Karikatur Sergey Elkin — Thema: Globale Anstrengung im Kampf gegen Coronavirus

Фото: DW


«Інтелектуальний локдаун» (за Д. Арахамією) – 1. форма державного правління, за якої за допомогою розумового аналізу неможливо прослідкувати закономірності у державних діях та рішеннях. 2. Також під «інтелектуальним локдауном» розуміють відмову від застосування інтелекту при прийнятті державних рішень, нехтування думкою експертного середовища.«Інтелектуальний локдаун" спричиняє масштабування оцінки дій влади виключно через жарти, меми та мати за відсутності іншої мисленнєвої альтернативи.


Після того як у Офісі президента заявили, що позиція заступника голови Офісу президента Татарова щодо директора НАБУ є його особистою думкою, що не відображає офіційної позиції президента… логічно припустити, що там мають додати, що деколи позиція Володимира Зеленського є його особистою позицією, що не відображає позицію Глави держави.

Не менш цікаво, що у своїй особистій думці Татаров заявив, що директор НАБУ "не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і має піти". І це говорить людина, що працювала в часи Януковича на Захарченка виправдовуючи побиття активістів, що була адвокатом Новинського, Портнова.


Що точно відомо про запровадження локдауну в Україні? Що може його введуть на 3 тижні 24 грудня. А може на 2-3 тижні 3 січня. Хоча його би вже варто було б ввести. А може коли буде 20 тисяч заражень на день. А може коли 25 чи 30. А може й тестів стільки не буде, щоб було 30. А може не введуть локдаун взагалі. Або буде знов адаптивний каратин, чи інтелектуальний, чи справжній, чи як завжди ніякий. Але загалом все досить зрозуміло і прогнозовано.

Спочатку владі ввести локдаун заважали вибори. Тепер вони з однієї сторони мають зупинити наростання хвилі захворювання і не втратити здобутий спад через масові гуляння під час святкового періоду.Локдаун на півтора місяці вони не можуть ввести через економічні фактори.Тому вибір такий складний.


"Я хочу подивитися на ФОПа, який сплатив податків на 8 тисяч гривень", — заявила авторка скандальної мем-заяви про "дітей другого сорту" Третьякова. Виявилось, що вона не тільки не контролює що вона говорить, але й що вона цілком некомпетентна і не володіє базовими знаннями про те, що вона говорить.Адже, вона мала б знати що навіть найменше податкове навантаження на ФОПів в Україні складає не менше 2 тисяч гривень на місяць, тобто за рік ФОПИ сплачують мінімум 24 тисячі гривень податків. І це при тому, що ФОП несправедливо має сплачувати податки навіть без отримання доходів.Така глава комітету соціальної політики у парламенті має негайно піти у відставку, незважаючи на те, чи в неї проблеми з знаннями, математикою чи совістю.


А Офіс президента про скасування карантину вихідного дня чи дати запровадження повного локдауну часом теж не зробить заяву, що це особиста думка чи особиста ініціатива Степанова чи Авакова, що не відображає офіційної позиції президента? Потім все на них можна спихнути. Якщо що.


Парламент вчора нарешті зробив першу суттєву поступку щодо ФОПів, малого та середнього бізнесу і це є тактична перемога цього руху та протесту. Але прийнятий у парламенті закон є компромісом не між владою і підприємцями, а між нардепами з різних депутатських фракцій. І хоч скандальний Гетьманцев каже, що вчорашні рішення є печаллю, то все ж боротьба за економічну адекватність і проти ворогів бізнесу лише розпочинається.Хоч рада і відтермінувала касові апарати для 20% ФОПів, скасувала деякі штрафи і бздури, але все ж від тотальної фіскалізації відмовлятись не планує. Все це в той момент, коли малий та середній бізнес перебуває під найбільшим економічно-пандемічним ударом і потребує захисту, а не тиску.Тут 2-8 тисяч не врятує, як і списання малих податкових боргів, хоч і на тому можна подякувати.

Погіршують ситуацію не лише ФОПів чи меншого бізнесу, але й усіх українців, і інші владні рішення. Знову пішла мова про підвищення тарифів на електроенергію та доставку газу (Львівгаз заявив про плани підвищити тариф на доставку аж в 4 рази). Бюджет продовжує "хворіти на мільярдні діри", поки гроші і далі закатують в асфальт "великого крадівництва", на утримання влади, депутатів, МВС, а з 1 січня планують підвищення ЗП ще у прокуратурах.


Логіка Кабінету міністрів фантастична: ми не зрозуміли чи ефективний карантин вихідного дня, потім подумали і вирішили що він ефективний, а тому вирішили його скасувати і загалом послабити карантин по усій країні. Міністр культури Ткаченко ще й написав: "Зробіть паузу у доставках додому, відмовтесь від спокуси залишитися під теплою ковдрою, одягайте маски, беріть антисептики та вперед назустріч цікавим вихідним".Просто нема слів щодо цього неадеквату.Все це на фоні хаотичної дискусії про запровадження повного локдауну через наростання захворюваності, нестачу лікарняних місць з "кисневим пакетом" (повиявляли купу "намальованих" на папері), масове звільнення лікарів (вже понад 5 тисяч), нестачу бюджетних коштів на все необхідне, а також розуміння, що словацький досвід масового тестування не спрацював.

Виникає логічне питання: коли тому всьому кінець і скільки нам ще жити в таких умовах? Не треба бути експертом, щоб розуміти, що довго. Довго не тільки тому, що ще потрібен час на дорозробку вакцини, ще більше часу на закупівлю (вже виділено в два рази менше коштів за необхідне) і транспортування вакцини, і ще більше часу на вакцинацію мільйонів українців (36% населення України можна вакцинувати на наявних потужностях мінімум за 6 місяців, хоча в ЄС/США до травня 2021 може бути 50%). Трагедія ситуації в тому, що в Україні як виявляється є 57% українців, які заявляють, що відмовляться від платної вакцинації і 40% тих, хто в принципі проти навіть безкоштовної вакцинації від коронавірусу (однодумці популіста-президента Бразилії, що заперечував Covid та дієвість масок). Так що варто подякувати владі, опозиції і купі громадян, що поширили у суспільстві різноманіття фейків і дуростей про коронавірус. Рамочки "дякую" будуть в тему. Ми працюємо на "розтягнення сусідства" з вірусом.


А саботаж офісом Венедіктової підозри "виправдовувачу" побиття "майданівців" за часів регіоналів і адвокату проросійських політиків Татарову – це теж особиста ініціатива лояльної Зе-генпрокурорки, що не відображає офіційної позиції президента? Радник Єрмака каже, що так: "Президент не заважає будь-яким розслідуванням, не дозволяє втручатися в розслідування".Або ці особисті ініціативи погоджені з Банкової, або авторів особистих ініціатив звільняють. Третього не дано і риторика тут не допоможе.


Українська держава буде чекати поки будуть паспортизовані Угорщиною усі жителі окремих прикордонних районів? Будуть чекати поки усі мешканці цих районів будуть співати угорські гімни-молитви? Будуть і далі не зважати на дії Угорщини і офіційні заяви їх депутатів у Європарламенті про "українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни"? Чи вже нарешті щось зробить проти відвертого втручання у внутрішні справи України, проти підривної та антидержавної діяльності, що спрямована проти України та її безпеки? В нас, на жаль, нема звички діяти превентивно. Рухаємось лише тоді, коли "палає".


"Парламент відправив на доопрацювання законопроєкт про "інвестнянь"". А мені здається, що пора вже прийняти закон про політичних "нянь". "Нянь"-експертів з комунікацій чи будь-яких сфер державного правління для президента, членів його Офісу, міністрів і так далі. Бо бездіяльність, непрофесійність і неадекватність, "креативність" деяких з них стає великою проблемою в період турбулентності через пандемію, економічну кризу і міжнародні виклики. Бо поки серед "нянь" в нас чомусь лише олігархічні чи "кремлівські" структури.


Дуже цікаві коаліції останнім часом формуються у обласних радах. Постає логічне питання чи виборці перед виборами знали і чи підтримали б, що:Свобода у Івано-Франківській облраді співпрацюватиме не з ЄС, а з За майбутнє, а у Тернопільській облраді ще й з Слугою народу замість ЄС. Чи що у Львівській облраді більшість на чолі з ЄС віддасть посаду заступника голови облради Слузі народу. Чи що Українська галицька партія "меморандизується" у Львівській облраді з ЄС, де депутатом є Козловський, з яким вони так затято воювали.Чи що Слуга народу та Батьківщина у Київській облраді скооперується з ОПЗЖ, а в Київській міськраді після торгів з ЄС та Слугою народу Кличку вдасться поставити на секретаря ради чиновника, який був звільнений через підроблений диплом і згодом був звільнений від кримінальної відповідальності за це.

Гарна демонстрація того, що багато міжпартійних гучних конфліктів є політичною технологією, що має відволікати від кулуарних договорняків. Таке от в нас в країні партійне "будівництво" і такі в нас партійні "ідеології".


Коли Конституційний суд скасував відповідальність за брехню в е-деклараціях, то я припускав що мова може йти про змову всього політичного класу проти цього антикорупційного інструменту.

Сьогодні, усі депутатські фракції і групи без виключення (аж 289 нардепів) підтримали законодавчий "компроміс" між пропозиціями президента Зеленського та його оточення і парламенту (спільної робочої групи імені Разумкова), що більше не передбачає позбавлення волі (тюрму) як форму відповідальності. За брехню на мільйони гривень тепер можна отримати невеликий штраф чи ефемерні громадські роботи, а ефемерне обмеження волі лише за брехню на понад 9 мільйонів гривень. Так що тепер відсутність посадок і безкарність у цьому випадку закріплена законом, що став продуктом нібито і влади, і опозиції, а насправді партнерів по багатьом інтересам.

Єдина що можна було зрозуміти — це якби замість тюрми пропонувалась суттєва конфіскація майна. Але ні. Та й про КСУ вже всі політики "випадково забули". Гарно розіграна комбінація, у якій відповідальність — це лише для простих українців, а не обраних політиків-маніпуляторів.