СвÑÑÐ"ина вÑд ÐÑеÑ-кÐ"Ñб ÐÑвÑв.

фото: Прес-клуб Львів


Президентська виборча кампанія на Львівщині стартувала давно.

Перше питання – які є стартові позиції кандидатів у президенти на Львівщині? Станом на грудень згідно даних групи «Рейтинг» лідерами президентського рейтингу у Львівській області є Тимошенко, яку готові підтримати 16,7%, Порошенко – 15,5% та Гриценко – 14,8%. За Садового проголосували би 10,4%, за Вакарчука – 9,9%, за Зеленського – 6,8%. При цьому, Львівська область єдина в Україні, де більшість (25%) опитаних вірять, що президентом стане Порошенко. 17% вірять в перемогу Тимошенко, 6% в перемогу Гриценка. Тут Львівщина як і завжди вирізняється на фоні інших областей своєю лояльністю до влади та акцентуванні на національно-демократичний дискурс. В лютому 2018 року на Львівщині лідирував Садовий з 15%, а за ним йшли Гриценко 14%, Порошенко 10% та Тимошенко 9%. Тобто за рік рейтинги втратив Садовий, Гриценко без змін, Тимошенко та Порошенко зросли. Та ці цифри не є консенсусними. «Соціоінформ» також станом на грудень дає лідерство Порошенку з 13,7%, а далі йдуть Тимошенко та Гриценко по 12,1%, Вакарчук 8,1%, Зеленський 7,7%, Садовий 7,5, Шевченко 5,2%. 18% не визначились. У Львові більше підтримують Порошенка, у маленьких містах області – Гриценка, а у селах більше людей симпатизують Тимошенко.

Друге питання — які фактори могли сприяти зміні рейтингів кандидатів на Львівщині протягом останнього періоду? По-перше, офіційне висунення в президенти Зеленського, що може змінити його особисті показники. По-друге, оцінка виборцями наслідків вже завершеного воєнного стану та отримання томосу єдиною православно церквою України. По-третє, інформаційна інтерпретація результатів виборів до ОТГ. По-четверте, коаліціювання окремих кандидатів, зокрема, Чумак, Катеринчук та Томенко підтримали Гриценка, Терещенко підтримав Садового. Це може спричинити певні перетоки серед виборців, що не визначились. По-п'яте, щодо рішення про зміни меж територіальних виборчих округів на Львівщині, то вважаю, що на підсумки президентських виборів це не матиме жодного впливу. По-шосте, далі нас очікує реакція на підвищення тарифів та на «війну компроматів».

Третє питання – яким чином кандидати в президенти нарощуватимуть власну підтримку на Львівщині? Щодо Порошенка – то це дуже часті візити та піар-акції президента України (який у своїх заявах дуже часто звертається до чутливих саме для Західного регіону ідеологічних тем), застосування інформаційно-адміністративного ресурсу зі сторони Львівської обласної державної адміністрації, Обласної ради та різних РДА, активність команд БПП у місцевих радах. Не можна не згадати роль депутатів-мажоритарників, як от брати Дубневичі. Все це доповнюється політичною рекламою на біл-бордах, активною політичною рекламою низкою місцевих та особливо загальнонаціональних ЗМІ та таргетованою рекламою у facebook. Також є і сприяння зі сторони відомих львів'ян, середовищ низки ВНЗ та деяких партійних середовищ поза БПП. Крім того, йде агітація як за Порошенка, так і проти його основних опонентів.

Щодо Тимошенко – то тут за виключенням адміністративного ресурсу та загальнонаціональних ЗМІ схожі інструменти впливу. Тимошенко також відвідувала Львівську область з візитом (спроба зачепитись за Садового і його відмова), був агітаційний виступ Кравчука, є декілька лояльних до неї інформаційних ресурсів та рад, ОТГ, активно розвішуються біл-борди.

Щодо Гриценка – то поки що максимальна концентрація активності це команди у Львівській обласній та міській радах, де партія не просто має партійне представництво, але й зайняття високих посад в ЛОР та Виконкомі ЛМР. Візити також мають місце як і розвішані по області біл-борди.

Щодо Садового – то як і раніше місто Львів та діяльність у рамках Львівської міської ради є головним політичним ресурсом для мера, що також часто межує з застосування адміністративного ресурсу. Плавно політичні заяви перетікли з Сесії ЛМР на засідання Виконавчого комітету. Допомагають тут також серйозна медіа-підтримка власних ЗМІ, допомога народних депутатів від Самопомочі та її партійно-громадських структур. Садовий почав вести блоги та серйозно активізувався в рамках поширення інформації через facebook.

Щодо Зеленського, то за декілька тижнів до офіційної заяви в Новорічну ніч, у Львові як стверджують джерела, відбувались зустрічі з приводу формування місцевої партійної структури. Напевно вони частково будуть сформовані і з зареєстрованих на сайті Зе. Тут варто лише очікувати початку роботи. Цікаво також буде подивитись за координацією проекту з «Укропом».

Ситуацію може похитнути Вакарчук, але його плани і далі незрозумілі.

Окремий момент – це наявність партійних структур. Рейтинги рейтингами, але важко заперечувати, що Батьківщина та БПП мають найбільші структури на місцях, що здатні захищати результатів виборів на конкретних дільницях. Також непогані структури має і Самопоміч. Інші вже слабші в цьому сенсі.

Незважаючи на місцеві інструменти головний фон буде йти з Києва.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=DzpoYYW1X-s