історія знає, що політика можна розкрутити швидко і не завжди дорого. А ще українці мають коротку політичну пам'ять і можуть обрати будь-кого. А олігархи вміють цим користуватись.


Скільки буде нових заражень на Covid в Україні після того як країна без жодних суттєвих обмежень масово відгуляє усі можливі свята? Чи не буде після цього запровадження локдауну 8 січня банально спізнілим рішенням? Вибори закінчились, а піарна логіка підігрування помилковим суспільним настроям та «дитячим» схильностям нікуди не зникла. Тут явно не лише економічна доцільність. Метро працюватиме без обмежень, готелі, перукарні і салони класи працюватимуть, ресторани в новорічну ніч ніхто не контролюватиме і гуляння будуть після 01:00, ресторанам докинула ще одну + годину роботи. Хоч «ялинкові гуляння» не можна. Бо ціна всього цього – це життя людей, які будуть втрачені. І економічні збитки від медичних наслідків «свята в пандемію».


Фантастичні у влади спікери/виконавці. За один день вони змогли заявити, що для них не є проблемою олігархи, проройські медіа і невідомо чи живі мери.Поки на фоні над країною знущається Угорщина, Іран та російський агресор.

Генпрокурорка Венедіктова сказала: «Олігархи — це вже не діагноз і не вирок для системи», так розумію, тому що олігархи давно партнери, а не вороги. Радник глави Офісу президента і спікер делегації ТКГ щодо Донбасу Арестович заявив: «Держава не може поводити себе як Facebook, якщо у соцмережах кричать, що — це Медведчук, це проросійські канали і так далі, то це їх право. У нас свобода думки. Вони не є нашими ворогами, вони є представниками українських ЗМІ, які працюють за законом», так розумію, тому що представники влади і фракції «слуг» постійні гості на відповідних телеканалах. А мером Харкова став Кернес, адже влада чомусь не помітила, що місцева ТВК вирішила що його присяги 2010 року достатньо, а інформація про дієздатність і життя Кернеса не є важливою.

Не дивно, що з такою слабкістю і неадекватністю державного організму над нами знущаються усі, кому не лінь. Угорщина дозволяє через своїх адептів підривати конституційний лад України, Іран фактично відмовився нести перед країною компенсаційну відповідальність за збитий літак, а російський агресор разом з Західними партнерами знову заставляють нас вчергове продовжити дії антидержавного та антиконституційного закону «про особливий статус Донбасу».