VAS_VOT_STELLA_1_20200816_007.jpg

Фото: Belsat


Політичні вихідні у Білорусі остаточно дали зрозуміти, що Лукашенко після сфальсифікованих виборів є нелегітимним, а тому його слід називати колишнім президентом. Білорусь прокинулась і у відкриту вже не тільки ненавидить, але й не терпить (бо в Росії ненавидять, але ще терплять), що вкотре демонструє виснаження антидемократичних пострадянських режимів. «Бацька» перейшов червоні лінії, коли вбив чесні вибори і деяких протестувальників.

«Полум'яний» виступ самого Лукашенка на його міні-мітингу дає зрозуміти, що вести переговори з ним нема сенсу. Єдиною вимогою опозиції та цивілізованого світу має бути негайна відставка збанкрутілого диктатора, а у випадку відмови проголошення та визнання світом президентом Тихановської. Ніякого перерахунку, ніяких виборів з черговими «бацько-фальсифікаціями», ніяких «Мінських переговорів» у Білорусі, поки її очолює нелегітимний псевдолідер.


Прокоментував для Вголос заяву Світлани Тихановської про «національного лідера», а також сценарії розвитку ситуації в Білорусі.

«Щодо Тіхановської, то, наскільки я розумію, заява про те, що ніхто не виходив на протести, була записана в ЦВК і, можливо, під тиском.По-друге, поїхала вона з Білорусі, очевидно, також через певні погрози. Й, можливо, через погрози чоловікові, який перебуває в руках білоруської влади. Крім того, вона відразу говорила про те, що вона не збирається бути президентом, а є лише „перехідною фігурою“, яка йде до влади, щоб організувати чесні вибори. А далі президентом має бути інша людина. Тому мені здається, що своєю заявою про „національного лідера“ вона говорить саме про це. Бо вона ж могла би оголосити себе президентом Білорусі і закликати визнати це іноземних лідерів…Але не робить цього. Схоже, вибрала „середню“ тактику, щоб продовжити логіку, яка була до того.

Що ж до того, куди йдуть протести – все залежить від того, яким буде градус протестів. Чи будуть відбуватися страйки на ключових державних підприємствах, наскільки активними будуть білоруси. Бо якщо градус протестів спаде – Лукашенко в повній мірі використає це для того, щоб залишитися при владі, в тому числі через торги, які, швидше за все, вже тривають на міжнародному рівні. Якщо ці протести будуть продовжуватися – залишається два сценарії. Або Лукашенко буде погоджуватися на якийсь діалог, якісь перевибори і політичний формат вирішення цього питання. Або ж – не буде погоджуватись, не буде йти на жодні поступки, тоді ми побачимо силові варіанти, більш масштабні акції протесту, які вже не відомо до чого зможуть призвести».


Найбільш сумно спостерігати як карколомно розвиваються провідні у окремих сферах держави світу. Проривні технології, електронні системи зручності, фантастичне різноманіття видобування зеленої енергії, нові підходи до здорового способу життя, якісної їжі та реально чистої води. А наші політики пропонують вчорашні та позавчорашні стратегії. На жаль, ми майже не змінюємось у світі, що змінюється надзвичайно швидко і якісно. Розрив зростає.


Українська влада і суспільство мало знайти баланс між потребами вберегти економіку та здоров'я громадян від коронавірусу. Пройшов час і більшість обтяжливих для економіки карантинних обмежень знято під тиском закономірних обставин. Але чому не контролюється дотриманням правил щодо подій, що не мають комплексного впливу на економіку? Весіль, релігійних обрядів, нічних клубів, інших масових заходів без дотримання елементарного і базового маскового режиму та соціальної дистанції.

Відмова від дотримання правил у приватних та побутових справах схожа на вреднощі малих дітей, які відмовляються їсти корисну і потрібну, але не дуже смачну кашу.Результатом безвідповідальності будуть лише нові смерті, обмеження і економічні втрати. Сумно, що багато хто ведеться на пропаганду політиків, експертів та окремих «лідерів думок», що заграють з помилковими суспільними настроями, бо женуться за рейтингами, прибутками, лайками на шкоду суспільству.


Лише годину назад як традиційно для себе погодував 4 безпритульних собак. Заходжу подивитись новини і випадаю... бачу, що у місті Нетішин міська рада не тільки заборонила підгодовування безпритульних тварин, а й там ще штрафують за таку добру справу місцевих жителів. Виявляється годувати за логікою чиновників треба в певних місцях, але цим негуманним довбням не зрозуміти, що собаки і коти не будуть гуглити і приходити у «відведені місця». Тому наслідок цього чиновницького ідіотизму — смерті голодних тварин. Влада мала б системно вирішувати проблеми з притулками та прилаштуванням, стимулювати гуманні прояви, але замість цього просто хочуть позбавити бідних тварин ледь не єдиного способу виживання.


Тобто у планах Верховної Ради на засідання 25 серпня нема постанови про невизнання результатів виборів президента Білорусі? Піар на «мінімалці», ратифікації, ескіз держгерба, а жодної реакції на ключові виклики нема.У Євросоюзі в частині невизнання і санкцій вже все зробили. Чого чекаємо ми?


Спалення будинку Шабуніна та машини «Схем» виявилось декому мало. Журналіста Бігуса внесли до бази «Миротворця» за розслідування про корупцію на українській армії, а Стерненко як і багато інших непричетних виявився таємним фігурантом справи Шеремета для прослуховування і стеження за ним.В нас точно Офіс президента знаходиться на Банковій? Не в МВС чи у приватних офісах окремих, у тому числі, проросійських політичних партій?