Світлина від Vitaliy Shabunin.

Фото: Центр протидії корупції


Ми часто помічаємо події, що сталися, але недооцінюємо події, що не сталися. Напередодні протестних акцій було багато тривожних сигналів і варто бути вдячним усім сторонам політичного процесу, правоохоронним та інших органам, що не було жодних провокацій і, тим більше, фізичних зіткнень. Російський агресор лише сидить і чекає як скористатись з наших внутрішніх протиріч. Давня і недавня історія країну демонструє, що в заворушеннях завжди виграють «треті».

Сьогодні влада має йти на широкий діалог та відкриту комунікацію з суспільством. Прес-марафон тут був дуже гарним початком і президенту варто його розвивати у закритому багатогодинному спілкуванні з експертами у проблемних галузях політики. Незалежним учасникам опонуючих акцій пора очистити себе від непослідовних, скомпроментованих та збанкрутілих політиків і виступати не з позиції «проти», а з проактивною позицією, тобто пропонувати альтернативне бачення та стратегії політики України щодо Донбасу. Істерика та панічні маніпуляції не допоможуть. Потрібна виважена фахова дискусія. З розумінням складності нашої позиції. Та ризиків від окремих «ідей вулиці».


Керівництво Туреччини продало свою позицію щодо Криму в обмін на підтримку власних військових дій проти курдів у Сирії. «Ніж у спину» від Ердогана. У свою чергу, Росія офіційно заявила Зеленському, що питання Криму в жодних з форматів обговорювати не будуть. Ще одна чудова можливість вийти з «Нормандських переговорів» у разі формування несприятливих для України умов. Зрозуміло, що переговорів не уникнути. Але зараз грає йде за те, хто буде більш винний у зриві мирного врегулювання на Донбасі. Ми маємо діяти на випередження Росії, що використавує саботаж розведення сил проти нас.


Влада натиснула на «гальма» у турборежимі та почала «здавати назад» у питаннях війни, землі та частково податків. Така реакція пояснюється двома факторами: падінням рейтингів Зеленського аж на 7% і падінням рівня схвалення президентського курсу на 10% протягом одного місяця та побоюваннями від мультиплікаційного ефекту зростання протестних настроїв.

По-перше, в Зеленського висувають вимоги, що фактично унеможливлюють найближчим часом розведення військ та в принципі будь-які домовленості у «Нормандському форматі». Турборежим у питанні війни переходить в паузу з невідомими наслідками, а соціологія чітко показала, що більшість українців проти «особливого статусу» та амністії. Час розпочати реальний національний діалог.

По-друге, у питанні землі вже подані нові законопроекти, що ніби-то прибирають можливість купівлі української землі іноземцями, але не прибирають ризики її монополізації українськими олігархічними силами. Аграрії будуть дотискати.

По-третє, в питаннях податків помітні перші, але поки несуттєві поступки. В Зеленського пропонують мораторій перевірок ФОПів на 2 роки, скасування сплати ЄСВ для ФОПів у місяці без доходів, скасування податків для молоді до 27 років, відмовились від ідеї податку на обмін валют та запропонували скасувати військовий збір. Та це мізер і владу у цьому питання треба дотискати. Бо репресивні 1053-1 та 1073 про касові апарати на кешбек президент не заветував. Бо вбивчі для бізнесу 1209 та 1210-1 досі планують прийняти. Планують прийнятий і 1232-1 про податкову амністію, що передбачає тотальний контроль за доходами та видатками усіх українців з всеукраїнським жорстким декларуванням. Бо від риторики про позбавлення права ФОПів надавати послуги не відмовились. Зеленський почув акції «Ні капітуляції» і ризики «земельного Майдану». Якщо не почує бізнес, то наступним на черзі вже буде «податковий Майдан».


Коломойський та Портнов атакують нове керівництво ГПУ.

Новий генпрокурор Рябошапка набрав потужну і авторитетну команду. Касько, Чумак, Трепак – це можливо найбільш гідні кандидатури, які можна було підібрати. Тут бракує лише «грузинського десанту» Сакварелідзе.

Нова прокурорська команда почала активно. Для роботи створені умови законом про радикальну реформу прокуратури. В кабінетах витають матеріали, що йдуть в хід проти команд Медведчука, Порошенка. Підозри вже доходять до цілої зграї як мінімум 7 екс-народних депутатів, включно з Микитасем, Жеваго, Святашем та ін. В ГПУ активно взялись за справи мера Дніпра Філатова, за Іловайську трагедію, за низку корупційних справ в оборонній сфері, конфіскували у Латвії 30 мільйонів доларів екс-чиновників режиму Януковича. Але як тільки ГПУ взялося за міністерку часів Януковича та подругу Портнова Лукаш, то одразу пішла інформаційна атака на Рябошапку. Від контрольованих Коломойським сил. Від Портнов і його союзників. І якщо такі персонажі виступають разом за відставку якогось чиновника, то його треба захищати. Бо натиснув правильне місце.

P.S. Це не скасовує того, що українців продовжують дурити. Намагаються підмінити найвищих ТОПів екс-владних режимів лише Пашинським. Більше розповідають про корупцію, а не боряться з нею. Але це вже питання до влади в цілому та інших правоохоронно-антикорупційних органів. ГПУ не пасе задніх.


Верховна Рада вперше за декілька років дала поштовх реальній судовій реформі. Законопроект 1008 нарешті прийнятий. В істериці усі прихильники псевдореформи Порошенка, до яких чомусь долучились партії Тимошенко та Вакарчука. Їх контраргументи не лише непослідовні, але й непрофесійні. Показово, що до істерики долучились залежні та скомпрометовані судді.

Що передбачає тепер вже закон? А) перезавантаження дискредитованої ВККС за участі міжнародних експертів на конкурсних засадах. б) Нова ВККС займеться очищення суддів, у тому числі, Верховного суду, кількість надмірно оплачуваних суддів якого по ділу скорочується у два рази. Вищу раду правосуддя теж почистять. «Чистильщиком» буде Етична комісія з вирішальним впливом міжнародних експертів. Тому буде реальна змога очищення від недоброчесних суддів без шансів для «системи». Окрім того, суддям знизять завищені зарплати.


Команда Зеленського у Мінську використала російські методи проти російської делегації. В Путіна не очікували і спантеличені.

Протягом останнього часу Росія несподівано висувала додаткові умови для зустрічі у «Норманському форматі». Спочатку були вимоги щодо «формули Штайнмаєра» та розведення сил, а потім додаткова вимога «з повітря» про законодавче оформлення «формули». На зустрічі у Мінську Україна наслідувала російський приклад і також несподівано висунула низку безпекових умов як щодо виконання російських умов (7 днів без пострілів для розведення сил), так і щодо «Мінського пакету» в цілому (про розпуск «ЛНР» і «ДНР»). Таким чином, Україна намагається перехопити ініціативу та вчергове закладає грунт, щоб звинуватити Росію у зриві переговорів після можливого виходу з «Мінського кампану» через так званий план Б. План А ж, очевидно, — це спроба Зе-команди переписати капітулянські «Мінські договорняки Порошенка» у кращу для України сторону. У підсумку, шанси на «Нормандію» усе менші.


Перепис населення 2020 буде втручанням у приватне життя громадян?

Почитав що питатимуть в українців під час запланованого на 2020 рік перепису населення. Питатимуть про роботу (в офісі чи з дому, про плани на трудову міграцію), про національність і володіння мовами, про освіту (ступені, писемність), про родину (склад, юридичний статус стосунків, досвід розлучення), про умови проживання (рік зведення будинку, наявність кухні, інтернету, вивезення сміття, наявність індивідуальних пристроїв обігріву).

Чи не видається Вам, що це надмірний перелік питань від держави? Вважаю, що маю право відмовитись від відповідей на такі втручальницькі питання.


Зеленський підписав репресивні податкові закони 1053-1 про касові апарати для всіх та 1073 про споживачів-викривачів і офіційно став ворогом бізнесу в Україні. Про грандіозні економічні плани уряду щодо зростання та інвестицій можна забути.

Від завтра починаються протести ФОПів. Це лише старт. Далі буде. Владі не вийде без наслідків нагинати малий і середній бізнес в інтересах олігархів та міжнародних корпорацій.


Затриманий НАБУ Гладковський-Свинарчук оголосив голодування. Думаю до нього мають приєднатись Пашинський, Гримчак і інші майбутні фігуранти злочинів часів Януковича та Порошенка. Нехай спокутують провину. Гладковський і Пашинський, зокрема, за мародерство, а саме розграбування державних коштів та корупцію на оборонній галузі воюючої країни. Перш за все, хай спокутують провину перед загиблими Героями та теперішніми Захисниками. А суспільство нехай контролює, щоб ніхто з екс-влади не зміг «порішати» і «злити» ці справи у новій владі.


17 жовтня, народні депутати ухвалили 7 важливих законодавчих рішень.

Серед позитивних: закон про електронний документообіг у парламенті (1044-1), прибрали бюрократію та електронізували питання депутатських запитів (1036-1).

Також створили комісію для перевірки каналів Медведчука (2152). Хто захистив канали Медведчука серед депутатів? Дубінський з Бужанським. Партія Медведчука. Більшість партії Порошенка (Гончаренко, Княжицький, Парубій, Сюмар, Ар'єв, Федина, Синютка, сам Порошенко). Більшість партії Тимошенко (включно з самою Тимошенко). Майже вся група Коломойського.

Також створили тимчасову спеціальну комісію з приводу політики щодо окупованих територій (2268). Хто не підтримав? Дубінський і Янченко. Уся партія Медведчука. 8 нардепів з партії Порошенка (Княжицький, Парубій, Порошенко). Декілька депутатів з партії Тимошенко включно з нею самою.

На жаль, ще три закони, дуже далекі від задовільних редакцій. Мова і про законопроект щодо реформи ДБР (2116), що прибирає політичну модель у керівництві цього органу, але не запускає його системну реформу. Документ підтримали в «Слузі народу», партії Медведчука та серед деяких позафракційних. Є можливість виправити хиби законопроекту до другого читання.

Мова також про законопроект про викривачів корупції (1010), що хоч і закладає основи цього інституту, безпекові та фінансові стимули для викривачів, але є вужчим варіантом необхідних для викривачів можливостей з низкою сумнівних лазівок як щодо анонімних повідомлень, як щодо процедур у НАЗК, так і щодо інших стадій викриття. За закон голосували «Слуги народу» та «Голос».

І в якості десерту закон про так звану верифікацію соціальних виплат (1231), що запускає механізм перевірки статків мільйонів українців та втручання у їх приватне життя. Мова про тих, що отримують пенсії, субсидії, інші виплати. За закон також голосували «Слуги народу», «Голос» та декілька позафракційних.