podano-zakonoproekt-pro-zaprovadzhennya-mexanizmu-yedinogo-vikna-8451.jpg

Верховна Рада 12 вересня розглянула 16 законопроектів. У сесійній залі було багато цікавого. Декілька прогресивних документів отримували рекордну і єдину підтримку залу. Вперше не пройшов один законопроект від «слуг народу». Загалом, 11 законопроектів заслуговують на підтримку, щодо 5 є питання.

Позитивно можна сприймати законопроекти: 1011 (що передбачає необхідність формування плану оборону проти збройної агресії), 1008 (про радикальну судову реформу за участі міжнародних експертів, але, поки що, без необхідної реформи ВРП), 1035-2 (що передбачає позбавлення фінансування депутатів за «прогули» 1/3 засідань), 1030 (що ще на 3 місяці відтерміновує штрафний режим для «євроблях». Документ не підтримали партії Медведчука, Порошенка і Вакарчука), 1063 та 1041 (що збільшують фонди з ремонту доріг), 1048 та 1082 (що запроваджують «митний безвіз» та деякі спрощення на українській митниці, але, знову ж таки, для великого, а не малого і середнього бізнесу), 1056-1 (що ускладнює рейдерські дії через введення додаткових нотаріальних та реєстраційних процедур щодо відчуження корпоративних прав), 1069-2 (що частково дерегулює фінансовий сектор, спрямований на покращення якості фінансових послуг, але для повноцінного втілення потребує перезавантаження НБУ), 1074 (що передбачає державну підтримку кінематографії в Україні).

Неоднозначними є законопроекти: 1058 (що запроваджує стимули для зйомок іноземного кіно в Україні, але обмежує субсидії для українського кіно), 1026 (що ніби-то розвантажує Велику палату Верховного суду, але створює проблеми для права громадян на оскарження судових рішень), 1039-2 (що ніби-то унеможливлює законодавчий спам та внесення невластивих і корупційних правок до законопроектів, але з іншої сторони створює можливості для такого спаму), 1044-1 (що ніби-то запроваджує е-документообіг в Раді, але в той же час не передбачає деякі технічні аспекти та не виключає паперовий варіант повністю). Також парламент не підтримав законопроект 1075 і я так само виступаю «проти» нього. Мова про недопрацьований законопроект про скасування актів СРСР та УРСР, зокрема, і трудового, адміністративного та судноплавного кодексів, але без альтернативи їм на заміну. Це створювало б «вакуум» регулювання цілих галузей.


Верховна Рада 13 вересня розглянула 11 законопроектів. Незважаючи на окремі технічні зауваження до половини з них, усі заслуговують на підтримку.

Мова про цілком заслужене і справедливе звільнення усіх членів ЦВК (постанова 2127). ЦВК дискредитоване і скомпрометоване ще під час призначення. Що складається у більшості з людей Порошенка. І цих людей «чомусь» у повному складі вирішила захистити не лише фракція Порошенка, але й Вакарчука.

Мова про довгоочікуваний законопроект 1010 щодо захисту та матеріального стимулювання викривачів корупції за схемою «здай корупціонера – отримай 10%». Одна з провідних світових практик. Проти якої проголосували у повному складі партії Медведчука і Порошенка та група Коломойського. Ще один тут важливий законопроект 1036-1, що зменшує корупційні ризики при використанні депутатських запитів через скорочення їх кількості та повне опублікування.

Важливі економічні ініціативи, зокрема, 1054-1 (що усуває застарілі приватизаційні дані та відкриває шлях до нової приватизації), 1046 (що відкриває шлях до успішних інвестиційних концесійних проектів, але потребує створення можливостей для закордонних концесій та запобіжників проти учасників з РФ чи офшорів), 1055-1 (що запроваджує прозорість процесів оренди державного та комунального майна через електронні аукціони), 1049 та 1051 (що закладають основу для впровадження єдиного рахунку з сплати податків для бізнесу), 1071 (що відкриває для приватних компаній космічну галузь в Україні і створює інвестиційні можливості в стилі Ілона Маска як це є у США).