Це повна жопа, ні Жопа, з великої літери. Давайте ще лікарів відправте у відпустку і п*ець.

Одна Жопа купила собі Мерседеса, інші нарубили бабла на масочках, олігархи отримали у вотчину цілі регіони, при тому що є губернатори.

Да, у нас же війна! Там гинуть люди! Гей ви там, на верху! Забули? Росія — ворог! Не час кажете, зараз коронавіус лютує, часу нема, влада заклопотана і навіть хворіє…

А в Закон про мову, землю, ОРДЛО… куди там ще, зміни тягнете аж на жопу падаєте.

Господи!!! Я хочу матюкатись!

Моя мама буде мене сварити за це і мені буде соромно.

Мені соромно і так, за карантин і що сидиш і нічого не робиш. Що немає масок і костюмів вдосталь, що, Гей ви там, наверху! ви їх попродали. За звільнених людей, бо немає як їм дати роботу. Та навіть за ту плитку що вкладають у нас в місті на площі. На неї кошти знайшли, а на медицину єлі- єлі розродились.

Фу, нема слів.

Влада на містах є**ця з «туристами» з усього світу які повернулись додому і рванули по гостях. Шукає маски, які, Гей ви там, наверху! попродали. А у вас немає кому організувати «Санжари» не як показові виступи, а щоб не розновити заразу по країні.

З чого я почала? А, що співробітники Інституту молекулярної біології і генетики НАН України,і серед яких розробники українських тест-систем для виявлення коронавируса, через недофінансування пішли у відпустку за свій рахунок. Вчених які мають працювати, пішли у відпустку…

Oksana Piven·

Шановні, чесно кажучи я не очікувала аж такого широкого фідбеку на коротенький допис про неузгодження інформації в зверненні президента та " по факту" стосовно отриманих тестів, апаратів ШВЛ і так далі.
А також коментаря про відпустку за свій рахунок установ НАН України.

Я розумію так, що в умовах реальної та відчутної загрози здоров'ю спрацьовує інстинкт самозбереження, а відтак і тема тестувань, терапії, діагностики — просто у топі абсолютно для всіх, незалежно від статусу, віку та достатку, бо вірус він не видимий і йому усе вище перелічене — байдуже. Ми для нього просто тимчасові інкубатори для реплікації його РНК та збору вірусних капсидів.

Але багато з вас пишуть мені і просять дати коментарі або інтерв'ю, тож напишу наступне по пунктам і сподіваюсь на Ваше розуміння:

1) Так ми, і не лише наш інститут, наразі у відпустці за свій рахунок. Є проблеми з базовим фінансуванням — тобто грошима на зарплати згідно штатного розкладу.

2) Я, зазвичай, з радістю даю інтерв'ю , спілкуюся з журналістами, коли йдеться про мою роботу, тобто за те, за що я відповідаю . Ситуацію з фінансуванням інституту я коментувати не буду. Це не моя компетенція. Для цього є пресслужба НАН України, мабуть якась пресслужба МОН, кабінету міністрів, я думаю вам там краще і фахово пояснять, де гроші, чому наука не дофінасовується протягом останніх десятиліть. Чому це не у пріоритеті нашої Державної стратегії?

3) Коментувати розробку своїх колег я вважаю не етичним для себе, бо не я автор системи. Тож, краще звертатись у адміністрацію інституту і контактувати з ними безпосередньо.

4) Загальні пояснення методу ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції) та її переваги перед експрес-тестами ( на антитіла) я можу дати як молекулярний генетик. Цей метод наразі є золотим стандартом лабораторної діагностики і дає змогу з високою точністю діагностувати практично любу інфекції і вірусні, і мікробні, і грибкові. Свого часу, у 1993 році, за розробку методу дали Нобелівську премію.
https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1993/summary/

Тож річ хороша. Метод грунтується на виявлені нуклеїнових кислот вірусів (ДНК або РНК) або інших патогенів. Для цього потрібна реакційна суміш із ферментом полімеразою, прилад, навчений персонал, та саме головне — специфічні праймери, які підібрані і сконструйовані для розпізнавання виключно "вашого" патогена. У нашоми випадку коронавірусу. Ну, і внутрішні контролі для того, щоб бачити, що реакція дійсно пройшла і немає помилки, людського фактору. ПЛР тест потребує трохи часу і обладнаних укомплектованих лабораторій. Проте, він дає точну відповідь інфікований пацієнт чи ні, навіть, якщо у нього ще не має або і взагалі не має симптомів. Цього не зможе забезпечити експрес-тест на виявлення антитіл, бо на момент тестування у пацієнта просто ще можуть не напрацюватися антитіла і тест дасть результат — "здоровий"

ПС: можливо це звучіть цинічно, проте коронавірус мав таки потрапити в Україну, щоби кожен з Вас, шановні, від депутата і міністра до простої людини зміг відчути той ганебний стан фінасування науки та медицини — за остаточним принципом, тобто щоб не вмерли. І не треба мені писати, що зараз не час мовчати. Ми усі ці роки не мовчали. Сененко вже пальці в мозолі стер, пишучи про недофінансування, про масовий дрейф вчених на захід, про те, що вже дуже скоро, тут науку робити буде нікому. Усі мітинги і акції науковців зазвичай не привертали великої уваги. Це і не дивно, бо нас в принципі мало, ми вимираючий вид в Україні.

І ситуація з відпустками за свій рахунок, чи переходу установи на 3 або 4 робочі дні (бо не вистачає коштів на оплату праці), не є чимось новим. Це "хороша" щорічна традиція. Проте, у минулі роки вірусу не було, метеорит на Україну не падав, тож астрологи були і є популярнішими ніж астрофізики. Ну і так далі.

ППС: вакцину обов'язково розроблять, але не у нас, бо у нас не має достатніх коштів для проведення належної наукової роботи, а вакцина на пустому місці не з'являється. Це кропітка і тривала робота. А ми будемо її купувати із-за кордону, ну ті хто зможе собі це дозволити.

Будьте здорові!