Коли починати обирати професію.

Якщо дитина навчається у третьому, четвертому, п'ятому класі і ми вважаємо що питання «ким бути» ще ставити зарано, то тут, ми дуже сильно помиляємось. Раз.

Потім ми помиляємось коли думаємо що ніколи не варто впливати на вибір дітей і що батьки таки знають ким краще бути їхній дитині. Два.

Є ще три, чотири і п'ять, про це розказала психолог Тетяна Фесюк під час розмови для батьків «Як допомогти дитині обрати професію»

А починати обирати професію треба як тільки у дитини з'являється цікавість до роботи, зайнятості і навіть до компьютерних ігор.

Моя історія про психолога, тести і професію.

Коли мій старший син навчався у восьмому класі, ми з ним вирішили зробити тести, щоб визначитись з напрямком подальшої освіти. Він сам пішов до пані Тетяни «на розмову про роботу і тести», йому було цікаво. Через кілька днів я забрала «результати», таблички, графіки, діаграми, квадрати, трикутники, опис характеру, схильніст до навчання, роботи, свободи!... а наприкінці перелік професій які б йому були цікаві. Серед тих професій були: кінооператор, менеджер, фотограф... Ми почитали, подивувались і я поклала ті тести далеко в шафу.

Син закінчив фізико-математичний ліцей, вступив до КПІ на складний технічний факультет, вчився на стипендію, благополучно отримав спеціальність і сказав, що йому все те не цікаво.

Зараз він вивчає менеджмент, маркетин, економіку, хоче взяти додатковий курс з кінооператорської справи і йому цікаве фото.

5c680792b5364.jpg

Кілька тезів з «Розмови Як допомогти дитині обрати професію» :

Поради батькам, як допомогти дитині обрати професію" :

Я, після "Розмови про професію" перечитаю все що відмітила для себе, знайду тест Климова, який рекомендувала пані Тетяна і для початку, зробимо його з донькою.

Діти ростуть швидко.

А мені цікаво.