v-ukraini-noviy-rekord-za-kilkistyu-viyavlenikh-za20200822_8453.jpg

Напевно треба перейти до парадів військової техніки замість повноцінних креативних і сучасних концертів, як і глибоко політизованих маршів на чолі з політиками. З танками буде значно менше проблем і кращий об'єднюючий ефект, аніж з піснями такого різного спекту смаків. Модерну можна трохи дати на фон. А замість загальних виступів можна звіт про конкретні кроки з зміцнення нашої незалежності та суверенітету. Деякі речі не завжди доречні.


Друзі по тоталітарним практикам Лукашенко та Путін натяку власних народів не зрозуміли. РежимПутіна отруїв одного з головних політичних конкурентів Навального, а Лукашенко почав арешти і допити представників опозиційної координаційної ради та голів страйкомів держпідприємств.

Реакцією на чергові звірства мають бути не персональні, а секторальні санкції проти білоруської та російської економік. Режим Путіна після голосувань окупованого Криму такий же нелегітимний, як і сфальсифікований вже екс-президент Лукашенко. Вони мають потрапити під міжнародну хвилю тиску, невизнання та ізоляції. Як вороги демократії та власних народів.


Народні депутати з «Слуги народу», «Європейської солідарності» та частково «Голосу» одним голосуванням зробили для України обов'язковим виконанням умов одразу двох кредитних траншів. З МВФ і з ЄС. У підсумку ми отримаємо дуже важливі і такі необхідні гроші. І через безвихідь, в яку завели різні українські влади, ми будемо змушені виконати багато різних вимог.

З позитивного. Підвищення прозорості використання коштів на боротьбу з Covid-19. Посилення адресності надання соціальних допомог. Підвищення оплати праці у сфері освіти. Реформа ДФС та митниці та створення єдиного органу фінансових розслідувань (що відбере такі функції в СБУ та Поліції). Антикорупційні реформи (незалежність та спроможність антикорупційних органів, контроль виконання законодавства щодо незаконного збагачення, е-декларування і т.д.). Судова реформа через перезавантаження ВРП та ВККС за участі міжнародних експертів. Створення умов для збільшення обсягів національного видобутку газу. Запуск приватизації нестратегічних держпідприємств на прозорій основі, або продовження їх корпоратизації. Реформа Антимонопольного комітету.

З негативного. Збереження політики на обмеження економічного зростання та економічних свобод через посилення податкових репресій та ставок (включно з наступом на ФОПи, розширенням застосування касових апаратів, посиленням декларування, BEPS, контролю банківських операцій навіть з малими сумами і т.д.). Відмова від запровадження нових податкових пільг-інструментів підтримки українського бізнесу. Зняття обмеження на «космічні» зарплати держчиновників та членів наглядових рад держпідприємств. Обмеження на зростання пенсійних виплат. Продовження курсу на комерціалізацію системи охорони здоров'я. Посилення залежності НБУ від МВФ, продовження політики на ручне «зачищення» банківського сектору. Створення умов для зростання тарифів. Підготовка до внесення небезпечних змін до закону про ринок землі.


А коли вже ставити на аватарку «дякую» усім порушникам елементарних карантинних вимог, завдяки яким в нас так стрімко зростає кількість заражених і зростатиме кількість смертей? Якщо хтось у їх родинах не дай Боже заразиться чи помре, то нехай не забудуть у цьому звинуватити себе. За те, що не розуміли, що носити маску легше, аніж лежати під апаратом ШВЛ. Чи що тримати соціальну дистанцію у 2-3 метри краще, аніж потім лежати у гробу.


Загальна заборона на в«їзд іноземців через коронавірус – це нелогічне і грубе рішення. Тих обмежень, що існували щодо країн „червоної зони“ було цілком достатньо. Якщо ми хотіли так не пустити хасидів до Умані, то треба було прийняте про це відверте і офіційне та цілком виправдане рішення (воно могло мати різну форму).

Влада хоче зробити вигляд, що хоч щось робить щодо зростання захворюваності, але при цьому не хоче нічого робити з безвідповідальністю українців напередодні місцевих виборів. Вони не можуть ані забезпечити дотримання зонального карантину, ані нарешті закупити захист для лікарів і з шаленим запізненням нарешті звернули увагу на нічні клуби і інші „епідеміологічні бомби“. Довго, несистемно, слабо, непрофесійно. Ще й заграють з інфантилізмом людей.


Швеція, Британія, Бразилія та США намагались продемонструвати світу „особливий шлях“ протидії коронавірусу, що у підсумку призвело до більшої кількості заражень та смертей у цих країнах. За кількістю смертей на кількість населення у світі Британія на 6-ому місці, Швеція – на 8, США – на 10, Бразилія – на 11. Значно гірша ситуація, ніж у більшості країн „традиційного шляху“.

Всі вже мали зрозуміти, що міф про „колективний імунітет“ може мати ціну у неймовірну кількість смертей і беззмістовний через можливість повторного зараження. Що єдиний дієвий вихід – це вакцинація, а до того зональні та адаптивні, тобто дуже точкові глибші карантинні обмеженнята жорсткий контроль за носінням масок, соціальною дистанцією і „миттям рук“.Такий раціональний компроміс між економічними та медичними загрозами.На жаль, дуже багато помилково мислячих, брехунів чи просто маніпулянтів з вигоди захопили розуми багатьох і як вірус поширили примітивні „теорії змов“, фейкові новини та статистику. Що підірвало здатність багатьох людей займатись безпекою власного здоров'я. Подякуйте усім таким „експертам“ та „всезнайкам“, які зараз з соромом ігнорують цифри, що спростовують усі їх саботажі.


Путін активно сприяє тому, щоб Лукашенко втримався на посаді ослабленим та утримався від будь-якого діалогу з опозицією. Для цього він вже рефінансував частину білоруського боргу, допустив вторгнення російських силовиків в Білорусь. А все через розуміння, що Путін наступний. Що події в Білорусі можуть бути передвісником аналогічних подій у Росії у 2024 році.