399928.jpg?timestamp=1567054208

Фото: Reuters


По-перше, реальна коаліція у Раді складається з фракції «Слуги народу» та групи «За майбутнє» (яку асоціюють з Коломойським та Аваковим). В групі 23 депутати, зокрема, Балога, Батенко, Герега, Ярослав Дубневич, Констанкевич, Палиця та ін. При цьому, провальне голосування за наближену до Коломойського Констанкевич на посаду віце-спікера продемонструвало потенційно-реальний вплив Коломойського на 9 депутатів «Слуги народу», зокрема, Дубінського, Василевську-Смаглюк та ін. Отже, min 32 депутати, «золота акція». Без цих депутатів «Слуга» назбирує лише 222 голоси. Потрібні інші мажоритарники. І це при тому поки фракція «слуг» наддисциплінована і голосує майже на 100%.

По-друге, позиціонування фракцій та лідерів. Партії Порошенка та Медведчука у чіткій і деструктивній опозиції. Партії Тимошенко та Вакарчука виступають як ситуативні союзники/опозиціонери. «Голос» підтримав низку призначень від Зеленського, а «Батьківщина» навіть отримала свого віце-спікера.

Між партіями Порошенка та Вакарчука тісна співпраця, про що свідчить голосування «Голосу» за кандидатуру «ЄС», Джемілєва, на посаду віце-спікера. За Джємілєва, до речі, навіть 7 «слуг» проголосували. А взагалі це була провокація від «Солідарності», в якій вони банально використовували таку поважну особу як Джемілєв. Ще й в порушення гендерного паритету.

Вакарчук відіграє роль спікера, але відмовився від ролі лідера фракції на користь Рахманіна (заяви про взяття відповідальності та влади були лише для піару?). Порошенко, Тимошенко та Медведчук так само в ролі «тіньових лідерів».

По-третє, виступ Зеленського виявився неочікувано коротким і легким. Зе явно набрав впевненості і обростає «владним жирком», освоюється. При цьому, президент пригрозив достроковим розпуск Ради через рік, якщо що. Напередодні цю тезу в інтерв'ю повторював Коломойський. Сценарій реальний. Свій виступ Зеленський побудував на моделі «справи замість слів». З сайту парламенту стало зрозуміло, що він вже вніс 19 законопроектів. Серед них акти про реформу прокуратури, криміналізацію незаконного збагачення та конфіскацію активів, відтермінування штрафів за «євробляхи», дорадчих органів Ради, позбавлення мандату за кнопкодавство та прогули, імпічмент, про зменшення кількості депутатів до 300, про справи Антикорупційного суду, викривачів корупції, народну законодавчу ініціативу, про розширення повноважень президента щодо НАБУ, ДБР та регуляторів. Є і незрозумілі поки документи про механізм запобігання корупції, Верховний суд, суддівське самоврядування, запобігання адвокатській монополії, Уповноважених Ради, про організацію оборони держави, Національну гвардію, кримінально-процесуальне законодавство.

По-четверте, керівництво Секретаріату Ради має бути звільнено. Відвертий саботаж діяльності нових керівників парламенту та прийняття рішень.

По-п'яте, російської мови в Раді не буде, або їй буде даний бій. Разумков відключив від мікрофонів «медведчуківців», що переходили на російську.